Va rog sa-mi explicati, daca tichetele sunt asimilate veniturilor salariale si apare impozitul aferent pe statul de plata, cum e cu deducerea personala ? Exista un venit in plus, deducerea ar trebui sa fie mai mica sau ????
Multumesc.
Daca se poate, va rog sa-mi indicati si baza legala.
Ordonanta de Urgenta 58/2010
Impozit pe tichete de masa, impozit pe tichete cadou, impozit pe tichete de vacanta
Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 58/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 431/2010, se stabileste un impozit de 16% pe care angajatii benecificiari ai tichetelor (de masa, cadou cu destinatie sociala sau vacanta) vor trebui sa il plateasca. Acest impozit de 16% va fi, foarte probabil, retinut la sursa de catre angajator, dar nu va afecta taxele si impozitele angajatorului.
Trebuie spus inca de la inceput ca modificarile aduse de OUG 58/2010 in privinta tichetelor de masa, cadou si vacanta, se vor aplica incepand cu tichete acordate pentru luna iulie 2010.
Cum marea majoritate a Societatilor angajatoare acorda in luna iulie 2010 tichetele aferente muncii prestate de angajati in luna iunie, acestora nu li se vor aplica inca noile prevederi descrise mai sus, nefiind impozitate cu 16%.
Pentru prima data, retinerile se fac in luna august, la lichidarea aferenta lunii iulie, iar viramentul sumelor se efecteaza pana pe 25 august.
Ce se va intampla cu tichetele pentru luna iulie 2010 si in viitor:
Astfel, Societatea angajatoare beneficiaza in continuare de aceleasi avantaje fiscale ca si pana acum:
Tichetele de masa reprezinta o cheltuiala 100% deductibila
Tichetele de masa, tichetele cadou si de vacanta nu au taxe si impozite pentru Societate
Tichetele de vacanta reprezinta o cheltuiala 100% deductibila in conditiile OUG nr. 8/2009
Tichetele cadou cu destinatie sociala reprezinta o cheltuiala 100% deductibila in conditiile Legii nr. 193/2006
Societatea nu trebuie sa plateasca in numele sau nici un impozit suplimentar pentru niciunul dintre tichetele achizitionate
Angajatii care beneficiaza de tichetele de masa, tichetele de vacanta si tichetele cadou cu destinatie sociala:
pot primi in continuare tichete de aceeasi valoare ca si pana acum
vor plati un impozit 16% din valoarea tichetelor primite.
Modul in care Societatea angajatoare decide sa retina si sa plateasca impozitul de 16% catre Stat pentru tichetele impozitate este la latitudinea acesteia:
decide sa nu afecteze in niciun fel venitul net al angajatului si valoarea nominala a tichetelor acordate catre angajat, marind fondul de plati catre Stat
decide sa nu afecteze in niciun fel valoarea nominala a tichetelor acordate catre angajat, retinandu-i acesta la sursa impozitul aferent din venitul net lunar
alte modalitati de continuare a acordarii tichetelor de masa, cadou si vacanta, fara a afecta fondul de salarii si sumele platite catre Bugetul de Stat
Formula de calcul va fi:
Salariu brut – Asigurari sociale obligatorii + Venituri din tichete de masa – Deduceri = Baza de calcul impozit pe venit.
Exemplu ORIENTATIV:
SALARIU BRUT 1000
-----------
CAS 10.5% 105
CASS 5.5% 55
SOMAJ 0.5% 5
---------
TOTAL 165
NET 835
TICHETE DE MASA
21* 8.72 = 183.12
------------------------------
TOTAL VENITURI
PT IMPOZIT 16% 1018.12
DEDUCERI PERS 250
IMPOZIT 16% 768.12 * 16% = 122.89
daca este un salariu mai mare de 1000lei se va micsora deducerea pesrsonala.
Da, sunt asimilate veniturilor salariale. Valoarea tichetelor de masa trebuie inclusa in statul de plata; nivelul deducerii personale se calculeaza prin referinta la venitul brut, care include valoarea tichetelor de masa. Vezi art.55 si 56 Cod Fiscal privind definirea veniturilor din salarii si deducerea personala.