Pornind de la un calculul salarial greșit, ca urmare a neaplicării deducerii suplimentare pentru cei sub 26 de ani, am ajuns pe firul unor discuții a căror concluzie e că nu toată lumea a aflat de această deducere suplimentară. Iar păgubitul este, desigur, tânărul angajat.
După modificările aduse de OG 16/2022 Codului fiscal, pe lângă deducerea personală de bază (modificată și ea de aceeași ordonanță) a apărut în legea fiscală acest nou tip de deducere, oferit pe lângă cel de bază -- deducerea personală suplimentară, care se acordă, începând cu veniturile lunii ianuarie 2023, astfel:
a) 15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată;
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. Așa cum arătam, la început de an, deducerea aceasta suplimentară pentru părinți înseamnă, de fapt, un cuantum foarte mic câștigat în plus la salariul net.
În cazul unor tineri însă, neaplicarea deducerii poate însemna o diferență ce n-ar trebui neglijată. Să luăm exemplul unui tânăr de 19 de ani, ce lucrează pe minimul pe economie (3.000 de lei): aplicarea acestei deduceri suplimentare înseamnă 45 de lei în plus la salariu în fiecare lună. Într-un an, înseamnă 540 de lei câștigați la net sau, pentru că tot se vorbește intens despre el zilele acestea, biletul pe o zi la festivalul UNTOLD.
În cazul tinerilor sub 26 de ani, aplicarea acestei deduceri suplimentare ar trebui să se facă în mod automat, în virtutea vârstei salariatului - așadar, fără chiar ca angajatul să știe că are dreptul la această deducere și să ceară expres aplicarea sa.
Deducerile personale presupun plata unui impozit mai mic pe salariul angajatului. Statul oferă deduceri în funcție de dimensiunea salariului (fiind vizate, desigur, salariile mai mici), dar și de numărul de persoane pe care le are în întreținere angajatul.
Notă: Tabelul complet al deducerilor personale de bază, în acest material.
Comentarii articol (0)