Plasticul, inspirat de castravetele de mare
Cand castravetii de mare, care in mod normal sunt moi si pliabili, intra in alarma, secreta niste substante care le intaresc pielea in cateva secunde, actionand ca o armura. Oamenii de stiinta au imprumutat ideea si au folosit propriile ingrediente pentru a crea un material plastic care sa se transforme din tare in moale cand este expus la apa. Materialul a fost creat pentru implanturile medicale.
Costumele de baie, inspirate de pielea de rechin
Costumele de baie pentru inotatorii profesionisti sunt inspirate de textura si forma pielii de rechin, lucru care ii ajuta pe inotatori sa fie mai rapizi. Pielea rechinului are textura si asprime diferita tinand cont de variatiile curentilor care intra in contact cu corpul. Speedo a inceput sa incorporeze costumele de baie inspirate de la rechini in 2000.
Materiale care resping praful, inspirate de frunzele de lotus
Frunzele de lotus sunt simbolul puritatii si curateniei: picaturile de apa aluneca pe suprafata ca de ceara a frunzelor stergand si murdaria. Secretul consta in mici umflaturi care se gasesc pe suprafata frunzelor, nelasand picaturile sa se acumuleze. In ultimii ani, oamenii de stiinta au imprumutat designul pentru materiale care se curata singure, folosite pentru cele mai diverse produse: de la haine pana la firele de inalta tensiune.
Trenurile glont silentioase, inspirate de pasari
Trenurile glont din Japonia sunt printre cele mai rapide din lume. In ciuda vitezei cu care merg, sunt si surprinzator de silentioase datorita amortizorului de zgomot inspirat de penele bufnitelor si ciocurile pescarusilor. Mecanisme asemanatoare celor care le permit bufnitelor sa zboare silentios in noapte au fost incorporate in dispozitivele care fac legatura intre tren si firele de curent. Varful trenului seamana cu ciocul unui pescarus. Forma permite pasarilor sa se arunce din aer in apa cu o pierdere minima de energie si ii permite trenului sa iasa din tunele fara sa faca zgomot.
Armura, inspirata de pesti
Soldatii de pe viitoarele campuri de lupta se pare ca vor purta o armura asemanatoare pielii pestilor africani, care vietuiesc pe acest pamant de circa 100 milioane de ani. Abia acum insa cercetatorii din cadrul armatei americane si-au dat seama ca modul unic in care fiecare solz al acestui peste este aranjat si invelit in mai multe straturi pentru a-l proteja ar putea fi sursa de inspiratie pentru armurile soldatilor.
Comentarii articol (2)