Un val de căldură extremă topește vestul și sudul țării. Meteorologii au anunțat că temperaturile resimțite vor ajunge la 40 de grade Celsius, iar indicele de confort termic va depăși pragul critic de 80 de unități.
Florinela Georgescu, director de prognoză ANM, a declarat la Digi24 că azi România e sub avertizare de val de căldură, vestul și sudul fiind zonele cele mai afectate.
"Este cea mai caldă zi din acest an, după amiază până spre seară vor fi între 35 și, izolat, 40 de grade. Temperaturile sunt măsurate la umbră.
Disconfortul termic este foarte accentuat. O caracteristică a acestui val de căldură e că temperaturile se mențin foarte ridicate și în prima parte a nopții, adică sunt peste 30 de grade, de aici disconfortul termic foarte accentuat și persistent. Chiar dacă zilele viitoare situația se va ameliora din punct de vedere termic rămân temperaturi foarte ridicate.
Mâine, posibil ca mare parte a Olteniei, în vest și sudul Muntenei, temperaturile să fie comparabile cu cele de azi.
În restul teritoriului, din această seară va crește gradul de instabilitate atmosferică", a spus Florinela Georgescu.
În epoca internetului și a vitezei, într-un cătun din munții Buzăului oamenii au supraviețuit până nu demult la lumina lumânării. Salvarea lor e energia verde, venită direct de la soare. Mici panouri fotovoltaice care îi ajută să își aprindă un bec seara.
Această potecă, prin desișul pădurii, duce la Mățara. Satul din județul Buzău nu apare nici măcar pe hartă, iar în cele câteva case rămase în picioare pe coasta dealului mai locuiesc doar opt oameni. Prima casă, după aproape doi kilometri prin pădure îi aparține Gicăi. S-a născut și a trăit aici toată viața. 78 de ani.
Gica, săteancă: "Fără curent am trăit, da. Cu lampă. Noi nu am văzut televizor la noi în casă. Când mai vin copiii, ne arată că au telefoane de alea de vezi de toate pe ele. Mai ascultăm la aparatele de radio, ce auzim la radio. Și uite-așa am trăit. Nu ne-am mutat de aici."
În sat nu e canalizare, nici apă curentă ori electricitate. Dintotdeauna, oamenii au trăit complet izolați. Lucrurile s-au schimbat de curând. Primăria, cu ajutorul unui ONG, a instalat mici panouri fotovoltaice care au adus lumina electrică în sat.
Gica: "Încărcam telefonul la panou, dar în rest nu avem alte... dar noi suntem mulțumiți că avem oleacă de lumina în casă, și în fața casei."
STUDIU Cum poate influența anotimpul succesul fertilizării in vitro
Un nou studiu realizat în Australia a constatat că fertilizarea in vitro (FIV) are cea mai mare rată de succes atunci când ovulele sunt recoltate vara. Nu pare să conteze momentul în care embrionul congelat este transferat efectiv în uterul unei persoane, ci doar când este colectat iniţial.
Dacă ovulele sunt recoltate vara, rata naşterilor vii este de 31%; dacă ovulele sunt recoltate toamna, rata naşterilor vii este de 26%, scrie news.ro. Între timp, ovulele recoltate iarna şi primăvara se situează între aceste două rate de succes.
În timp ce studiile anterioare privind FIV au constatat că anotimpurile nu au un impact consistent asupra transferurilor de embrioni, implantării, sarcinii sau ratelor de naşteri vii, colectarea de ovule pare să fie o chestiune diferită.
„Majoritatea studiilor care analizează ratele de succes ale FIV au analizat transferurile de embrioni proaspeţi…”, explică ginecologul Sebastian Leathersich, de la Spitalul King Edward Memorial.
„Acest lucru face imposibilă separarea impactului potenţial al factorilor de mediu, cum ar fi anotimpul şi orele de soare, asupra dezvoltării ovulelor, precum şi asupra implantării embrionului şi a dezvoltării sarcinii timpurii”, a explixcat specialistul.
Cercetătorii au analizat date din opt ani şi 3.657 de transferuri de embrioni congelaţi efectuate de o singură clinică de fertilitate din Perth.
Dintre toţi aceşti embrioni, cei recoltaţi în zilele cu mai mult de 10 ore de soare au avut cu 28% mai multe şanse să rezulte o naştere vie decât cei recoltaţi atunci când soarele şi-a arătat faţa mai puţin de 7 ore pe zi.
Comentarii articol (0)