BNR lansează o monedă argint cu tema 100 de ani de la naşterea Reginei Ana
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând de luni, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea Reginei Ana, potrivit unui comunicat al băncii centrale.
Aversul monedei prezintă castelul Săvârşin, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2023”.
Reversul monedei prezintă portretul şi monograma Reginei Ana şi inscripţiile „REGINA ANA” şi „100 DE ANI DE LA NASTERE”.
Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.
Temperaturile vor crește în zilele următoare până la 42 de grade Celsius, avertizează meteorologii, care au emis mai multe avertizări cod roșu, portocaliu și galben pentru val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat.
De asemenea, meteorologii au emis o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, de azi de la ora 22.00 până marți la ora 10.00. În intervalul menționat, local în vestul, nord-vestul și centrul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp) și grindină. Instabilitatea atmosferică va fi pronunțată începând cu a doua parte a zilei de marți (25 iulie) în vestul, nordul, centrul și nord-estul teritoriului, iar miercuri seara și în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) în special în sud și est.
Azi este în vigoare un cod galben de val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat. Valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și parțial estul țării. Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 și 23 de grade.
În zilele cu temperaturi caniculare, hidratarea este cea mai importantă, însă specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la calitatea apei pe care o consumăm în această perioadă, explicând că dacă este expusă prea mult la soare nu ar mai trebui să o consumăm.
Pentru a evita apariția deshidratării, este indicat să bem zilnic doi litri de apă. Specialiștii trag însă un semnal de alarmă cu privire la calitatea apei pe care o consumăm în această perioadă.
În aceste zile călduroase mulți dintre noi obișnuim să avem în mașină apă, însă ar trebui să ținem cont de faptul că dacă aceasta stă prea mult expusă la soare nu ar mai trebui să o consumăm.
Cristian Ursu - medic primar: „Apa se încălzește și fiind foarte caldă nici nu mai are proprietățile pe care ar trebui să le aibă, nici nu îi cade bine celui care bea. Apa nu trebuie să fie foarte rece, dar nici încălzită, la temperatura camerei.”
Expusă prea mult la temperaturi ridicate și neambalată corespunzător, apa poate avea consecințe nedorite asupra organismului. Ideal este să fie ținută într-un recipient din sticlă.
Comentarii articol (0)