ACCES GRATUIT
UPDATE: Proiect retras de inițiatori: Cei ce donează sânge de două ori într-un an să beneficieze de parcare gratuită în orice oraș din țară
Deoarece există foarte puțini donatori de sânge în țara noastră, recent s-a propus, printr-un proiect de lege de la Senat, introducerea unor măsuri ce au ca scop creșterea numărului acestora, dar, la puțină vreme de la apariție, inițiatorii au retras proiectul, ceea ce înseamnă că măsura nu va mai ajunge să se aplice. Mai precis, se propunea ca cei ce donează sânge de cel puțin două ori pe an să beneficieze de parcare gratuită oriunde în țară.
Articolul continuă mai jos
Scopul
proiectului de lege retras era modificarea
Legii 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană.
De fapt, se dorea introducerea unui stimulent pentru cei ce donează sânge, astfel încât numărul acestora, dar și cantitățile de sânge donat să crească.
“Persoanele care donează sânge de cel puţin două ori în decursul unui an calendaristic beneficiază de parcare gratuită în cadrul parcărilor publice de pe teritoriul României, timp de un an de la data efectuării celei de-a doua donări”, ar fi trebuit să scrie, concret, în Legea 282/2005, dacă proiectul de față ajungea să se aplice.
În cazul în care donatorul îndeplinea din nou condițiile pentru acordarea dreptului de parcare gratuită, respectiv dona sânge de cel puțin două ori în decurs de un an, acesta se prelungea cu încă un an.
De fapt, dreptul la parcare gratuită s-ar fi acordat ori de câte ori erau îndeplinite condiţiile.
Pentru a putea fi pusă în aplicare, măsura avea nevoie de norme metodologice, elaborate de Ministerul Sănătății.
În prezent, donatorii de sânge beneficiază, potrivit
HG 1.364/2006, de
șapte tichete de masă pentru produse alimentare,
o zi liberă de la locul de muncă (în ziua donării) și
decontarea cheltuielilor de transport în comun între localități (dacă nu sunt din localitate) sau abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pe o perioadă de o lună.
Potrivit inițiatorilor,
“datele identificate plasează România la coada statisticilor privind numărul de donatori în lume. Rămase fără suficienţi donatori, spitalele din Bucureşti trebuie să solicite în fiecare lună sânge de la spitalele din alte judeţe ale României. Aproximativ 4.500 de oameni donează sânge în fiecare lună în Capitală, dar ar fi nevoie de cel puţin 7.000 pentru a acoperi cererea de transfuzii de sânge. Cel puţin 1 milion de români sunt trataţi în fiecare an cu sânge donat”.
Atenție! Din moment ce propunerea legislativă a fost retrasă de inițiatori, aceasta și-a încetat traseul legislativ și nu poate fi dezbătută, adoptată și aplicată.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)