Pentru autorizarea si functionarea comerciantului, sunt necesare, dupa caz, anumite avize si autorizatii care vor fi prezentate in continuare, impreuna cu modul in care ele pot fi obtinute.
1. AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTILOR DIN PUNCT DE VEDERE AL PREVENIRII SI STINGERII INCENDIILOR
Autorizatia reprezinta actul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor.
Autorizatia se emite de catre autoritatea competenta in a carei raza teritoriala se afla sediul social si/sau sediile secundare ale comerciantului, respectiv brigada/grupul de pompieri militari, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.
Autorizarea functionarii comerciantilor din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor este obligatorie pentru constructiile noi si pentru amenajarile, extinderile sau schimbarile de destinatie la constructiile existente care se incadreaza in cazurile prevazute in anexa nr. 1.1 si pentru care este obligatorie si s-a obtinut in prealabil, in conditiile legii, autorizatia de construire.
Pentru situatiile care nu se incadreaza in cazurile prevazute in anexa nr. 1.1 din Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor, in vederea obtinerii autorizatiei solicitantii vor depune numai o declaratie pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica privind apararea impotriva incendiilor.
DOCUMENTATIA NECESARA
In vederea obtinerii autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare, in care se vor inscrie atat datele de identificare a sediului social si sediilor secundare, cat si activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare efectiv in aceste sedii, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.
Solicitantul este obligat sa anexeze la cererea de inregistrare urmatoarele documente:
a) pentru cazurile incadrate in prevederile art. 3 alin. (1) respectiv anexa nr. 1.1 din Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor, piese scrise si desenate ale documentatiei tehnice de executie, respectiv:
- scenariu de siguranta la foc - elaborat conform metodologiei aprobate prin Ordinul ministrului de interne nr. 84/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 570 din 12 septembrie 2001;
- plan de situatie si planuri de arhitectura pentru fiecare nivel al constructiei sau al spatiilor supuse autorizarii de P.S.I.
- elaborate si, dupa caz, verificate conform prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 3 din 13 ianuarie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 12 din 24 ianuarie 1995, ale Ordinului ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 1.943/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 231 din 8 aprilie 2002;
b) pentru cazurile care nu se incadreaza in conditiile prevazute la art. 3 alin. (1) respectiv anexa nr. 1.1 din Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor, declaratie pe propria raspundere ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de lege, conform modelului prezentat in anexa nr. 1.2 pct. I din aceeasi procedura;
c) dovada achitarii tarifului aferent autorizarii, dupa caz.
Pentru constructiile existente la care se executa amenajari, extinderi sau schimbari de destinatie documentele prevazute la lit. a) vor fi insotite, dupa caz, de avizul proiectantului initial sau raportul de expertiza tehnica, cu insusirea solutiilor cuprinse in proiect, conform legislatiei specifice.
Solicitantul are obligatia de a prezenta pe timpul verificarii efectuate la fata locului, la solicitarea reprezentantului brigazii/grupului de pompieri militari, intreaga documentatie tehnica de executie, elaborata in conformitate cu prevederile legislatiei privind calitatea si autorizarea in constructii.
Documentele se depun indosariate.
Pentru sediul social si fiecare sediu secundar se va elibera cate o anexa la certificatul de inregistrare.
Pentru autorizarea functionarii din punct de vedere al prevenirii si stingerii incendiilor se percepe un tarif de 500.000 lei pentru fiecare sediu, in care se declara activitatile, indiferent de numarul activitatilor declarate.
Tarifele se achita la casieria Biroului unic din cadrul camerelor de comert si industrie teritoriale, care vor efectua viramente catre trezoreriile statului, in conturile brigazilor/grupurilor de pompieri militari avizatoare, in termenele stabilite de reglementarile legale in vigoare privind finantele publice.
PERIOADA DE VALABILITATE SI REAUTORIZAREA
Autorizatiile eliberate anterior, precum si cele eliberate conform prezentei proceduri isi pastreaza valabilitatea pe toata durata mentinerii conditiilor si a pastrarii documentelor vizate spre neschimbare, care au stat la baza emiterii acestora.
