Din ce în ce mai mulți americani vor să profite de dolarul puternic și să-și reducă măcar pentru o perioadă costurile de viață. Cei care lucrează la distanță își adună informații și își cumpără bilete de avion, devenind astfel „nomazi digitali”. Unii aleg locuri idilice precum Spania sau Columbia, dar alții preferă destinații cu viață de noapte intensă.
Pentru cei interesați să plece departe de casă, Business Insider a întocmit o listă cu 12 orașe în care se poate locui relativ ieftin, utilizând date de pe diverse plaftforme care estimează costuri lunare de viață pentru o persoană sau pentru o familie, în baza prețurilor la chirii, alimente, servicii etc. Bucureștiul este chiar în fruntea listei.
„Multe dintre aceste locuri se clasează foarte bine în ceea ce privește măsurile de calitate a vieții, dar este important de reținut că niște costuri mai mici vin în unele cazuri în detrimentul siguranței, asistenței medicale și poluare”, potrivit Insider.
Iată unele dintre cele mai accesibile orașe din lume recomandate de Insider:
București, România
Populație: 1,82 milioane (2021)
Cunoscut pentru: Bucureștiul este centrul cultural și financiar al țării. Deseori denumit „Micul Paris”, orașul are o puternică influență franceză în arhitectura sa. În ultimii ani, și-a câștigat și o reputație ca o destinație de top pentru viața de noapte.
Chiria medie lunară pentru o casă cu un dormitor în centrul orașului: 468,25 dolari
Costul mediu pentru a cumpăra o casă în centrul orașului: 239.990 dolari
Costuri lunare pentru o singură persoană (excluzând locuința): 638,80 dolari
Costuri lunare pentru o familie de patru persoane (excluzând locuința): 2.237,40 dolari
Costul unui cappuccino: 2,83 dolari
Costul unei mese cu trei feluri pentru două persoane: 47,92 dolari
Costul lunar al unui abonament la sală de sport: 45,65 dolari
„Pentru a-mi face prieteni a fost suficient să vorbesc cu colegi, în parc, cu alți proprietari de câini sau la sală”, a declarat Jennifer, o profesoară americană care locuiește în București, încântată de viața ei în capitala României.
La minusuri, Bucureștiul bifează: traficul intens, calitatea proastă a aerului și trotuarele murdare. În plus, războiul din Ucraina a dus la o creștere a migrației refugiaților în România.
Luni, se împlinesc 50 de ani de la primul apel făcut de pe un telefon mobil - unul dintre cele mai importante evenimente din istoria modernă a telecomunicațiilor a avut loc pe 3 aprilie 1973, la New York. Martin Cooper, inginer şi inventator în cadrul companiei Motorola, a făcut un apel folosind un dispozitiv telefonic mobil.
În momentul apelului, Martin Cooper se afla pe Sixth Avenue, înconjurat de reporteri, scrie edn.com, citat de Agerpres. La ceălalt capăt al apelului se afla Joel Engel, angajat al companiei competitoare, Bell Telephone Laboratories, care derula un proiect similar. Cooper l-a informat pe interlocutorul său că discuţia este purtată prin intermediul unui telefon mobil.
Aparatul folosit a fost un prototip DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), la care Martin Cooper a lucrat împreună cu Rudy Krolopp, colegul său din cadrul Motorola, conform mobilephonemuseum.com.
Dispozitivul cântărea puţin peste 1 kg, avea lungimea de 25 cm, fără a lua în calcul antena, lăţimea de aproape 9 cm şi 4,5 cm grosime. O convorbire putea să dureze maximum 30 de minute, iar timpul de încărcare a bateriei era de aproximativ 10 ore, potrivit http://www.knowyourmobile.com.
Modelul de telefon mobil DynaTAC 8000X avea să fie aprobat de Comisia Federală pentru Comunicaţii, în vederea comercializării pentru publicul larg, pe data de 21 septembrie 1983. A apărut pe piaţă în anul următor, cu un preţ uriaș: 3.995 de dolari, echivalentul a 11.500 de dolari în zilele noastre. Faţă de prototipul prezentat de Cooper, noua variantă a telefonului mobil cântărea „doar” 790 de grame.
