Pana la jumatatea lui octombrie se va finaliza proiectul normelor de aplicare, urmand sa fie supus dezbaterii publice si prezentat Executivului pâna la jumatatea lunii noiembrie, apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial, a declarat ieri Catalin Doica, secretar de stat in MFP.
Printre modificarile aduse Codului Fiscal amintim introducerea unui impozit de 3% la valoarea de vânzare a imobilelor, si nu la câstigul obtinut de persoanele fizice, amânarea cu un an a aplicarii impozitului pentru veniturile din agricultura, scutirile la plata taxelor locale pentru companiile care investesc peste 500.000 de euro, mentinerea unui impozit redus pentru microîntreprinderi aplicat la cifra de afaceri si nu la profit, introducerea taxei de înmatriculare la autoturisme. Totodata, transportul international de persoane va fi scutit de TVA.
Mai trebuie spus ca printre modificarile aparute ulterior publicarii legii se numara si rectificarea unei necorelari tehnice din lege între prevederile referitoare la impozitarea microîntreprinderilor.
MFP s-a angajat anterior sa faca toate demersurile legale necesare pentru a solicita Parlamentului rectificarea erorii pâna la data intrarii în vigoare a actului normativ, la 1 ianuarie 2007.
La capitolul accize, Mihai Hura, director general adjunct al Directiei Taxe Vamale si Accize din cadrul MFP, a declarat ca cele mai importante sunt accizele armonizate pentru tigari, alcool si produse petroliere. „Aici este un grad mare de risc de frauda. De aceea, ele sunt stabilite cu exactitate in interiorul UE“, a precizat Hura. Acesta a adaugat ca „la benzina, motorina, energie si pacura am obtinut derogare de la UE sa atingem nivelul minim de accize in 2010-2011“.
In ceeea ce priveste alcoolul, nivelul minim stabilit de UE este de 550 euro pe hectolitru, nivel care ne situeaza mult sub celelalte state europene, a mai spus Hura. El a dat ca exemplu Suedia, unde acest nivel este de zece ori mai mare.
Directorul din MFP a adaugat ca „la tigarete, nivelul minim stabilit de UE este de 64 euro pe mia de tigarete si va trebui sa-l atingem in 2011“. In prezent, la noi acest nivel este de 34 euro.
Mihai Hura a mai declarat ieri ca, in 2010, acciza la energia electrica in scop industrial va atinge 1 euro/megawat, in timp ce, acum, este de 39 centi.
Impozitarea salariilor a crescut veniturile bugetare
Cresterea „spectaculoasa“ a veniturilor bugetare s-a datorat în principal impozitelor indirecte, respectiv TVA, precum si a impozitelor pe venit si a celor din salarii, a mai spus Doica. Potrivit datelor MFP, veniturile bugetare realizate în primele opt luni din 2006 au crescut cu 22% fata de perioada similara din 2005, cifrându-se la 63,55 miliarde lei. Doica a mai declarat ieri ca proiectul Legii bugetului de stat va intra, maine, în sedinta de Guvern, într-o prima lectura. „MFP a finalizat discutiile cu ministerele pentru banii alocati în 2007“, a precizat el.
Loteria nu vrea sa returneze ajutorul de stat
Loteria Româna a solicitat în instanta suspendarea executarii deciziei Consiliului Concurentei privind returnarea ajutoarelor de stat, termenul fiind stabilit pentru 25 septembrie, a mai declarat Doica. „Pentru fondul procesului de baza, în care Loteria contesta masura Consiliului Concurentei, nu este stabilit înca un termen“, a afirmat el. Consiliul Concurentei a anuntat, în iulie, ca Loteria Româna va trebui sa returneze MFP ajutoare de stat acordate ilegal în valoare de 50,6 milioane de lei.
Finantele se opun stergerii datoriilor Termoelectrica
MFP a dat aviz negativ cererii Ministerului Economiei (MEC) de stergere a datoriilor Termoelectrica, a mai declarat Doica. Aceste datorii se ridica la circa 800 milioane de euro. „Daca ministrul Seres obtine aviz de la Consiliul Concurentei si de la Comisia Europeana, atunci vom mai discuta“, a spus el.
Pentru a salva societatea de la faliment, MEC, in calitate de actionar majoritar al Termoelectrica, a trimis, in luna mai, la Consiliul Concurentei o notificare în vederea autorizarii stergerii datoriilor bugetare ale companiei.
Datoriile Termoelectrica au ajuns, in prezent, la circa 1,2 miliarde de euro, din care 800 milioane de euro sunt datorii acumulate la stat, diferenta reprezentând-o datoriile comerciale, adica împrumuturile contractate de companie pentru achizitia de combustibili.
Comentarii articol (0)