1. Aspecte generale privind taxarea veniturilor din dobânzi
Potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1/2016 (normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal), referitoare la definirea veniturile din dobânzi, sunt considerate venituri din dobânzi, fără se limita la acestea, următoarele:
- dobânzi obținute din obligațiuni;
- dobânzi obținute pentru conturile curente, conturi escrow, depozitele la vedere, colaterale și la termen, inclusiv la certificatele de depozit;
- suma primită sub forma de dobândă pentru împrumuturile acordate;
- dobânzi obținute din instrumente alternative de investire de tipul structurilor (depozite structurate) în care este legat un instrument derivat cu un depozit;
- alte venituri obținute din deținerea de titluri de creanță.
Astfel, contribuabilii care obțin venituri din dobânzi trebuie să completeze doar în anumite cazuri declarația unică și să o depună în termenul prevăzut de lege, respectiv atunci când aceștia au obligația legală de achitare a CASS.
Din 2023, contribuabilii care realizează venituri din dobânzi datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri cumulate de cel puțin șase salarii minime brute pe țară și au obligația să depună, la organul fiscal competent formularul 212 (declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice), până la data de 25 mai, aceasta referindu-se atât la situația pe anul anterior, cât și la situația pe anul curent. CASS se calculează de către contribuabili prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul.
Declaraţia unică se poate depune la organul fiscal competent prin următoarele modalități: prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului Spaţiul privat virtual (disponibil pe portalul www.anaf.ro), sau în format hârtie, direct la registratura organului fiscal, ori prin poştă, cu confirmare de primire.
2. Taxarea dobânzilor obținute în anul 2022
În cazul veniturilor din dobânzi obținute în anul 2022 se datorează în mod obligatoriu impozitul pe venit în cuantum de 10%, reținut însă la sursă, iar CASS se datorează numai dacă se obțin venituri de 12 salarii minime brute.
Mai precis, CASS se datorează de persoanele fizice care au obținut venituri a căror valoare cumulată, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, inclusiv din venituri din dobânzi, este cel puțin egală cu nivelul a 12 salarii de bază minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.
Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, se efectuează prin cumularea veniturilor nete/brute și/sau normelor anuale de venit, după caz, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosinței bunurilor, din investiții, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, din alte surse.
Persoanele fizice care n-au atins plafonul de 12 salarii de bază minime brute pe țară nu datorează contribuția, dar pot opta pentru plata acesteia.
Baza anuală de calcul a CASS în cazul persoanelor care realizează venituri din dobânzi o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.
3. Taxarea dobânzilor obținute în anul 2023
În cazul veniturilor din dobânzi obținute în anul 2023 se datorează în mod obligatoriu impozit pe venit în cuantum de 10%, reținut însă la sursă, iar CASS se datorează numai dacă se obțin venituri de șase salarii minime brute.
Conform Codului fiscal, începând cu veniturile aferente anului 2023, pentru veniturile realizate inclusiv din investiții, contribuabilul datorează CASS dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată, din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, inclusiv din venituri din dobânzi, este cel puţin egală cu șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.
Baza anuală de calcul a CASS, pentru anul 2023, o reprezintă:
- nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 şi 12 salarii minime brute pe ţară, respectiv între 18.000 lei și 36.000 lei;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 şi 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv între 36.000 lei și 72.000 lei;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe ţară, respectiv peste 72.000 lei.
Comentarii articol (5)