Comerciantii au obligatia de a solicita o noua autorizare daca intervin modificari, extinderi sau schimbari de destinatie, care impun obtinerea unei noi autorizatii de construire in conditiile legii, sau in cazul desfasurarii de noi activitati in sediile autorizate, urmand a fi parcursa procedura de autorizare stabilita pentru fiecare situatie conform prevederilor prezentei proceduri.
Comerciantii au obligatia de a solicita o noua autorizare daca intervin modificari, extinderi sau schimbari de destinatie, care impun obtinerea unei noi autorizatii de construire in conditiile legii, sau in cazul desfasurarii de noi activitati in sediile autorizate, urmand a fi parcursa procedura de autorizare stabilita pentru fiecare situatie conform prevederilor prezentei proceduri.
Comerciantul are obligatia reluarii, prin Biroul unic, a procedurilor de obtinere a autorizatiilor care au fost anulate, dupa inlaturarea situatiilor care au impus masura anularii, cu plata tarifelor aferente.
Reautorizarea functionarii se mentioneaza in rubricile corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.
2. AUTORIZAREA SANITARA A FUNCTIONARII COMERCIANTILOR
Autorizarea sanitara reprezinta procesul de analiza si investigatie sanitara care conditioneaza, din punct de vedere tehnic si juridic, punerea in functiune si desfasurarea activitatii comerciantilor de conformarea la normele de igiena si de sanatate publica.
Autorizatia reprezinta actul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei sanitare si se emite de catre autoritatea competenta in a carei raza teritoriala se afla sediul social si/sau sediile secundare ale comerciantului, respectiv directia de sanatate publica judeteana ori a municipiului Bucuresti sau ministerele cu retea proprie de sanatate publica, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.
DOCUMENTATIE NECESARA
In vederea obtinerii autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare, in care se vor inscrie atat datele de identificare a sediului social si sediilor secundare, cat si activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare efectiv in aceste sedii, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.
Solicitantul este obligat sa anexeze la cererea de inregistrare urmatoarele documente:
a) o declaratie pe propria raspundere referitoare la respectarea legislatiei in domeniul igienico-sanitar, conform modelului prevazut in anexa nr. 2.2 - pct. I din Procedura de autorizare sanitara a functionarii comerciantilor, pentru activitatile codificate conform nomenclatorului CAEN, prevazute la pct. I din anexa nr. 2.1 procedura;
b) documentatia de prezentare a activitatii conform anexei nr. 2.3 din aceeasi procedura, pentru activitatile codificate conform nomenclatorului CAEN, prevazute la pct. II din anexa nr. 2.1 din aceeasi procedura, si care sunt supuse evaluarii;
c) dovada achitarii tarifului aferent autorizarii, dupa caz, conform anexei nr. 2.4 din Procedura de autorizare sanitara a functionarii comerciantilor.
Documentele se depun indosariate.
In vederea autorizarii sanitare de functionare comerciantii au obligatia sa desfasoare activitatile cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul igienico-sanitar.
In cazul in care, ulterior inregistrarii si autorizarii functionarii, la sediul social sau secundar se intentioneaza inceperea desfasurarii unor noi activitati, comerciantul va solicita Biroului unic eliberarea de noi anexe cuprinzand autorizatiile necesare.
Tarifele pentru serviciile prestate in vederea autorizarii sanitare de functionare sunt prevazute in anexa nr. 2.4 Procedura de autorizare sanitara a functionarii comerciantilor.
Tarifele se achita la casieria Biroului unic din cadrul camerelor de comert si industrie teritoriale, care vor efectua viramente catre trezoreriile statului, in conturile autoritatii publice avizatoare, in termenele stabilite de reglementarile legale in vigoare privind finantele publice.
PERIOADA DE VALABILITATE SI REAUTORIZAREA
Autorizatia este valabila atata timp cat nu s-au modificat conditiile initiale pentru care aceasta a fost eliberata.
La modificarea conditiilor initiale comerciantul va solicita prin Biroul unic reinnoirea autorizatiei.
