Despre faptul ca parcul de masini ale romanilor a crescut si continua sa creasca foarte rapid si mult nu trebuie sa ne mai spuna studiile de piata, ci se poate vedea si cu ochiul liber. La fel, si spalatoriile de masini. Dar, doar o simpla spalare nu este de ajuns, de cele mai multe ori, pentru a indeparta impuritatile si oxidantii care strica luciul vopselei sau de a reda frumoasa culoare neagra a cauciucurilor. Pentru o redare a frumusetii si stralucirii unui automobil, care nu se obtine doar printr-o simpla spalare, au aparut serviciile de "detailing".
Ce presupune, insa, acest concept? Detailing-ul inseamna mai mult decit ingrijire, detailing-ul este definit ca reconditionarea si revitalizarea, precum si protejarea sistematica a diferitelor suprafete ale autovehicului (exteriorul, dar si suprafetele din interior).
Mai concret, serviciile de detailing inseamna, pentru exteriorul masinii, spalarea si decontaminarea cu argila, precum si indepartarea diferitelor depuneri, reconditionarea vopselei, lustruiri prin care se corecteaza diferitele efecte (asa numitul efect de pinza de paianjen sau efectul de "interior de oala") de pe vopseaua masinii de la lustruirile anterioare.
Interiorul unei masini moderna este realizat dintr-o varietate de materiale si are numeroase suprafete curbe, fante, nise, precum si o serie de echipamente sensibile la praf si umezeala. Detailing-ul interiorului unei masini nu presupune doar o aspirare a covoarelor sau a banchetelor, ci necesita o buna cunoastere a acestor materiale si a recomandarilor producatorilor privind intretinerea lor. Astfel, dupa o aspirare, untilizind o perie cu care se scot particulele de nisip si de praf din mocheta, se curata, cu un pistol care sufla aer, spatiile foarte inguste si greu accesibile, cusaturile, imbinarile si gratarele. Dupa curatarea petelor se realizeaza samponarea materialelor si apoi limpezirea lor, urmate de uscare si de tratare cu substante care sa le protejeze, fie ca este vorba de materiale textile sau de piele.
De asemenea, in cadrul serviciilor de detailing mai intra si repararea, inlocuirea, polisarea, curatarea si tratarea cu tehnici de protejare a geamurilor masinii, dar servicii speciale precum aplicarea foliilor de protectie a vopselei si montare de tapiterii din piele. In plus, pentru o protejare mai buna a autovehicolului, in centrele Expert Detailing se realizeaza si marcari AUTOIDENT, care consta in inscriptionarea geamurilor si oglinzilor retrovizoare cu numarul de identificare al automobilului. Acest sistem de securitate porneste de la ideea ca "hotii nu fura masina sau oglinzile care nu se pot vinde"si a fost utilizat, initial, in SUA unde statisticile au demonstrat o scadere spectaculoasa a furturilor de masini marcate su AUTOIDENT.
Dupa cum o spune si numele, sunt ingrijite si reconditionate toate elementele de detaliu ale vehiculului, fie ca este vorba de jante, de cauciucuri, de oglinzi exterioare, dar si suprafete si obiecte din interiorul masinii.
In Romania, aceste servicii au fost oferite in mod sporadic si, de cele mai multe ori, la nivel de amatori, in spatii impovizate. In cadrul afacerii Expert Detailing, aceasta activitate este organizata ºi poziþionatã ca o afacere de prestare de servicii cu amãnuntul, care se administreazã ca atare. Centrul profesional de detailing este o suprapunere de "Salon auto" cu o "Clinicã de frumuseþe", cu un "Coafor/frizerie de lux" ºi cu un "Centru de chirurgie plasticã", pentru maºini.Nu sunt servicii ieftine, pentru cã folosesc produse scumpe, sunt necesari operatori instruiþi ºi cu experienþã. Nu sunt servicii care se fac foarte rapid, nu se fac în orice spaþiu ºi sunt total diferite ca rezultat de al celor oferite de produsele de raft/do-it-yourself. Sunt servicii valoroase ºi pentru cã ridicã efectiv valoarea automobilului. Insa studiile arata ca romanii prefera sa achizitioneze masini de marca, din clase de lux si doresc ca autoturismele lor sa arata ca noi.
In prezent, Expert Detailing are deschise patru locatii in Bucuresti (Dr. Taberei, Panduri, Crangasi si Inter - pasajul subteran) si a fost pusa la punct si deschisa prima locatie cumparata de un francizat (Timisoara).
Costurile totale ale francizei se ridica la 100.000 de Euro, din care taxa de intrare in retea este de 10.000 de Euro, iar investitiile sunt, dupa cum urmeaza: un stoc de substante chimice si consumabile in valoare de 15.000 de Euro, echipamente si utilaje achizitionate din SUA, cu o valoare intre 40.000 si 65.000 de Euro, mobilier in valoare de 1000 pina la 2000 Euro si amenajare arhitecturala in valoare de 6.000 Euro.
Pentru mai multe informatii despre acest subiect, vizitati www.fbb.ro
Corina Driga, franchise consultant, IMO Franchising Group
imooffice@gmail.com
Comentarii articol (0)