Prin mai multe modificări procedural-fiscale recente, Guvernul a stabilit că numai datornicii care n-au bunuri mai rămân scutiți de obligația de a constitui garanții pentru a putea accesa eșalonarea clasică la plată.
Măsurile sunt prinse la punctele 1, 4-9, 11 și 13 ale articolului I din
OUG 20/2023, care este în vigoare din
6 aprilie 2023. Schimbările respective la
eșalonarea clasică se aplică, astfel, începând cu cererile depuse după intrarea în vigoare a ordonanței, scopul lor fiind creșterea încasărilor la bugetul de stat.
Până la aceste ajustări ale Codului de procedură fiscală, datornicii care nu constituiau garanții puteau accesa eșaloarea clasică numai pentru cel mult șase luni, fără alte prevederi suplimentare. În același timp, dacă datoriile se încadrau în anumite limite, nu era nevoie de garanții pentru a accesa perioada maximă de până la cinci ani.
De-acum,
eșalonarea pe jumătate de an este posibilă numai pentru
cei care nu dețin bunuri (care, automat, nu pot constitui garanții nici dacă vor)
sau care, chiar dacă dețin bunuri, pot constitui garanții într-un cuantum mai mic de 50% față de datoriile restante ce vor fi eșalonate.
În rest, pentru accesarea eșalonării pe maximum
cinci ani, este nevoie de garanții într-un cuantum de
peste 50% față de datoriile restante ce vor fi eșalonate.
Totodată, a fost
eliminată excepția de la constituirea garanțiilor ce se aplica pentru obligațiile fiscale de până la 5.000 de lei (persoane fizice), 10.000 de lei (asocieri fără personalitate juridică) sau 20.000 de lei (persoane juridice).
În altă ordine de idei, mai trebuie amintit că o facilitate pentru
plata dobânzii pentru cei fără bunuri a fost eliminată. Mai exact, pentru datoriile fiscale eșalonate, companiile și persoanele fizice trebuie să achite o dobândă, aceasta fiind stabilită pentru fiecare rată din grafic. Această regulă generală se aplică de-acum și pentru datornicii care nu dețin bunuri, pentru care dobânda se stabilea anterior la finalizarea eșalonării sau la pierderea valabilității eșalonării.
Conform regulilor generale pentru garanții, acestea pot consta în mijloace bănești, scrisori de garanție sau polițe de asigurare de garanție, sechestru asigurător asupra bunurilor, ipotecă sau gaj pe bunurile unei terțe persoane. Garanțiile constituite trebuie
să acopere sumele eșalonate, dobânzile datorate pe perioada eșalonării, plus, în unele cazuri, un procent de până la 16% din sumele eșalonate, în funcție de perioada de eșalonare.
Comentarii articol (1)