Autorizatia se anuleaza de catre directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti in urmatoarele cazuri:
a) cand constata modificarea conditiilor existente la data obtinerii acesteia, iar comerciantul nu a solicitat reinnoirea autorizatiei;
b) cand constata neindeplinirea conditiilor asumate prin declaratia pe propria raspundere.
Anularea autorizatiei se realizeaza prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare pe baza procesului-verbal intocmit de catre directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, cu motivarea temeinica privind neconformitatile constatate si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Originalul procesului-verbal se transmite comerciantului, iar cate o copie de pe acesta la Biroul unic.
Reinnoirea autorizatiei sanitare se face in urmatoarele situatii:
a) pentru diversificarea, extinderea sau restrangerea activitatilor consemnate in anexa la certificatul de inregistrare;
b) la modificarea structurii functionale a sediului in care se desfasoara activitatile autorizate.
Comerciantul are obligatia reluarii, prin Biroul unic, a procedurilor de obtinere a autorizatiilor care au fost anulate, dupa inlaturarea situatiilor care au impus masura anularii, cu plata tarifelor aferente.
Reautorizarea functionarii se mentioneaza in rubricile corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.
3. AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTILOR DIN PUNCT DE VEDERE SANITAR VETERINAR
In vederea obtinerii autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare, in care mentioneaza datele de identificare a sediului social si sediilor secundare, precum si obiectivul si activitatea pentru care solicita autorizatia sanitara veterinara de functionare, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.
Autorizarea functionarii comerciantilor din punct de vedere sanitar veterinar este obligatorie pentru obiectivele - sedii sociale/secundare - si activitatile prevazute in anexa nr. 3.1 din Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere sanitar veterinar.
Pentru situatiile care nu se incadreaza in conditiile aratate mai sus, in vederea obtinerii autorizatiei solicitantii vor depune numai o declaratie pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de lege.
In vederea autorizarii functionarii din punct de vedere sanitar veterinar se disting urmatoarele situatii:
a) pentru obiectivele si activitatile prevazute in anexa nr. 3.1 Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere sanitar veterinar, autoritatea sanitara veterinara va efectua evaluarea conditiilor minime la sediul social si/sau sediile secundare ale comerciantilor;
b) pentru obiectivele si activitatile care nu se incadreaza in anexa nr. 3.1, anexa la certificatul de inregistrare se va semna si stampila cu inscrierea mentiunii "Functioneaza in baza declaratiei pe propria raspundere conform art. 6 alin. (4) din O.U.G. nr. 76/2001, republicata"; in acest caz nu se percep taxe si tarife;
c) in cazul in care in sediul social sau sediile secundare nu se desfasoara inca activitatile ce constituie obiectul de activitate al comerciantului, prevazute in anexa nr. 3.1, nu este necesara obtinerea autorizatiei sanitare veterinare; in aceasta situatie, in baza declaratiei pe propria raspundere a solicitantului date in acest sens, rubrica din anexa la certificatul de inregistrare se va semna si stampila cu inscrierea mentiunii "Nu este necesara in aceasta etapa" conform art. 3 alin. (8) din O.U.G. nr. 76/2001, republicata, caz in care nu se percep taxe si tarife, comerciantul fiind obligat sa obtina autorizatia inainte de inceperea oricareia dintre activitatile prevazute in actul constitutiv, respectiv modificator;
d) in situatia in care unul dintre sediile secundare nu poate fi autorizat la momentul solicitarii inregistrarii si autorizarii functionarii comerciantului, certificatul de inregistrare se elibereaza in mod obligatoriu cu mentionarea in anexa la acesta a obiectivelor/activitatilor autorizate in aceasta etapa.
