ACCES GRATUIT
UPDATE: Proiect adoptat la Senat: În cazul în care autoritățile locale nu pot încasa amenzile contravenționale, executarea silită să fie preluată de ANAF
Deoarece autoritățile locale întâmpină mari dificultăți în încasarea sumelor provenite din amenzi contravenționale, se propune acum, printr-un proiect legislativ ce a primit luni primul vot din Parlament, cel al senatorilor, ca, în situația în care nu sunt încasate în doi ani, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să preia executarea silită a sumelor datorate de contravenienți.
Articolul continuă mai jos
Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor urmează să fie modificată, potrivit
proiectului de lege ce se-ndreaptă acum către votul decisiv al deputaților, astfel încât să se reducă numărul amenzilor contravenționale neîncasate de autorități.
Mai exact, în cazul în care amenzile contravenționale și penalitățile aferente nu au fost încasate, în termen de doi ani de la luarea în evidență, din motive ce nu pot fi imputate organului de executare silită al autorității locale, va fi sesizat Fiscul,
pentru a prelua activitățile de executare silită a sumelor datorate de contravenienți.
Solicitarea către ANAF se va putea face doar după ce sunt epuizate toate formele de executare silită stabilite prin Codul de procedură fiscală.
Apoi, în cel mult 30 de zile de la preluarea executării silite, ANAF
“va notifica preluarea unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale, care va scădea din evidența sa fiscală și contabilă sumele neachitate de către persoana contravenientă”.
Sumele din amenzile contravenționale și penalitățile aferente colectate de ANAF vor ajunge, prin excepție de la regulile generale, în bugetul de stat.
Acum, conform OG 2/2001,
“sumele provenite din amenzile aplicate persoanelor fizice în conformitate cu legislația în vigoare se fac venit integral la bugetele locale ale unității/ subdiviziunii administrativ-teritoriale în care contravenientul își are domiciliul”.
În cazul amenzilor pentru care executarea silită e preluată de ANAF, tot ca excepție de la regulă, autoritățile administrației publice nu vor mai fi responsabile pentru colectarea lor. Măsura e programată să se aplice din 1 ianuarie 2024.
Propunerea apare, potrivit inițiatorilor, deoarece sumele nerecuperate din amenzile contravenționale sunt foarte mari, iar Fiscul, în comparație cu autoritățile locale, are
“pârghii suplimentare de identificare a debitorilor și de executare a amenzilor”.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)