Aparatul putea memora 30 de numere şi beneficia de un mic ecran LED care le afişa.
Aspectul şi mărimea telefonului i-au adus telefonului poreclele de „cărămida” sau „pantoful”.
Telefoanele DynaTAC au continuat să fie fabricate din 1984 până în 1994. Deşi au fost permanent îmbunătăţite, aceste modele au început să piardă din popularitate în favoarea telefoanelor celulare Motorola MicroTAC. Acestea erau cele mai mici şi mai uşoare telefoane celulare la momentul lansării lor, 25 aprilie 1989.
Pe 3 ianuarie 1996, Motorola a lansat modelul StarTAC, considerat primul telefon mobil cu clapetă, strămoşul smartphone-urilor pliabile de azi. Modelele DynaTAC deveniseră, deja, depăşite.
La 50 de ani de la primul apel mobil din istorie, „părintele mobilului”, Martin Cooper, are opinii divergente despre efectele şi implicaţiile creaţiei sale. Pe de o parte, el consideră că telefoanele inteligente din prezent au un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor. Pe de altă parte, Cooper este de părere că am ajuns, poate, dependenţi într-o măsură prea mare de aceste gadgeturi.
„Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile”, a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de ani, din biroul său din Del Mar, California. „N-o să fiu niciodată, dar niciodată capabil să-mi dau seama cum să folosesc un telefon mobil aşa cum fac nepoţii şi strănepoţii mei”, a completat celebrul inginer american.
Ideea realizării unor dispozitive mobile de comunicaţii apăruse la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, promovată în special de compania Bell System, dar la sfârşitul anilor 1960 aceasta nu reuşise decât să instaleze telefoane în maşini, în principal din cauza bateriei lor enorme.
Cei mai mulți oameni locuiesc acum la oraș, ceea ce face ca siguranța să reprezinte unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare când te decizi unde vrei să trăiești. O destinație unde te simți în siguranță îți reduce stresul și frica resimțite când călătorești în străinătate sau când te muți într-o altă țară. Care sunt cele mai sigure orașe din lume, potrivit evaluării Numbeo?
Factorii luați în considerare pentru determinarea gradului de siguranță al orașelor:
- Care este nivelul infracționalității;
- Cât de sigur este să te plimbi prin oraș ziua și noaptea;
- Care sunt șansele să fii jefuit sau să îți fie furată mașina;
- Care sunt șansele să fii agresat fizic de persoane străine;
- Care sunt șansele să fii insultat sau deranjat de cineva pe stradă;
- Care sunt șansele să fii atacat din cauza culorii pielii, a originii etnice, a genului sau a religiei;
- Câtă lume consumă sau vinde droguri.
În funcție de acești factori, orașele primesc un scor de la 0 la 100. Raportul Numbeo este cu atât mai semnificativ cu cât puțin mai mult de jumătate din populația globului trăiește acum la oraș, iar, până în 2050, este de așteptat ca aproape 70% dintre oameni să locuiască în orașe, potrivit Ranking Royals.
Pe ce locuri s-au clasat orașele românești
Cluj-Napoca a obținut 77,7 de puncte din 100 și este momentan pe locul 22, fiind considerat un oraș mai sigur decât locuri precum Zagreb (locul 25), capitala Croației, orașele olandeze Eindhoven (locul 24) și Groningen (locul 26) și chiar și capitala Islandei, Reykjavik (locul 30).
Celelalte orașe românești din top 100 sunt Timișoara (locul 32), Brașov (locul 54), București (locul 67) și Iași (84).
Capitala României a depășit la capitolul siguranței alte capitale europene importante precum Lisabona (locul 75), Madrid (locul 77), Amsterdam (locul 87), Oslo (locul 108) și Budapesta (locul 121).
Comentarii articol (0)