Vreau sa acord salariatilor tichete cadou, dar am epuizat deja 2%din fondul de salar. As dori sa-l pun pe protocol, dar fara impozitarea tichetelor la salariati.(ca si cum i-as da colaboratorilor, clientilor).
In acest caz mai trebuie sa platesc impozit de 16% din valoarea tichetelor acordate(fiind un venit pt. colaboratori).
Care ar fi procedura legala? Si in caz in care nu trebuie platit (pot sa-l includ pe protocol-am fond-), de ce documente justificative am nevoie? Ajunge un tabel pe baza cariua i-am oferit bonurile?
Va rog sa ma ajutati#-o#-o#-o
Procedura legala ca sa incalcati legea nu exista. Exista o practica destul de consistenta insa pe alte situri sau fituici patronate de diversi experti. Dar si la case mai mari - de ex. la Forbes - am gasit un articol in care se da exemplul unui intreprinzator (cum altfel decat roman) care si-a redus cheltuielile incheind contracte de munca pentru 2 ore (bibliografie : Revista Forbes Romania nr.46 pagina 31).
Revenind la preocuparea dv. Cum dovediti ca stiti prevederile legale, sfatul meu este sa nu incercati artificii inutile cu cheltuielile de protocol. Asa cum o parte din aceste cheltuieli este deductibila, iar restul nu - tot asa si la cheltuielile cu tichetele (cum vreti sa le numiti) o parte este deductibila si restul nu. Acesta este un aspect. Alt aspect este faptul ca valoarea acestor tichete acordate salariatilor se cuprinde in venitul impozabil (va citez : "fiind un venit pt.colaboratori). Daca lucrurile sunt clare deci, care este problema ?
Din punct de vedere al impozitului pe venit, tratamentul fiscal depinde de destinatia tichetelor cadou, respectiv:
1. tichetele cadou pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol si pentru cheltuielile de reclama si publicitate sunt considerate:
a) fie venituri sub forma de premii obtinute ca urmare a practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor prin publicitate, potrivit legii (pct. 150 liniuta a treia din Normele medologice date in aplicarea Titlului III din Codul fiscal). In aceasta situatie, ele se supun impozitarii la sursa, entitatea care acorda tichetele avand obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul in cota de 16%, aplicat asupra venitului net (venit brut – 600 lei);
b) fie venituri din alte surse, sub forma tichetelor cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii (pct. 152 liniuta a saptea din Normele medologice date in aplicarea Titlului III din Codul fiscal). In aceasta situatie, ele se supun impozitarii la sursa, entitatea care acorda tichetele avand obligatia sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul in cota de 16%, aplicat asupra venitului brut.
In ambele situatii, entitatea care acorda tichetele cadou are si obligatia intocmirii si depunerii anuale a formularului 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit”.
O seara buna!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Tichete cadou
silvercanine
Legat de tratamentul fiscal al tichetelor cadou sunt mai multe opinii. O societate acorda tichete cadou, lunar, salariatilor sai. Acestea sunt cuprinse ... (vezi toată discuția)
Tichete cadou
tatiana1
Am acordat din fondul de protocol pe care nu l-am depasit tichete cadou unor clienti fideli.Am facut situatia analitica nume prenume CNP.In CF si in Normele de ... (vezi toată discuția)