poate cineva sa imi comunice ce se va intampla in 2007 dupa aderarea in UE cu permisele d emunca pentru cetatenii straini, vor mai exista acestea, daca nu atunci cum vor putea primi ei CNP-ul necesar pentru toate declaratiile?
LEGE nr. 203 din 28 decembrie 1999 (**republicată**)(*actualizată*) - privind permisele de munca
"Pot fi încadraţi în munca sau, după caz, pot presta munca la persoane fizice sau juridice din România, fără permis de munca, următoarele categorii de persoane:
a) străinii care şi-au stabilit, potrivit legii, domiciliul în România;
b) cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European şi membrii de familie ai acestora;
c) străinii al căror acces pe piata muncii din România este reglementat prin acorduri, convenţii sau înţelegeri bilaterale încheiate de România cu alte state;
d) străinii care au dobândit o forma de protecţie în România;
e) abrogată;
f) abrogată;
g) străinii care desfăşoară activităţi didactice, ştiinţifice sau alte categorii de activităţi specifice cu caracter temporar în instituţii de profil acreditate din România, în baza unor acorduri bilaterale, şi personalul înalt calificat, în baza ordinului ministrului educaţiei şi cercetării, precum şi străinii care desfăşoară activităţi artistice în instituţii de cultura din România, în baza ordinului ministrului culturii şi cultelor;
h) străinii care urmează sa desfăşoare pe teritoriul României activităţi temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administraţiei publice centrale sau locale ori de autorităţi administrative autonome.
i) străinii care sunt numiţi şef de filiala sau de reprezentanta pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate, în conformitate cu actele prevăzute de legislaţia romana în acest sens.
j) străinii membri de familie ai cetăţenilor romani.
ART. 15
(2) Prevederile art. 6 lit. b) intra în vigoare de la data aderării României al Uniunea Europeană, sub rezerva aplicării măsurilor tranzitorii prevăzute de Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană.
(4) Prevederile art. 6 lit. j) se aplica de la data aderării României la Uniunea Europeană."
Deocamdata asta se intampla cu permisele de munca, pana apar alte modificari.
Intrebarea este daca strainul respectiv este cetatean al unui stat membru UE, daca da, parerea mea este ca ii faci direct CIM (pana nu apar alte reglementari). Eventual poti intreba la Oficiul pentru Migratia Fortei de MUnca (www.omfm.ro) daca mai elibereaza permise de munca ptr. cetatenii statelor UE.
Daca nu este cetatean al vreunui stat membru UE, degeaba "trebuie" sa-l angajezi din data de 3 ianuarie, daca omul nu poseda permis de munca.
Buna ziua,
Eu cunosc o persoana de origine moldoveana care nu a reusit sa intre la facultate in Romania dar studiaza pentru a obtine un certificat microsoft cu recunoastere internationala.
El are un frate aici cu dubla cetatenie (romana si moldoveana) care este stabilit aici de 10 ani si este casatorit cu o romanca.
Pt a obtine un permis de sedere de 1 an trebuie sa aiba un permis de munca? Si daca da, se accepta diploma MCSE (Microsoft Certified Systems Engineer) pe care o va obtine?
Ifrimcristina: revin astazi ca iti pot raspunde se pare mai clar :D
Nu le-am memorat exact toate cele 10-11 state ai caror cetateni se pot angaja in Romania fara permis de munca (in acest moment), dar in mare astea ar fi: Bulgaria, Suedia, Letonia, Estonia, Lituania, Cipru, Cehia, Slovacia, Slovenia si Finlanda parca (promit sa revin cu lista exacta). Cetatenii celorlalte state membre UE au nevoie de permis ca si pana acuma, datorita faptului ca au impus restrictii romanilor care lucreaza in statele respective. Aceasta lista se poate modifica dupa primul trimestru din 2007, in functie de negocieri.
Deci, in concluzie, ...permis de munca. Intreaba la ITM ar trebui sa-ti dea acest raspuns :D.