Comisia Europeanã va da rãgaz României ºi Bulgariei pânã la 1 aprilie înainte de a tãia ajutoarele financiare pentru fermieri cu un sfert, dacã cele douã þãri nu-ºi pun la punct sistemul de monitorizare a plãþilor.
Este doar una dintre mãsurile pe care le va recomanda Comisia la 26 septembrie, în schimbul confirmãrii aderãrii la 1 ianuarie 2007. România riscã ºi alte restricþii privind agricultura, precum ºi continuarea monitorizãrii privind reforma justiþiei ºi combaterea corupþiei la nivel înalt. Comisia Europeanã nu mai vorbeºte de mãsuri de salvgardare sau restricþii, ci de "mãsuri adecvate", în englezã "appropriate measures".
Reducerea ajutoarelor pentru fermieri
Comisia va adopta la 26 septembrie mai multe asemenea mãsuri, printre care ºi un regulament privind posibila reducere a ajutoarelor cãtre fermieri. Documentul obþinut de BBC aratã cã, dacã România ºi Bulgaria nu-ºi îndeplinesc angajamentele de a pune la punct de sistemul de monitorizare a plãþilor, "existã un risc serios ca producãtorii care nu au dreptul la sprijin financiar sã primeascã un asemenea sprijin". Dat fiind cã sunt în joc câteva sute de milioane de euro, ar fi afectatã serios funcþionarea pieþei interne a Uniunii Europene. În acest caz, regulamentul prevede reducerea plãþilor cu un sfert timp de un an, cu posibilitatea extinderii dacã problemele continuã.
România - mai multe progrese decât Bulgaria
Dar mãsura nu va fi luatã imediat, ci doar în urma unui raport bazat pe un audit extern, ce trebuie facut pânã la 1 aprilie 2007. Însã este posibil ca pânã atunci sistemul de monitorizare a plãþilor sã fie pus la punct - cel puþin aºa promite ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. România a fãcut progrese mai rapide decât Bulgaria, apreciazã un funcþionar european, dar a pornit de la un nivel mult mai scãzut.
Alte restricþii în agriculturã vor fi legate de pesta porcinã, de ecarisaj ºi colectarea deºeurilor animale, de unitãþile de procesare a laptelui care nu sunt conforme cu standardele europene ºi poate, ºi de gripa aviarã.
Mecanism de monitorizare
Sãptãmâna viitoare, comisarul pentru extindere, Olli Rehn, alãturi de cel pentru justiþie, Franco Frattini, vor finaliza ºi mecanismul de acompaniere, sau mai pe ºleau, de monitorizare, în domeniul reformei justiþiei ºi combaterii corupþiei. În ciuda dorinþei Bulgariei ºi României ca mecanismul sã fie informal, el se va baza pe articolul 38 din tratatul de aderare, ce prevede posibilitatea unor sancþiuni ulterioare, precum nerecunoaºterea hotãrârilor judecãtoreºti în restul Uniunii Europene.
Un înalt demnitar european mi-a spus cã în ultimele douã-trei sãptãmâni din decembrie se vor stabili ºi criterii clare - numite în englezã "benchmarks" - pe care le va avea de îndeplinit fiecare þarã. Ele vor fi diferenþiate ºi mai puþine pentru România.
Reforma justiþiei în România - "ireversibilã"
"Sunt convins cã reforma justiþiei a devenit acum ireversibilã în România", mi-a spus demnitarul, "dar sunt mai puþin convins pentru Bulgaria", a dãugat el. "Cât despre data aderãrii, e greu sã aducem argumente pentru amânare", a precizat demnitarul european. "România ºi Bulgaria nu vor fi pregãtite 100 la sutã, dar ce dorim este masa criticã de schimbãri care sã garanteze cã aderarea lor nu va afecta bunul mers al Uniunii".
Potrivit analizei Comisiei Europene, în ultimele luni, cam o jumãtate din steguleþele galbene din primãvarã s-au înverzit, deci au fost rezolvate, iar altã jumãtate din cele rãmase se aflã pe calea cea bunã.
Þãrile care n-au ratificat încã tratatul de aderare
Din cele zece steguleþe roºii, cât aveau împreunã România ºi Bulgaria, vor mai ramâne doar câteva - chiar dacã e posibil ca România sã nu elimine complet decât unul din patru, ºi anume asigurarea vehiculelor.
Olli Rehn va încerca deci sa echilibreze nevoia de a încuraja reformele în România ºi Bulgaria pe mai departe, ºi linistirea parlamentelor care n-au ratificat încã tratatul de aderare, Germania, Franþa ºi Danemarca.
Statele membre sprijinã acum pe deplin poziþia echilibratã a Comisiei, ceea ce nu era sigur în primãvarã, apreciazã înaltul demnitar european cu care am vorbit.
"E o decizie bunã ºi cred cã aderarea României ºi Bulgariei se va dovedi o surprizã plãcutã", a încheiat el zâmbind, "tocmai pentru cã aºteptãrile în ceea ce le priveºte sunt aºa de mici".
Comentarii articol (0)