DOCUMENTATIE NECESARA
Solicitantul este obligat sa anexeze la cererea de inregistrare urmatoarele documente:
a) o declaratie pe propria raspundere ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de lege, conform modelului prezentat in anexa nr. 3.2 pct. I din Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere sanitar veterinar, pentru obiectivele si activitatile care nu se incadreaza in anexa nr. 3.1 din aceeasi procedura;
b) pentru obiectivele si activitatile prevazute in anexa nr. 3.1 din aceeasi procedura:
- cerere tip - dactilografiata;
- un memoriu tehnic, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.3 din aceeasi procedura;
- o schita tehnica cu fluxul tehnologic al obiectivului;
- o schita de amplasare si proiectare pentru obiectivele nou-construite;
- contractul incheiat cu directiile sanitare veterinare pentru plata tarifelor reprezentand activitatea de asistenta, inspectie si control sanitar veterinar de stat desfasurata de personalul sanitar veterinar de stat in unitatile de producere, prelucrare si depozitare a produselor de origine animala, potrivit legislatiei in vigoare;
- statutul de societate - copie (daca este cazul);
- contractul de inchiriere - copie sau actul de proprietate (daca este cazul).
c) dovada achitarii taxei de autorizare, dupa caz.
Taxele de autorizare sanitara veterinara sunt prevazute in anexa nr. 3.1 din Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere sanitar veterinar.
Taxele se achita la casieria Biroului unic din cadrul camerelor de comert si industrie teritoriale, care vor efectua viramente catre trezoreriile statului, in conturile autoritatii publice avizatoare, in termenele stabilite de reglementarile legale in vigoare privind finantele publice.
Actele prezentate in copie trebuie sa fie perfect lizibile.
Toate actele vor fi depuse intr-un dosar cu sina, in ordinea de mai sus.
Pentru obtinerea autorizatiei sanitar-veterinare actele prezentate mai sus se depun, la Directia sanitar - veterinara a municipiului Bucuresti sau a judetului in care se afla unitatea de productie pentru care se solicita, urmatoarele acte:
PERIOADA DE VALABILITATE SI REAUTORIZAREA
Autorizatia sanitara veterinara de functionare isi pastreaza valabilitatea pe perioada in care sunt indeplinite conditiile sanitare veterinare legale pentru care comerciantul a fost autorizat.
Pentru orice modificare ulterioara a fluxului tehnologic, modernizare, extindere sau schimbare a profilului de activitate comerciantii sunt obligati sa solicite prin Biroul unic autorizatia sanitara veterinara de functionare conform prevederilor prezentei proceduri.
Autorizatia sanitara veterinara de functionare se anuleaza de catre autoritatea sanitara veterinara in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile de functionare pentru care a fost autorizat.
Anularea autorizatiei se realizeaza prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare pe baza procesului-verbal intocmit de catre autoritatea sanitara veterinara, cu motivarea temeinica privind neconformitatile constatate si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Originalul procesului-verbal se transmite comerciantului, iar cate o copie de pe acesta la Biroul unic.
Comerciantul are obligatia reluarii, prin Biroul unic, a procedurilor de obtinere a autorizatiilor care au fost anulate, dupa inlaturarea situatiilor care au impus masura anularii, cu plata taxelor si tarifelor aferente.
Reautorizarea functionarii se mentioneaza in rubricile corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.
4. AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTILOR DIN PUNCT DE VEDERE AL PROTECTIEI MEDIULUI
Autorizatia se emite de catre autoritatea competenta in a carei raza teritoriala si competenta se afla sediul social si/sau sediile secundare ale comerciantului, respectiv autoritatea publica pentru protectia mediului, in conformitate cu prevederile capitolului II sectiunea 1 din Legea protectiei mediului nr. 137/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.
Obtinerea autorizatiei de mediu este obligatorie la punerea in functiune a proiectelor de activitati noi pentru care a fost emis acordul de mediu, precum si pentru functionarea sau modificarea functionarii activitatilor existente cu impact asupra mediului. In functie de impactul asupra mediului al activitatilor supuse autorizarii autoritatile publice pentru protectia mediului vor aplica proceduri diferentiate de emitere a autorizatiilor de mediu.
Activitatile noi care nu implica lucrari noi de investitii se reglementeaza numai prin autorizatie de mediu, cu exceptia celor de import-export aflate sub incidenta unor conventii internationale la care Romania este parte.
