Un raport independent al "Societatii pentru Justitie" afirma ca activitatea Barourilor din Romania se desfasoara in mod netransparent. In legea statutului de avocat, se precizeaza la art. 63 al. (1) ca baroul este "persoana juridica de interes public", ca si Uniunea Nationala a Barourilor din Romaia (UNBR), ceea ce inseamna ca ar trebui sa fie institutii transparente, cel putin fata de membrii lor.
Raportul acuza ca "barourile nu au website-uri reprezentative si convingatoare si ca nu fac publice in nici un mod dezbaterile si deciziile adoptate in sedintele Consiliilor Barourilor din Bucuresti si din tara." Raportul propune ca in primul rand Baroul Bucuresti sa porneasca o campanie prin care sa isi faca activitatea transparenta, apreciind ca Baroul Bucuresti "ar avea chiar si resursele financiare pentru a demara la nivel national efortul de transparenta in mediul virtual in numele tuturor Barourilor".
Referitor la informarea despre activitatea barourilor, Legea statutului avocatilor prevede la art. 73 al. (2) ca "lucrarile sedintei se consemneaza in registrul de procese-verbale si se semneaza de toti consilierii prezenti la sedinta. Registrul poate fi consultat de catre avocatii interesati si de organele U.N.B.R". Fata de ceea ce se prevede in lege, studiul propune ca, pentru o informare cat mai corecta, materialele sa fie aduse la cunostinta avocatilor in principal in forma electronica. Se precizeaza ca este necesar ca fiecare activitate a baroului sa fie transmisa pe internet catre toti avocatii membri.
Din cautarea pe internet a unor barouri alese aleatoriu, se observa ca unele dintre ele nici macar nu au site-uri personale si cele care au nu sunt la curent cu noutatile. Singurul site actualizat ar fi cel al Baroului Bucuresti, insa nu in forma pe care o propune raportul "Societatii pentru justitiei". Acelasi raport precizeaza ca "cifrele prezentate in rapoartele de activitate ale organelor profesiei ºi in bugetele supuse formal aprobarii in adunarile generale anuale ale Barourilor si in Congresele avocatilor din 2000 si pana in prezent nu au fost nicicand evidentiate in termeni comparativi, iar datele referitoare la anii precedenti au lipsit sistematic din expunere." "Societatea pentru Justitie" este organizatie nonguvernamentala constituita din magistrati, avocati, consilieri juridici si experti din societatea civila.
Probabil ca numai avocatii sunt in masura sa aprecieze daca au nevoie informari electronice despre activitatea barourilor din care fac parte si probabil ca ei sunt singurii in masura sa aprecieze daca acivitatea barourilor este sau nu transparenta. Poate ca odata cu reforma in justitie, impusa de integrarea in Uniunea Europeana, comunicarea dintre avocati si barourile din care acestia fac parte se va plasa la un alt nivel si activitatea barourilor va fi transparenta, asa cum propune acest studiu referitor la sistemul juridic din Romania.
Comentarii articol (0)