Practic, de reabilitarea termică gratuită a locuinței pot beneficia acum persoanele care îndeplinesc condițiile pentru a primi ajutor de încălzire.
Toate detaliile privind ajutorul de încălzire, printre care și definițiile consumatorului vulnerabil de energie sau sărăciei energetice, dar și condițiile concrete pentru acordarea ajutorului, se găsesc în Legea 226/2021.
Potrivit acestui act normativ, consumatorul vulnerabil de energie înseamnă persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, adică necesarul de energie pentru iluminat, răcire și încălzire a locuinței, gătit și altele, în timp ce sărăcia energetică reprezintă imposibilitatea consumatorului vulnerabil de a-și acoperi aceste nevoi.
După cum spuneam, consumatorii vulnerabili se încadrează în următoarele categorii:
- consumatori vulnerabili din motive de venit;
- consumatori vulnerabili din motive de vârstă;
- consumatori vulnerabili din motive de sănătate;
- consumatori vulnerabili izolați.
Apoi, în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de vârstă se încadrează persoanele cu veniturile de mai sus și care au împlinit vârsta standard de pensionare. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, însă cea din urmă va fi atinsă treptat până în 2030 (în mai 2023, vârsta de pensionare pentru femei era de 62 de ani și o lună).
În cea de-a treia categorie de consumatori vulnerabili - din motive de sănătate - se încadrează persoanele care fie necesită aparate electrice pentru menținerea în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricționează mobilitatea și deplasarea lor ori necesită modalități de informare și comunicare adaptate nevoilor specifice.
În fine, în categoria consumatorilor vulnerabili izolați se încadrează familiile și persoanele singure ale căror locuințe se află în zone izolate sau în așezări informale (grupare de minimum trei locuințe improvizate).
Așadar, toți cei amintiți mai sus beneficiază de gratuitate la reabilitarea termică a locuinței, dar ei nu pot solicita, de pildă, bani de la stat (nu e vorba despre un ajutor financiar) sau urgentarea lucrărilor. Practic, după ce imobilul în care se află locuința consumatorilor vulnerabili de energie a fost reabilitat termic, statul va acoperi cheltuielile ce le reveneau (pentru reabilitarea locuinței personale), ei nemaifiind nevoiți să plătească nimic.
Comentarii articol (0)