Comisia Europeană a decis acordarea de compensații României de aproape 30 milioane de euro pentru fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o intervenție la Digi 24. Mai precis, România va primi compensații pentru fermieri în valoare de 29,7 milioane de euro.
„Astăzi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima dată când pun mâna pe un document care spune cifra exactă. Spuneam că suma, în primă fază, este o sumă mică şi am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iată că astăzi avem comunicarea că suntem beneficiarii celor 29.730.000 de euro, o sumă mult mai importantă şi eu zic corectă din punct de vedere al calculelor, ceea ce acordă pe de o parte un sprijin real pentru fermierii români”, a spus Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a spus că suma de 30 de milioane este „în plus”, pe lângă cele 20 (de milioane) primite până acum”.
„Iată că sunt 50 (de milioane euro - n.r.) până la această dată. Suntem pregătiţi cu actul normativ. Când va apărea suma în Jurnalul Oficial, atunci dăm drumul şi la actul normativ, în aşa fel încât banii să ajungă cât mai repede la fermieri”.
De asemenea, Daea a confirmat că suma de 30 de milioane de de euro va fi „dublată” de la bugetul de stat, așa cum a anunțase anterior liderul PSD, Marcel Ciolacu.
„Important este că avem baza juridică şi avem şi această sumă de la Uniunea Europeană, aproape 30 milioane euro. O sumă care spun eu că este corectă stabilită pentru fermierii români şi, din acest punct de vedere, iată că avem şi confortul decizional pentru a putea să venim cu sprijinul la fermieri”, a completat ministrul Agriculturii.
Petre Daea a adăugat că va fi cerută situaţia stocurilor la porumb, floarea soarelui şi rapiţă și că va fi efectuată o analiză în acest sens.
„Vă spun că analizăm, imediat de mâine solicităm ca să vedem care sunt stocurile de produse, la cele trei produse – porumb, floarea soarelului şi rapiţă, iar în funcţie de stocurile respective vom decide. Analiza urmează să o facem pe parcursul solicitării stocurilor şi a trimiterii situaţiilor de la judeţe”, a mai precizat Daea.
Românii vor putea circula cu metroul până la Aeroportul Internațional Henri Coandă din 2027, spune directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș. Marți a fost semnat contractul pentru secțiunea Tokyo - Aeroport Otopeni.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent la eveniment, a declarat că este convins că acest proiect va fi unul de succes.
“Sunt convins că acest proiect va fi unul de succes. Aşa cum ştiţi, tot ce ţine de M6, prima secţiune, probabil undeva în luna iunie se va da ordinul de începere de lucrări, execuţia efectivă, fiindcă s-a încheiat partea de proiectare, deci undeva în luna iunie vom avea partea de execuţie pe primul tronson, cel care este finanţat, astăzi când vorbim, din POIM şi va fi fazat pe POT. Eu sper ca tot ceea ce am încercat de un an de zile, şi anume transferul acestei secţiuni de pe POIM sau POT pe PNRR, să se şi întâmple şi semnalele sunt pozitive şi la ultima şedinţă de Guvern domnul ministru Boloş m-a asigurat că una din schimbările deja acceptate de Comisia Europeană în PNRR este acest schimb între M4 şi M6”, a explicat ministrul Transporturilor.
El a adăugat că acest contract semnat, marţi, va lega staţia Tokyo de Aeroportul Otopeni.
”Al doilea tronson. Are o durată, acest contract, de 48 de luni. De asemenea, tot şase staţii, ca şi primul primul tronson şi care va lega staţia Tokyo de Aeroportul Otopeni. Eu consider că o capitală şi noi considerăm că o capitală europeană, aşa cum este Bucureştiul, nu poate să nu aibă o legătură cu oraşul, în speţă cu centrul Bucureştiului, să lipsească de fapt o legătură cu metroul. De aceea acest proiect îl considerăm extrem de important. Finanţare există pe ambele tronsoane, constructorii şi pe primul tronson şi pe al doilea au experienţa necesară în a face aceste proiecte”, a mai explicat ministrul Transporturilor.
Metrorex: Metroul până la Otopeni, gata în 2027
Prezent în conferinţa de presă, directorul Metrorex, Mariana Miclăuş, a fost întrebat când va ajunge metroul la Aeroportul Otopeni.
“Doresc să precizez că acest contract are o durată de patruzeci şi opt de luni de la semnare, cu o perioadă de proiectare, de asemenea, pentru lotul 1 proiectare şi execuţie lucrări de structură de rezistenţă, perioada de execuţie este tot de 48 de luni. Orizontul de timp pentru finalizarea întregii Magistralei 6 şi nu numai, a lucrărilor de structură de rezistenţă este anul 2027”, a afirmat Mariana Miclăuş.
De asemenea, Sorin Grindeanu a fost întrebat de ce a fost nevoie de 13 ani pentru semnarea acestui contract, având în vedere că împrumutul din partea Japoniei pentru realizarea liniei de metrou există din 2010.
Doi pui de pisică, găsiți de niște turiști în zona Sâmbăta de Sus (Brașov), s-au dovedit a fi de fapt sălbatici, asta după ce au fost adoptați și hrăniți timp de o săptămână. Descoperirea a fost făcută de un medic veterinar.
Întâmplarea a fost relatată de Centrul pentru Salvarea și Reabilitarea Faunei Sălbatice ACDB pe pagina de Facebook.
„Niște turiști găsesc pe marginea unui traseu de lângă Sâmbăta de Sus, în zona Munților Făgăraș, doi pui de pisică miorlăitori, uzi și înfrigurați. Nu-i lasă inima să plece abandonându-i, îi duc acasă la București, îi hrănesc o săptămână, dar vizita la veterinar îi lasă gură cască – sunt pui de pisică sălbatică!”, se arată în postare.
Aceștia apelează în cele din urmă la centrul de lângă Focșani, iar micile animale ajung aici. „Începe un maraton al informărilor, telefoane peste tot, iar la final ajung la noi, cu tot cu pui, la Centrul pentru Salvarea și Reabilitarea Faunei Sălbatice ACDB de lângă Focșani/Vrancea. Acum puii de pisică sălbatică au fost evaluați medical și sunt bine într-un spațiu generos în care nu au contact cu oamenii și vor trece printr-un program adaptat acestei specii, astfel încât să poată ajunge din nou în natură”, se mai precizează în postare.
„Mulțumim celor care au încredere în noi și aduc rapid animalele sălbatice pentru a fi îngrijite, tratate și reabilitate pentru a ajunge repede înapoi în natură! Mulțumim și tuturor celor care ne-au fost alături ajutând Centrul de Reabilitare de la Petrești – Vrancea să funcționeze – fără voi aceste animale sălbatice nu s-ar fi bucurat de reîntoarcerea în natură”, transmite Centrul.
Comentarii articol (0)