În acest an, persoanele cu venituri mici beneficiază de un ajutor de 1.400 de lei, bani pe care-i pot folosi pentru plata facturilor la energie, indiferent dacă vorbim despre cele curente sau restante. Printr-o ordonanță ce se aplică deja, s-a stabilit modificarea regulilor acestui ajutor, printre altele, pentru a completa tipurile de energie vizate de sprijin și pentru a lămuri situația penalităților ce apar la plata cu întârziere a facturilor de energie.
În primul rând,
OUG 32/2023, ce se aplică din 11 mai, extinde tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar acordat în 2023, introdus prin
OUG 166/2022.
Concret, în lista deja existentă a surselor de energie pentru care se poate folosi ajutorul de la stat acordat în acest an au fost introduse și
butanul, rumegușul, cărbunele, brichetele sau alți combustibili lichizi ori solizi.
Înainte, ajutorul de stat în valoare de
1.400 de lei putea fi folosit doar pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
De asemenea, se clarifică termenul “lemn de foc”. Mai precis, în categoria lemnului de foc intră de-acum și lemnul rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 de centimetri, precum și alte materiale lemnoase și deșeuri de lemn care sunt destinate încălzirii locuințelor.
Se introduce, tot acum, și precizarea clară a perioadei de emitere a documentelor justificative, atunci când vine vorba despre achitarea în numerar a lemnelor de foc. Mai exact, pentru a putea fi acoperite din banii de la stat, facturile pentru lemnele de foc plătite în numerar trebuie să fie emise
începând cu august 2022 și până la data de 27 decembrie 2023 (înainte era stabilit că sunt luate în calcul facturile emise începând cu august 2022, dar nu era stabilit și un termen maxim).
Apoi, este subliniat faptul că plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie
nu pot include penalități sau alte daune ori interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.
În plus, OUG 166/2022 este completată prin adăugarea unei proceduri de anulare/ emitere a cardului de energie, în cazul în care beneficiarul de sprijin își
schimbă domiciliul ori reședința.
Astfel, beneficiarii de sprijin vor avea obligația de a înștiința Poşta Română în legătură cu schimbarea domiciliului ori reședinței. Acest lucru se poate face direct la oficiile poștale, la poștaș sau prin telefon.
În cazul în care se schimbă domiciliul sau reședința, procedura de validare a eligibilității beneficiarului de sprijin se va relua, astfel încât să se vadă dacă noul loc de consum îi dă dreptul la ajutor și ce se întâmplă cu cardul emis deja pentru vechiul loc de consum (de principiu, se va anula).
Prin ordonanța de față se stabilesc și situațiile în care furnizorii de energie sunt obligați să restituie sumele primite prin mandat poștal. Astfel, vor fi returnate sumele care reprezintă penalități sau alte daune/ interese aferente cheltuielilor cu energia și cele suplimentare primite de furnizori din cauza erorilor apărute la efectuarea plăților prin mandat poștal.
În fine, OUG 166/2022 primește o altă nouă prevedere, care stabilește că, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul
nu era eligibil pentru a primi banii de la stat, cardul de energie se anulează, iar sumele deja cheltuite de beneficiar se suportă din bugetul de stat.
Mai multe detalii despre ajutorul financiar pentru plata facturilor la energie pot fi
găsite aici.
Comentarii articol (0)