Pe 2 aprilie 2023 a intrat în vigoare Legea nr. 70/2023, care a modificat Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției. Legea 70 a modificat un singur cuvânt în Legea adopției, stabilind că durata concediului de acomodare este de doi ani, în loc de un an, așa cum prevedea legea anterior.
„Adoptatorul sau, opțional, oricare dintre soții familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, din activități salariale și asimilate acestora sau, după caz, din activități independente, drepturi de autor ori activități agricole, denumit în continuare persoană îndreptățită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include și perioada încredințării copilului în vederea adopției, precum și de o indemnizație lunară”, scrie, mai exact, în Legea 273/2004 ca urmare a modificării din 2 aprilie.
Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile - ca atare, modificarea unei prevederi deja existente operează doar pentru viitor, fiind în discuție un principiu de ordin constituțional. Legiuitorul poate să stabilească însă și o aplicare care să vizeze situații în derulare.
Dar ar mai fi o prevedere din Codul civil a cărei incidență apare aici, dat fiind că vorbim de concediul de acomodare, adică o chestiune ce ține de domeniul adopției: „Dispoziţiile legii noi sunt de asemenea aplicabile şi efectelor viitoare ale situaţiilor juridice născute anterior intrării în vigoare a acesteia, derivate din starea şi capacitatea persoanelor, din căsătorie, filiaţie, adopţie şi obligaţia legală de întreţinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, şi din raporturile de vecinătate, dacă aceste situaţii juridice subzistă după intrarea în vigoare a legii noi”. Concediile de acomodare încuviințate anterior datei de 2 aprilie s-ar putea încadra aici.
Ca urmare a solicitării trimise de redacția avocatnet.ro celor de la ANPIS, ne-a fost confirmat că dublarea perioadei profită și concediilor în derulare la data de 2 aprilie 2023, dar nu în mod automat - e necesară depunerea din nou a cererii pentru acordarea indemnizației.
„Vă comunicăm că pot beneficia de concediul de acomodare şi plata indemnizaţiei aferente persoanele care se aflau în plata acestui drept la data de 2 aprilie 2023, data intrării în vigoare a Legii nr. 70/2023. Pentru a putea beneficia în continuare de concediul de acomodare şi plata indemnizației aferente aceste persoane este necesar să se adreseze agenţiei teritoriale pentru plăți și inspecție socială, conform art.73 alin. (3) din normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 579/2016, cu o nouă cerere însoțită de dovada prelungirii concediului ori a suspendării activităţii”, e răspunsul transmis de ANPIS astăzi redacției noastre (atașat mai jos). |
Potrivit Legii 273/2004, concediul şi indemnizaţia de acomodare se acordă pe baza cererii persoanei îndreptăţite, la care se anexează certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau, după caz, de încuviinţare a adopţiei, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcţia în a cărei rază administrativ-teritorială a fost protejat copilul, precum şi dovada intrării efective în concediu ori a suspendării activităţii. Iar cererea şi documentele doveditoare se depun şi se înregistrează la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană şi a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială are domiciliul sau reşedinţa persoana îndreptăţită.
Dreptul la concediul de acomodare și indemnizația lunară se stabilesc şi se acordă începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei. Pentru acordarea indemnizaţiei lunare aferente concediului de acomodare, cererea şi documentele justificative se depun în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei şi se înregistrează la agenţia pentru plăţi.
Prevederi suplimentare sunt stabilite prin HG nr. 579/2016 - normele de aplicare ale Legii adopției.