Ca să obțină concediul medical, asigurații trebuie să prezinte medicului o adeverință de la plătitorul de indemnizaţii (angajatorul, în speță), din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 de luni. Desigur, adeverința nu e necesară în cazul urgențelor, a carantinei, a bolilor infecto-contagioase și în alte situații expres menționate de lege. Pe de altă parte, prevede OUG nr. 158/2010, adeverința trebuie dată și în cazul concediilor medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi în cazul riscului maternal.
Adeverința are însă un model stabilit pe care angajatorii ar trebui să-l folosească. Acesta e prevăzut în anexa nr. 7 a normelor de aplicare ale OUG 158 (mai exact, Ordinul MS nr. 15/2018 - modificat în privința acestei adeverințe în 2020).
Cu toate că există acest model oficial, precum și obligația de a-l folosi, angajații vin cu adeverințe care arată în diverse moduri, a declarat un cadru medical pentru redacția noastră.
De ce se cere, totuși această adeverință? Acum câțiva ani, CNAS ne spunea că numărul total de zile de concediu medical de care a beneficiat un pacient în ultimele 12 luni este o informație deținută de pacient, angajator și de casa de asigurări de sănătate și că niciunul dintre medicii care îngrijesc pacientul nu cunoaște acest număr total de zile de concediu medical (decât poate aproximativ) - acesta fiind rostul adeverinței.
Cu toate acestea, adeverința e văzută în rândul angajatorilor și angajaților pacienți ca un formalism excesiv. De aceea, în vara acestui an, în Parlament a fost înregistrată o propunere legislativă care ar putea elimina cerința acestei adeverințe. Urmează să vedem însă dacă propunerea va deveni lege.