DOCUMENTATIE NECESARA
In vederea obtinerii autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare, in care se vor inscrie atat datele de identificare a sediului social si a sediilor secundare, cat si activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare efectiv in aceste sedii, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.
Solicitantul este obligat sa anexeze la cererea de inregistrare urmatoarele documente:
a) autorizatia de mediu valabila sau copie de pe adresa de solicitare a autorizatiei de mediu la inspectoratul teritorial de protectia mediului, daca acestea exista;
b) declaratia pe propria raspundere, conform modelului prezentat in anexa nr. 4.3 - pct. I din Procedura de autorizare a activitatilor cu impact asupra mediului inconjurator, pentru activitatile cu impact nesemnificativ asupra mediului, astfel mentionate in anexa nr. 4.1 din Procedura aratata;
c) fisa de prezentare a activitatii, conform modelului prezentat in anexa nr. 4.4 din procedura mentionata, pentru activitatile cu impact redus sau semnificativ asupra mediului, astfel mentionate in anexa nr. 4.1;
d) planul de situatie si planul de incadrare in zona al obiectivului;
e) dovada achitarii tarifului si taxei aferente analizei documentatiei.
Documentele se depun indosariate.
Taxele si tarifele incasate pentru emiterea autorizatiilor de mediu pentru comercianti sunt prevazute in anexa nr. 4.2 din Procedura de autorizare a activitatilor cu impact asupra mediului inconjurator.
Taxele si tarifele se achita la casieria Biroului unic din cadrul camerelor de comert si industrie teritoriale, care vor vira sumele incasate ca tarife catre trezoreriile statului, in conturile autoritatii publice avizatoare, iar pe cele incasate ca taxe in contul Fondului pentru mediu, in termenele stabilite de reglementarile legale in vigoare privind finantele publice.
In cazul activitatilor cu impact redus asupra mediului care se supun procedurii complete de autorizare ca urmare a constatarii de catre autoritatile pentru protectia mediului a unei neconformari cu conditiile legale de autorizare, solicitantii care au achitat la casieria Biroului unic taxa si tariful corespunzatoare etapei de evaluare a conformarii achita tariful pentru continuarea procedurii direct la sediul autoritatii publice competente pentru protectia mediului.
PERIOADA DE VALABILITATE SI REAUTORIZAREA
Autorizatia de mediu se emite numai pe baza cererilor corect completate si care contin anexate toate documentele doveditoare prevazute in opisul de documente.
In cazul in care pe parcursul evaluarii informatiilor si amplasamentului intervin elemente care indica un impact potential semnificativ asupra mediului, datorat activitatii supuse autorizarii, solicitarea va fi supusa unei proceduri complete, conform prevederilor prezentei sectiuni, iar autoritatile pentru protectia mediului vor instiinta Biroul unic si vor completa anexa la certificatul de inregistrare.
Durata de valabilitate a autorizatiei de mediu este de 5 ani daca in aceasta perioada nu intervin schimbari care sa afecteze conditiile stabilite prin autorizatie. Autoritatile publice competente pentru protectia mediului verifica si vizeaza anual situatia conformarii.
Autorizatia se anuleaza de catre autoritatea publica competenta pentru protectia mediului in cazul in care comerciantul nu mai indeplineste conditiile de functionare pentru care a fost autorizat.
Anularea autorizatiei se realizeaza prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare, pe baza procesului-verbal intocmit de catre autoritatea pentru protectia mediului, cu motivarea temeinica privind neconformitatile constatate si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Originalul procesului-verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, la Biroul unic.
Comerciantul are obligatia reluarii, prin Biroul unic, a procedurilor de obtinere a autorizatiilor care au fost anulate, dupa inlaturarea situatiilor care au impus masura anularii, cu plata taxelor si tarifelor aferente.
Reautorizarea functionarii se mentioneaza in rubricile corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.
5. AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTILOR DIN PUNCT DE VEDERE AL PROTECTIEI MUNCII
Autorizatia se emite de catre autoritatea competenta in a carei raza teritoriala se afla sediul social si/sau sediile secundare ale comerciantului, respectiv inspectoratul teritorial de munca, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comert si industrie teritoriale.
