Pentru a facilita accesul cetățenilor la serviciile publice furnizate de instituțiile publice, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va trebui să dezvolte o platformă electronică, prin intermediul căreia atât persoanele fizice, cât și firmele vor putea să se programeze online la autorități pentru a obține serviciile publice dorite, potrivit unui proiect de lege adoptat luni la Senat.
Propunerea legislativă, ce merge acum, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților, vizează, așa cum apare în titlul ei, facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice.
De fapt, scopul declarat al propunerii este
“adoptarea unor măsuri referitoare la facilitarea accesului cetățenilor la serviciile publice furnizate de instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”.
Astfel, ADR va trebui să înființeze, în cel mult 24 de luni de la aplicarea măsurilor, un
serviciu de programări online (SPO). Acesta reprezintă o platformă electronică care va permite persoanelor persoanelor fizice și juridice, beneficiare de servicii publice furnizate de instituțiile publice de mai sus, să se programeze online pentru a obține aceste servicii.
SPO va conține toate informațiile, formularele tipizate și descrierea etapelor pentru accesarea serviciilor publice furnizate, precum și informații despre nivelul de digitalizare al serviciilor respective.
Apoi, autoritățile și instituțiile publice care oferă serviciu propriu de programare online (cum este, de pildă,
cel pentru obținerea pașaportului) vor avea obligația de a asigura schimbul de date și informații necesare integrării acestuia cu SPO.
Dacă au deja un astfel de serviciu, autoritățile și instituțiile publice vor putea decide dacă îl folosesc în continuare, prin intermediul website-ului propriu, dar, așa cum spuneam mai sus, vor fi obligate să-l integreze mai întâi în SPO. Practic, aceste instituții vor putea să aibă, pe lângă serviciul de programare online din SPO, și unul pe site-ul propriu.
O ultimă prevedere din proiect stabilește că ADR va avea, de asemenea, obligația de a modifica platforma
ghiseul.ro, astfel încât să permită accesul cetățenilor la SPO prin intermediul acesteia.
„Având în vedere numărul mare de persoane care au nevoie să acceseze servicii publice, orice mijloc prin care statul reduce presiunea de timp asupra contribuabililor care accesează aceste servicii va reprezenta un pas important în realizarea unei bune guvernări”, subliniază inițiatorii măsurii.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă și de votul deputaților, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)