În perspectiva apropiatei aderãri la Uniunea Europeanã, România va demara procedura de selecþie pentru ocuparea postului de judecãtor la Curtea de Justiþie a Comunitãþilor Europene ºi, respectiv, a postului de judecãtor la Tribunalul de Primã Instanþã, care revin þãrii noastre de la momentul menþionat, în conformitate cu prevederile art. 46 din Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeanã.
Judecãtorii vor fi selectaþi dintre "persoanele care oferã toate garanþiile de independenþã ºi care întrunesc condiþiile cerute pentru exercitarea, în þãrile lor, a celor mai înalte funcþii jurisdicþionale sau care sunt juriºti cu competenþã recunoscutã", de cãtre o comisie mixtã prezidatã de ministrul justiþiei ºi ministrul afacerilor externe.
Judecãtorii vor fi numiþi de comun acord de cãtre guvernele statelor membre, la propunerea Guvernului României.
Temeiul juridic ºi scopul anunþului
În perspectiva apropiatei aderãri la Uniunea Europeanã, România va demara procedura de selecþie pentru ocuparea postului de judecãtor la Curtea de Justiþie a Comunitãþilor Europene ºi, respectiv, a postului de judecãtor la Tribunalul de Primã Instanþã, care revin þãrii noastre de la momentul menþionat, în conformitate cu prevederile art. 46 din Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeanã (Partea a V-a, Titlul I din Protocolul de aderare).
Articolul 46 din Tratatul de aderare a României ºi Bulgariei la Uniunea Europeanã
(1) Doi judecãtori sunt numiþi în cadrul Curþii de Justiþie ºi doi judecãtori sunt numiþi în cadrul Tribunalului [1].
(2) Mandatul unuia dintre judecãtorii Curþii de Justiþie numiþi în conformitate cu alineatul (1) înceteazã la 6 octombrie 2009. Acest judecãtor este desemnat prin tragere la sorþi. Mandatul celuilalt judecãtor înceteazã la 6 octombrie 2012.
Mandatul unuia dintre judecãtorii Tribunalului numiþi în conformitate cu alineatul (1) înceteazã la 31 august 2007. Acest judecãtor este desemnat prin tragere la sorþi. Mandatul celuilalt judecãtor înceteazã la 31 august 2010.
(3) Curtea de Justiþie efectueazã în regulamentul sãu de procedurã adaptãrile care se impun ca urmare a aderãrii.
Tribunalul, de comun acord cu Curtea de Justiþie, efectueazã în regulamentul sãu de procedurã adaptãrile care se impun ca urmare a aderãrii.
Regulamentele de procedurã astfel adaptate necesitã acordul Consiliului.
Condiþii
Judecãtorii vor fi selectaþi dintre "persoanele care oferã toate garanþiile de independenþã ºi care întrunesc condiþiile cerute pentru exercitarea, în þãrile lor, a celor mai înalte funcþii jurisdicþionale sau care sunt juriºti cu competenþã recunoscutã" [2], de cãtre o comisie mixtã prezidatã de ministrul justiþiei ºi ministrul afacerilor externe.
Judecãtorii vor fi numiþi de comun acord de cãtre guvernele statelor membre, la propunerea Guvernului României.
Mandatul celor doi judecãtori va începe la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
Pentru a fi numit judecãtor la CJCE ºi, respectiv TPI, candidatul trebuie sã dovedeascã îndeplinirea urmãtoarelor condiþii:
a) este cetãþean român ºi are capacitate deplinã de exerciþiu;
b) este licenþiat în drept;
c) îndeplineºte condiþiile pentru exercitarea în România a celor mai înalte funcþii jurisdicþionale sau este jurist cu competenþã recunoscutã (de ex. condiþiile de vechime necesarã pentru ocuparea unui post de judecãtor la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, în conformitate cu dispoziþiile art. 52 al Legii nr. 303/2004);
d) nu are antecedente penale sau cazier fiscal;
e) se bucurã de o bunã reputaþie profesionalã ºi moralã;
f) nu a fãcut parte din serviciile de informaþii înainte de 1990 ºi nici nu a colaborat cu acestea, sens în care va fi obligat sã dea o declaraþie pe proprie rãspundere;
g) are o cunoaºtere aprofundatã a instituþiilor europene ºi a jurisprudenþei CJCE;
h) are o cunoaºtere aprofundatã a limbii franceze ºi o cunoaºtere avansatã a unei alte limbi oficiale a UE.
Procedurã
Persoanele interesate vor depune CV-urile ºi celelalte documente care sã dovedeascã îndeplinirea condiþiilor de la punctul 2, pânã la data de 15 septembrie 2006, la Direcþia Afaceri Europene din Ministerul Justiþiei, Str. Apolodor nr. 17, sector 5, Bucureºti, Telefon: 318.33.17, Fax: 314.64.07, E-mail integrare@just.ro
Candidaþii care întrunesc condiþiile prezentate mai sus vor fi invitaþi, la o datã ce urmeazã a fi stabilitã ulterior, la un interviu, în faþa unei comisii prezidate de ministrul justiþiei ºi ministrul afacerilor externe.
Informaþii suplimentare
Persoane de contact: d-na Anca Tãmaº, director, Direcþia Afaceri Europene (telefon: 318.33.17) din Ministerul Justiþiei ºi dl. Florin Tacu magistrat detaºat la Inspecþia Generalã a Afacerilor Externe din MAE.(telefon: 319.23.81/1163).
Comentarii articol (0)