Comisia Europeană cere României să elimine restricţiile la exportul de energie electrică
Comisia Europeană a constatat că România nu și-a îndeplinit obligațiile asumate în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prin faptul că restricționează exportul de energie electrică, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Potrivit CE, România restricţionează exportul de energie electrică printr-o măsură incompatibilă cu articolele 35 şi 36 din TFUE, Directiva (UE) 2019/944 şi Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică, informează Agerpres.
"Comisia consideră că această măsură are un efect echivalent unei restricţii cantitative la export în sensul articolului 35 din TFUE şi nu poate fi justificată în temeiul articolului 36 din TFUE. Din aceleaşi motive, se consideră că măsura încalcă şi sus-menţionata Directivă privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi Regulamentul privind piaţa internă de energie electrică", subliniază Executivul comunitar.
Cele două articole citate de Comisia Europeană stipulează că statele membre nu pot impune restricții de cantitate la export sau import decât în condiții justificate de siguranța publică, protecția sănătății sau protejarea unor bunuri de patrimoniu.
România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele identificate de Comisie, se arată în comunicat. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.
Motorina din România se vinde la cel mai mic preț de la izbucnirea războiului din Ucraina
Motorina standard s-a ieftinit și coborât sub pragul de 7 lei pe litru, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina.
Cel mai ieftin litru de motorină standard se vindea azi cu 6,98 lei pe litru, la o stație de alimentare din București, în timp ce motorina premium se vindea cu cel puțin 7,34 lei pe litru.
Ultima dată când motorina a avut acest preț a fost în data de 21 februarie 2022, cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, arată datele Peco-Online.
Cum e evoluat prețul motorinei în Româna
Motorina a încheiat anul 2021 la un preț mediu de 6 lei pe litru, dar din 2022 prețul a început să crească. În doar șase luni, prețul motorinei a crescut cu peste 50%, atingând valoarea record de 9,24 lei pe litru în iunie 2022.
A urmat introducerea compensării de 50 de bani de către stat, iar pe 1 iulie prețul motorinei era de 8,73. Au urmat mici scăderi, dar și o nouă creștere puternică în toamnă, prețul maxim pe litrul de motorină ajungând la 8,60 lei pe litru.
Pe 1 ianuarie 2023, odată cu suspendarea compensării de 50 de bani pe litru, prețul motorinei a crescut cu 40 de bani față de ultima zi din 2022, ajungând la valorea medie de 7,57 lei pe litru. A urmat o creștere în a doua jumătate a lunii ianuarie, prețul mediu ajungând în jurul valorii de 7,74 de lei pe litru, însă odată cu luna februarie au începute ieftinirile și ele s-au prelungit și în martie.
Consumul de gaze în Uniunea Europeană a scăzut cu 17,7% în perioada august 2022 - martie 2023, comparativ cu consumul mediu din aceste luni, în anii 2017 - 2022, conform datelor publicate miercuri de Eurostat.
Această reducere depăşeşte obiectivul voluntar de economisire de 15% stabilit de statele membre ale UE pentru această perioadă, după invazia Rusiei în Ucraina, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Dintre statele membre, doar Malta şi-a majorat consumul de gaze în această perioadă (+12,7%), în timp ce pragul de 15% nu a fost atins de Slovacia (-1%), Spania (-10,8%), Polonia (-12,5%), Slovenia (-13,8%) şi Belgia (-14,5%).
Cele mai mari scăderi le-au înregistrat Finlanda (-55,7%), Lituania (-40,5%) şi Suedia (-37,2%).
În luna martie 2023, ţările din Uniunea Europeană au stabilit prelungirea cu un an - între 1 aprilie 2023 şi 31 martie 2024 - a acestui obiectiv de economisire voluntară de 15%, care include şi o clauză de urgenţă, care, dacă va fi activată, va face ca măsura să devină obligatorie.
Comentarii articol (0)