Benzina și motorina continuă să se ieftinească și carburanții ating niveluri nemaiatinse și de 15 luni.
Astfel, potrivit plinul.ro, cea mai ieftină benzină standard se vindea în România astăzi cu 6,36 lei pe litru. Un preț asemănător n-a mai fost atins de benzină din ianuarie 2023, când un litru se vindea, în medie, cu 6,32 lei (13 ianuarie).
Când vine vorba de motorina, scăderile sunt mai mari decât la benzină. Cea mai ieftină motorina se vindea astăzi cu 6,40 lei pe litru. Ultima dată când motorina standard a avut un preț asemănător în România a fost în ianuarie 2022, când un litru se vindea, în medie, cu 6,34 lei (16 ianuarie 2022).
Sortimentele premium de benzină și motorină se vând și ele la prețuri mai mici, motorina fiind chiar mai ieftina decât benzina. Spre exemplu, cea mai ieftină benzină premium se vinde cu 6,82 lei pe litru, în timp ce cea mai ieftină motorină premium costă 6,76 lei pe litru.
Motorina a fost mai scumpă și cu 1,5 lei pe litru decât benzina
Prețurile benzinei și motorinei s-au întors la același nivel sper sfârșitul lunii aprilie, după o perioadă lungă în care motorina a fost mult mai scumpă, iar diferența de preț dintre cei doi carburanți a fost la un moment dat (toamnă 2022) și de aproape 1,5 lei pe litru.
Prețurile carburanților au înregistrat în ultimele 14 luni fluctuații uriașe. Spre exemplu, dacă în ianuarie 2022 un litru de benzină sau motorină se vindea cu aproximativ 6,10 lei, la final de iunie prețul crescuse cu peste 40% în cazul benzinei (8,65 lei pe litru - 30 iunie) și cu 50% în cazul motorinei (9,22 lei pe litru - 30 iunie). Compensarea de la stat a redus cu 50 de bani prețul carburanților începând cu iulie, însă prețurile au rămas la un nivel ridicat. Compensarea a fost eliminată de la 1 ianuarie 2023, însă după o creștere bruscă, de sub 40 de bani pentru ambele sortimente, prețul motorinei a avut un trend descrescător, în timp ce benzina s-a menținut sau s-a scumpit, arată datele Peco-online.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, valabilă până la data de 31 decembrie 2023.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
a) deţin minimum 10 capete vaci adulte în exploataţie cu cod ANSVSA, înregistrate în BND, cu excepţia celor din unităţile administrativ-teritoriale din zona montană prevăzute în Planul strategic PAC 2023-2027, aprobat prin Decizia Comisiei C(2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, publicate pe site-ul www.madr.ro, care deţin minimum 5 capete vaci adulte în exploataţie cu cod ANSVSA, înregistrate în BND.b) au produs şi au valorificat lapte în perioada 1 august 2022 - 31 decembrie 2022;
c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit la momentul depunerii cererii faţă de deţinătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru următoarele cazuri, cu condiţia ca data schimbării formei de organizare/radierii să fie cuprinsă între 31 iulie 2022 şi data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat: i. beneficiarul este persoană fizică autorizată - PFA, întreprindere individuală - II, întreprindere familială - IF, iar vacile adulte figurează în BND la data de 31 iulie 2022 pe codul numeric personal - CNP reprezentant PFA, II, IF; ii. beneficiarul este persoana fizică - CNP reprezentant PFA/II/IF, iar vacile adulte figurează în BND la data de 31 iulie 2022 pe cod unic de înregistrare - CUI al PFA/II/IF.
d) existenţa la data de 31 decembrie 2022 a cel puţin 75% din efectivul de vaci adulte prevăzut la lit. a), cu excepţia celor care s-au aflat în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţin exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare privind mişcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429.
România trece printr-un nou episod cu vreme extremă, cu vijelii și ninsoare. Ieri, în câteva ore a plouat cât pentru o lună întreagă în nord-vestul țării, iar astăzi, ploile și vijeliile s-au mutat în centru. În plus, vremea s-a răcit brusc. Meteorologii au anunțat vreme instabilă și pentru perioada următoare.
Din cauza vântului puternic, în Bistrița-Năsăud, acoperișul unui bloc cu patru etaje s-a prăbușit peste mai multe mașini parcate. La faţa locului au intervenit echipajele de pompieri militari. În total cinci autoturisme au fost avariate.
În unele zone ale județului Suceava, vara este încă departe. În satul Pojorâta s-a așternut un strat nou de zăpadă.
În Capitală temperaturile au scăzut cu 12 grade de la o zi la alta.
Mihai Timu, meteorolog: "În zilele următoare nu vom vorbi despre instabilitate, pentru că se răcește destul de mult, o masă de aer mai degrabă polar. Nu mai vorbim de aer cald din Mediterana care să producă instabilitate, nu se mai întrunesc acele condiții. Va trebui să ne obișnuim cu astfel de alternanțe, ele vor deveni tot mai dese în contextul schimbărilor climatice.
În ceea ce privește zilele următoare, cam până vineri o vreme mult mai rece decât în mod normal, vor fi în medie temperaturi cu 5-7 grade mai scăzute, iar maxime cuprinse între 12 și 19 grade. Și nopțile vor fi destul de răcoroase, ușor sub norme, minime doar între 2 și 9 grade. Mai mult, mâine și poimâine noapte prin Maramureș și Transilvania s-ar putea să coboare spre 0 sau -1 grad și să apară bruma."
Va fi frig până la jumătatea lunii mai
Meteorologii anunţă frig şi ploi până la jumătatea lunii mai, după care temperaturile vor fi cele specifice perioadei, cu valori uşor crescute în ultima săptămână din lună.
Comentarii articol (0)