Va multumesc pentru raspuns.
Legea Nr. 142 din 9 iulie 1998
Legea privind acordarea tichetelor de masa.
Publicata in: Monitorul Oficial al Romaniei Nr.260/13.07.1998.
Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.
Publicate in: Monitorul Oficial al Romaniei Nr.26/25.01.1999.
Codul fiscal asigura posibilitatea deductibilitatii cheltuielilor cu tichetele cadou, in conformitate cu prevederile Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa (publicata in Monitorul Oficial nr. 446 din 23.05.2006), cu modificarile si completarile ulterioare.
Cadourile oferite de firma dvs. angajatilor cu ocazia Craciunului sunt neimpozabile in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane nu depaseste 150 lei.
Cadourile acordate de firma care depasesc 150 lei/persoana/eveniment se considera venit salarial, pentru care se platesc taxe sociale atat de angajat, cat si de angajator.
Pina anul acesta la 1 iulie 2010 ,tichetele de masa,cadou si de vacanta nu erau impozitate
Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 58/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 431/2010, se stabileste un impozit de 16% pe care angajatii benecificiari ai tichetelor (de masa, cadou cu destinatie sociala sau vacanta) vor trebui sa il plateasca. Acest impozit de 16% va fi, foarte probabil, retinut la sursa de catre angajator, dar nu va afecta taxele si impozitele angajatorului.
Trebuie spus inca de la inceput ca modificarile aduse de OUG 58/2010 in privinta tichetelor de masa, cadou si vacanta, se vor aplica incepand cu tichete acordate pentru luna iulie 2010.
Cum marea majoritate a Societatilor angajatoare acorda in luna iulie 2010 tichetele aferente muncii prestate de angajati in luna iunie, acestora nu li se vor aplica inca noile prevederi descrise mai sus, nefiind impozitate cu 16%.
Pentru prima data, retinerile se fac in luna august, la lichidarea aferenta lunii iulie, iar viramentul sumelor se efecteaza pana pe 25 august.
Ce se va intampla cu tichetele pentru luna iulie 2010 si in viitor:
Astfel, Societatea angajatoare beneficiaza in continuare de aceleasi avantaje fiscale ca si pana acum:
Tichetele de masa reprezinta o cheltuiala 100% deductibila
Tichetele de masa, tichetele cadou si de vacanta nu au taxe si impozite pentru Societate
Tichetele de vacanta reprezinta o cheltuiala 100% deductibila in conditiile OUG nr. 8/2009
Tichetele cadou cu destinatie sociala reprezinta o cheltuiala 100% deductibila in conditiile Legii nr. 193/2006
Societatea nu trebuie sa plateasca in numele sau nici un impozit suplimentar pentru niciunul dintre tichetele achizitionate
Angajatii care beneficiaza de tichetele de masa, tichetele de vacanta si tichetele cadou cu destinatie sociala:
pot primi in continuare tichete de aceeasi valoare ca si pana acum
vor plati un impozit 16% din valoarea tichetelor primite.
Modul in care Societatea angajatoare decide sa retina si sa plateasca impozitul de 16% catre Stat pentru tichetele impozitate este la latitudinea acesteia:
decide sa nu afecteze in niciun fel venitul net al angajatului si valoarea nominala a tichetelor acordate catre angajat, marind fondul de plati catre Stat
decide sa nu afecteze in niciun fel valoarea nominala a tichetelor acordate catre angajat, retinandu-i acesta la sursa impozitul aferent din venitul net lunar
alte modalitati de continuare a acordarii tichetelor de masa, cadou si vacanta, fara a afecta fondul de salarii si sumele platite catre Bugetul de Stat
Va rog,stie cineva in baza carei legi s-au acordat / se acorda cupoanele de masa si cadourile ce se dau de sarbatori ( Paste,Craciun,Revelion...) de catre angajatori ?
Aceste facilitati,pot deveni returnabile,in vreo imprejurare ? Care ?
Va multumesc.
~ final discuție ~