ACCES GRATUIT
UPDATE: Încă un pas făcut pentru recunoașterea reciprocă a perioadelor lucrate în SUA și România: Modalitatea de aplicare a acordului dintre cele două țări, oficializată
Un acord în domeniul securităţii sociale între România și Statele Unite ale Americii (SUA) a fost semnat în martie 2023 și va permite curând, printre altele, cumularea perioadelor lucrate în fiecare dintre cele două țări, atunci când se dorește ieșirea la pensie. Acordul semnat în 2023 a fost ratificat, respectiv a primit consimţământul pentru aplicarea lui, printr-o lege apărută în ianuarie. În plus, miercuri a fost publicat în Monitorul Oficial și aranjamentul administrativ pentru aplicarea acordului, ceea ce înseamnă că s-a mai făcut un pas pentru recunoașterea reciprocă a dreptului la pensie și a perioadelor de asigurare în România și SUA.
Articolul continuă mai jos
Astfel,
Legea 3/2024, aplicabilă din 7 ianuarie, are ca scop ratificarea acordului semnat în primăvara lui 2023 de către România şi implicit, exprimarea consimţământului său pentru intrarea sa în vigoare.
Potrivit Ministerului Muncii,
“România și Statele Unite ale Americii au semnat astăzi (23 martie 2023 - n. red.), la București, un Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității”.
Concret, acordul semnat în 2023 va pemite celor ce au lucrat în cele două țări
să folosească perioadele lucrate atât în România, cât şi în SUA pentru ieșirea la pensie.
Suplimentar, miercuri a fost oficializată
HG 650/2024, care stabilește aprobarea aranjamentului administrativ dintre autoritățile competente din România și din SUA pentru aplicarea acordului în domeniul securității sociale dintre cele două țări.
Pensia va fi acordată proporțional de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în fiecare sistem de pensii.
“Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată”, mai este subliniat în comunicatul ministerului.
Totodată, documentul stabilește că, în cazul detașării angajaților pe teritoriul celor două țări, aceștia sunt
exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.
Aranjamentul administrativ și acordul dintre cele două țări
vor intra în vigoare la aceeași dată, respectiv
în prima zi a celei de-a patra luni de la data ultimei note prin care statele își notifică reciproc, prin canale diplomatice, îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare, şi vor avea aceeași perioadă de valabilitate, după cum transmite Ministerul Muncii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (9)