Autorizatia reprezinta actul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei de protectie a muncii, in scopul prevenirii accidentelor de munca si bolilor profesionale.
DOCUMENTATIA NECESARA
In vederea obtinerii autorizatiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de inregistrare, in care se vor inscrie atat datele de identificare a sediului social si sediilor secundare, cat si activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare efectiv in aceste sedii, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN.
Solicitantul este obligat sa anexeze la cererea de inregistrare urmatoarele documente:
a) declaratia pe propria raspundere privind respectarea legislatiei de protectie a muncii, obligatorie pentru toti comerciantii, conform modelului prezentat in anexa nr. 5.2 - pct. I din Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei muncii;
b) dovada achitarii tarifului aferent autorizarii, dupa caz, conform anexei nr. 5.3 din procedura aratata;
c) copii de pe avizele si/sau autorizatiile pentru desfasurarea activitatilor care, dupa caz, intra sub incidenta prevederilor urmatoarelor acte normative:
- Decretul nr. 466/1979 privind regimul produselor si substantelor toxice, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 2 din 3 ianuarie 1980, cu modificarile ulterioare;
- Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 298 din 28 decembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordonanta Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura si silvicultura, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 30 ianuarie 1995, aprobata cu modificari prin Legea nr. 85/1995.
Documentele se depun indosariate.
Tarifele pentru serviciile prestate in vederea autorizarii din punct de vedere al protectiei muncii sunt prevazute in anexa nr. 5.3 din Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei muncii.
Tarifele se achita la casieria Biroului unic din cadrul camerelor de comert si industrie teritoriale, care vor efectua viramente catre trezoreriile statului, in conturile autoritatii publice avizatoare, in termenele stabilite de reglementarile legale in vigoare privind finantele publice.
RESPECTAREA LEGISLATIEI
In vederea autorizarii functionarii din punct de vedere al protectiei muncii comerciantii au obligatia sa desfasoare activitatile cu respectarea prevederilor legislatiei privind protectia muncii, dupa cum urmeaza:
a) Legea protectiei muncii nr. 90/1996, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 47 din 29 ianuarie 2001;
b) Normele generale de protectie a muncii;
c) Normele specifice de securitate a muncii pentru activitatile desfasurate;
d) Standardele de securitate;
e) ordinele ministrului muncii si solidaritatii sociale, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PERIOADA DE VALABILITATE SI REAUTORIZAREA
In cazul in care, ulterior inregistrarii si autorizarii functionarii, la sediul social sau secundar se intentioneaza inceperea desfasurarii unor noi activitati, comerciantul va solicita Biroului unic eliberarea de noi anexe cuprinzand autorizatiile necesare.
Autorizatia este valabila atata timp cat nu s-au modificat conditiile initiale pentru care aceasta a fost eliberata.
La modificarea conditiilor initiale comerciantul va solicita prin Biroul unic reinnoirea autorizatiei.
Autorizatia se anuleaza de catre inspectoratul teritorial de munca in urmatoarele cazuri:
a) cand constata modificarea conditiile existente la data obtinerii acesteia, iar comerciantul nu a solicitat reinnoirea autorizatiei;
b) cand constata neindeplinirea conditiilor asumate prin declaratia pe propria raspundere.
Anularea autorizatiei se realizeaza prin completarea rubricii corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare pe baza procesului-verbal intocmit de catre inspectoratul teritorial de munca, cu motivarea temeinica privind neconformitatile constatate si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate. Originalul procesului-verbal se transmite comerciantului, iar cate o copie de pe acesta la Biroul unic si la Inspectia Muncii.
Comerciantul are obligatia reluarii, prin Biroul unic, a procedurilor de obtinere a autorizatiilor care au fost anulate, dupa inlaturarea situatiilor care au impus masura anularii, cu plata taxelor si tarifelor aferente.
Reautorizarea functionarii se mentioneaza in rubricile corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.
Comentarii articol (0)