Pe de o parte, atât în eșalonarea clasică, cât și în eșalonarea simplificată, s-a stabilit că pot fi incluse de-acum obligațiile care reprezintă fonduri europene sau fonduri publice naționale aferente fondurilor europene. Acestea erau excluse anterior în mod expres.
Pe de altă parte, nici eșalonarea clasică, nici eșalonarea simplificată nu mai acoperă de-acum obligațiile fiscale care reprezintă accize. În acest sens, s-a introdus o condiție nouă de menținere a eșalonărilor - să se achite accizele nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării.
Totodată, strict pentru eșalonarea simplificată, s-a prevăzut că mecanismul nu mai acoperă nici impozitele și contribuțiile sociale obligatorii cu reținere la sursă sau reținute prin stopaj la sursă și taxele aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc. În aceste cazuri s-a stabilit și o condiție nouă pentru menținerea eșalonărilor simplificate - să se achite obligațiile fiscale nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării (impozitele și contribuțiile sociale obligatorii) sau în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării (taxele activităților de jocuri de noroc).
Conform regulilor tranzitorii stabilite de Guvern, prevederile referitoare la excluderea din cele două mecanisme a obligațiilor fiscale amintite se aplică inclusiv cererilor de modificare a eșalonărilor, depuse după data de 6 aprilie 2023, prin care se solicită modificarea deciziei de eșalonare pentru obligații fiscale de acel tip.
Din nota de fundamentare a proiectului ce a devenit ulterior OUG 20/2023 reiese că excluderea acestor datorii fiscale din eșalonări are în spate rațiuni de creștere a încasărilor la bugetul de stat. Însă este amintită și ideea că anumiți contribuabili se folosesc de cele două mecanisme pentru a amâna excesiv de mult plata datoriilor fiscale.
Așadar, iată ideile principale ale articolului:
- în ambele tipuri de eșalonări pot fi incluse obligațiile care reprezintă fonduri europene sau fonduri publice naționale aferente fondurilor europene;
- în eșalonarea clasică nu mai pot fi incluse obligațiile fiscale care reprezintă accize;
- în eșalonarea simplificată nu mai pot fi incluse obligațiile fiscale care reprezintă accize, impozite și contribuții sociale obligatorii cu reținere la sursă sau reținute prin stopaj la sursă, taxe aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc.