„Accesul la finanțare prin piața de capital este în prezent redus, sectorul corporativ fiind mult dependent de sistemul bancar. Finanțarea prin piața de capital poate ajuta la acoperirea deficitului de finanțare, introducerea unor măsuri menite să asigure accesul mai facil al companiilor la resursele financiare disponibile pe această piață, crescând potențialul de dezvoltare al acestora și reducerea perioadei necesare pentru redresare. (...)
IMM-urile din România se confruntă cu bariere semnificative în accesul la finanțare. Nivelurile scăzute de capitalizare, constrângerile semnificative de credit și sursele limitate de finanțare externă au împiedicat IMM-urile să profite de oportunitățile de creștere. În aceste condiții, piața de capital poate juca un rol important în susținerea creșterii acestora. Un grad ridicat de dependență de finanțarea internă și de împrumuturile bancare ar putea indica faptul că antreprenorii IMM-urilor nu cunosc alte surse de finanțare. (...)
Unul dintre principalele obstacole în extinderea pieței de capital din România îl reprezintă nivelurile limitate ale economiilor populației și alocarea redusă a acestora către produsele de capital de pe piața de capital. Piețele de capital care funcționează bine oferă populației mai multe oportunități de economisire. În ceea ce privește situația investitorilor instituționali, sistemul din România este încă tânăr și cu multe provocări. Aceștia ar putea contribui la impulsionarea dezvoltării piețelor de capital, oferind sectorului capital real pe termen lung pentru a investi, a inova și a crește”, scria în nota de fundamentare ce a însoțit hotărârea în forma sa de proiect.
Strategia autorităților vizează mai multe obiective pentru următorii ani, însă noi ne axăm doar pe câteva dintre acestea. În primul rând, se dorește o îmbunătățire a condițiilor pentru listarea la bursă. În acest sens, autoritățile vor „revizuirea cadrului de reglementare aplicabil procedurii de atragere de capital, atât pentru ofertele publice inițiale (IPO - n. red.), cât și pentru cele derulate ulterior admiterii la tranzacționare a valorilor mobiliare, în vederea simplificării procedurilor și a reducerii perioadei de timp necesar pentru atragerea de capital”, obiectivul având ca termen finalul anului 2024.
În al doilea rând, va exista o campanie națională de informare, adresată atât companiilor publice, cât și celor private, prin care să se încurajeze folosirea finanțării din piața de capital. Termenul obiectivului este finalul anului 2026. Practic, ideea este de a consacra finanțarea din piața de capital ca o alternativă la creditele bancare, așa cum se întâmplă în alte țări.
În al treilea rând, strategia pentru următorii ani prevede o intensificare a cooperării între Bursa de Valori București și Camera de Comerț și Industrie a României și organizarea de workshop-uri, seminarii și conferințe pentru promovarea metodelor de finanțare prin piața de capital în rândul IMM-urilor. În același timp, urmează să fie stimulată înființarea de fonduri de investiții de tip IPO Fund, pentru a sprijini finanțarea IMM-urilor. Obiectivul va fi îndeplinit până la finalul anului 2024.
- Citește și: Finanțare în pregătire: Costurile firmelor care vor listarea la bursă, acoperite parțial cu bani de la stat.
- creșterea gradului de conștientizare cu privire la avantajele realizării de economii și la plasarea corespunzătoare a acestora în diverse produse de investiții;
- realizarea unei campanii naționale de informare a investitorilor individuali și a mediului de afaceri cu privire la modalitățile și oportunitățile de investire pe piața de capital.”
Această strategie a fost conturată de Executiv, împreună cu consultanți ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în cadrul unui proiect finanțat de autoritățile europene. Mai precis, într-o primă fază, s-a întocmit un raport privind caracteristicile-cheie ale sectorului corporativ, accesul la finanțare și starea actuală a pieței de capital din România. Apoi a fost elaborat un raport cu problemele structurale și barierele semnificative la dezvoltarea pieței de capital. În fine, a treia etapă a proiectului a fost chiar elaborarea strategiei oficializate de Guvern prin HG 506/2023.
Comentarii articol (0)