„Pentru situațiile în care deciziile de impunere au fost comunicate contribuabililor, însă sumele stabilite nu au fost stinse de către aceștia, legislația prevede că anularea va fi efectuată, de către organul fiscal, din oficiu.
Cu toate acestea, se recomandă ca toți contribuabilii ce se regăsesc în această situație și care consideră că sunt eligibili pentru a beneficia de efectele amnistiei să dea dovadă de un comportament diligent și de spirit de inițiativă și să formuleze o cerere prin care să solicite organului fiscal anularea acestor sume. Un astfel de comportament poate ajuta atât contribuabilii, care se asigură astfel că vor beneficia de efectele facilității fiscale, cât și autoritățile fiscale, pentru că duce la identificarea mai rapidă a sumelor ce pot fi anulate.
Pe de altă parte, ordinul nu prevede termenele legale în care organele fiscale ar trebui să întocmească și să transmită lista cu obligațiile fiscale eligibile pentru amnistie sau în care ar trebui să emită deciziile de anulare. Din această cauză, pot interveni întârzieri semnificative în anularea efectivă a obligațiilor respective”, au recomandat, într-un articol remis joi redacției noastre, specialiștii de la Deloitte România.
În aceste condiții, sursa citată indică și principalii pași pe care ar trebui să-i urmeze companiile vizate de amnistia fiscală:
- să verifice dacă sunt eligibile pentru aplicarea amnistiei (din perspectiva condițiilor și a perioadelor vizate);
- să depună o cerere de anulare (sau o cerere de restituire, dacă au plătit deja obligațiile fiscale stabilite suplimentar);
- să colaboreze cu autoritățile fiscale și să depună documentele-suport sau explicațiile necesare, în eventualitatea în care acestea sunt solicitate pentru soluționarea favorabilă a cererii (procedura nu prevede un set de documente anume pe care firmele trebuie să le prezinte).
Amnistia fiscală, ce este prevăzută de Legea 43/2023, este, în esență, pentru situațiile în care o firmă a acordat salariaților altei firme tichete cadou. Deși firmele au interpretat că în aceste situații vorbim de venituri din alte surse pentru care se datorează numai impozit pe venit, la controalele ulterioare inspectorii Fiscului le-au recalificat în venituri salariale pentru care trebuiau plătite și impozit pe venit, și contribuții sociale, stabilind sume suplimentare de plată la stat.
Amnistia fiscală vizează reîncadrările aferente tichetelor cadou acordate de terți în perioada 26 mai 2006 - 31 decembrie 2020 și acoperă atât contribuabilii care au plătit sumele suplimentare stabilite prin decizie de impunere, cât și contribuabilii care nu le-au plătit încă.
Comentarii articol (0)