În cazul în care autoritățile descoperă că, atunci când s-a stabilit acordarea ajutorului pentru plata facturilor la energie, beneficiarul nu îndeplinea condițiile necesare pentru a-l primi, cardul de energie se va anula, iar plățile către acesta se vor sista, potrivit unei ordonanțe prin care au fost aduse recent mai multe schimbări în legătură cu ajutorul pentru energie. Totuși, banii deja plătiți de beneficiarul cardului vor fi suportați de la bugetul de stat și nu vor trebui returnați.
Regulile acordării ajutorului de 1.400 de lei, bani ce pot fi folosiți de persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor la energie, indiferent dacă sunt curente sau restante, au primit mai multe modificări, potrivit
OUG 32/2023, ce se aplică din 11 mai.
Printre altele, în
OUG 166/2022, care conține regulile ajutorului pentru energie, s-a introdus o reglementare pentru situațiile în care ajutorul a ajuns, din varii motive, la persoane ce nu îndeplineau condițiile necesare.
Astfel, în cazul în care se constată că, la momentul acordării sprijinului, beneficiarul nu era eligibil pentru primirea lui, autoritățile vor trece la
anularea cardului și sistarea plăților.
Mai exact, așa cum apare în document,
“în cazul în care pe durata valabilității cardului de energie se constată, din motive de indisponibilitate sau acuratețe a informațiilor la momentul efectuării interogărilor bazelor de date, că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului, cardul de energie se anulează și sumele cheltuite aferente cardului de energie se suportă din bugetul de stat”.
Din exprimarea folosită în document se înțelege că banii cheltuiți deja de pe card nu trebuie returnați statului, sumele fiind acoperite din bugetul acestuia. Totuși, pentru a confirma această interpretare, am trimis Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) o solicitare în acest sens și vom reveni cu răspunsul ministerului.
Totodată, regula potrivit căreia,
“în cazul în care beneficiarul sprijinului pentru persoane vulnerabile nu se mai încadrează în categoriile prevăzute la art. 3 alin. (1) (de beneficiari - n. red.), unitatea de implementare din cadrul MIPE (...) are obligaţia de a anunţa Compania Naţională «Poşta Română» - S.A. în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la certificarea situaţiei înregistrate, în vederea sistării utilizării sprijinului material primit prin intermediul cardului de energie”, se păstrează în continuare.
Ajutorul de stat în valoare de
1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
De principiu, beneficiari ai ajutorului pot fi persoanele cu venituri mici, de până la 2.000 de lei pe lună, printre care pensionarii ori persoanele cu dizabilități, dar și persoanele sau familiile care primesc ajutor social.
Ordonanța mai stabilește și că sprijinul financiar acordat celor cu venituri mici se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul
mai multor surse de energie.
În plus, tot acum a fost introdusă și o procedură aplicabilă în cazul în care
un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul.
Nu în ultimul rând, se stabilește clar că banii de pe cardul de energie
nu se pot folosi pentru plata penalităților de întârziere, acestea fiind în sarcina beneficiarului.
Comentarii articol (4)