ACCES PREMIUM
De ce premium?
Tichete cadou: Teoretic, firmele care au aplicat alt tratament fiscal decât cel vizat de amnistie încă riscă verificări și recalificări
Amnistia fiscală pentru tichetele cadou recalificate de Fisc se aplică în mod expres pentru situațiile în care sumele au fost reîncadrate din venituri din alte surse în venituri salariale. Din acest motiv, specialiștii de la D&B David și Baias spun că încă există riscul unor controale și recalificări în situațiile în care firmele au aplicat alt tratament fiscal decât cel vizat de amnistie, însă chestiunea este mai complexă de-atât.
Articolul continuă mai jos
De exemplu, o altă situație întâlnită în practică este cea în care
tichetele cadou acordate salariaților partenerilor de afaceri au fost considerate venituri din premii, pentru care în multe cazuri nu s-a plătit nici măcar impozit pe venit. Acest tratament
nu este acoperit în mod expres de
amnistia fiscală din
Legea 43/2023, așa cum
am semnalat cu altă ocazie.
În aceste condiții, am întrebat dacă
Fiscul încă poate face controale și recalificări pentru aceste situații în care s-a aplicat tichetelor cadou alt tratament fiscal decât cel pentru venituri din alte surse?
„Într-o abordare extrem de formală și rigidă, răspunsul este că ar exista întotdeauna o asemenea posibilitate, întrucât Legea 43/2023 se raportează exclusiv la încadrarea acestor tichete cadou, de către cei care le-au acordat, în categoria veniturilor din alte surse, pentru a fi incidentă anularea obligațiilor fiscale.În realitate, însă, în plus față de această încadrare sau nu de către cel care le-a acordat în categoria veniturilor din alte surse, ar trebui avut în vedere și dacă în substanță ele ar fi trebuit încadrate în situația de fapt dată (prin raportare la probele administrate) ca venituri din alte surse (întrucât nu există niciun fel de premise de ordin factual pentru tratarea lor ca premii), cu toate consecințele legale care derivă de aici (aplicarea impozitului pe venit în cadrul inspecției).De altfel, într-o asemenea ipoteză de fapt, credem că ar trebui să fie posibilă și o rectificare în prealabil a tratamentului fiscal originar, prin încadrarea sa corespunzătoare în venituri din altă sursă, dacă, desigur, nu s-a împlinit rezerva verificării ulterioare sau nu a fost inițiată o inspecție fiscală. În plus, o reîncadrare a tratamentului fiscal ar trebui să aibă loc în sensul considerării lor în venituri din alte surse și dacă cel care le-a acordat le-a considerat din varii motive (control inopinat și teama de eventuale consecințe negative) ca venituri de natură salarială, dacă în cursul termenului de prescripție se inițiază o inspecție fiscală asupra acestor obligații fiscale”, a explicat, la solicitarea avocatnet.ro,
Dan Dascălu, Partener la D&B David și Baias, firma de avocatură asociată cu PwC România.
Tichetele cadou primite de salariați de la terți, în
perioada 26 mai 2006 - 31 decembrie 2020,
nu mai pot fi reîncadrate din venituri în alte surse în venituri salariale, conform noii legi. Asta înseamnă că amnistia se aplică și celor care încă riscau să primească decizii de impunere pe această temă, dar fix pe acel tratament fiscal.
Amnistia fiscală este pentru situațiile în care o firmă a acordat salariaților altei firme tichete cadou. Deși firmele au interpretat, în general, că în aceste situații vorbim de venituri din alte surse pentru care se datorează numai impozit pe venit, la controalele ulterioare inspectorii fiscali le-au recalificat în venituri salariale pentru care trebuiau plătite și impozit pe venit, și contribuții sociale, stabilind sume suplimentare de achitat la stat.
Practic, legea face referire în mod expres la reîncadrarea tichetelor cadou
„din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii și asimilate salariilor”. În aceste condiții, firmele care au aplicat alt tratament fiscal decât cel pentru venituri din alte surse nu prea pot să beneficieze de amnistie.
Citește și: Tichete cadou: Amnistia NU se aplică și celor ce au folosit alt tratament fiscal decât cel pentru venituri din alte surse.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.