BNR a majorat prognoza de inflație la 7,5% pentru finalul anului 2023
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
BNR estima în mai 2023 o inflaţie de 7,1% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.
„Cu litere îngroşate este într-adevăr o atenţionare. Scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare şi a datelor pe care le avem la momentul realizării proiecţiei. Adică raportul s-a discutat mai întâi în Comitetul de politică monetară şi apoi în Consiliu. Deci cu vreo 3-4 săptămâni în urmă. Pe acelea le-am introdus model pentru că prognoza se bazează pe un model european, sofisticat, modern, un model macroeconomic. S-au introdus datele în model. Dar nu putem să introducem 10 variante acolo. Este scenariul de bază. Cel mult mai puteam să facem două-trei scenarii alternative.
Scenariul de bază se face cu datele certe pe care le avem şi le introducem în model şi aşa a ieşit. În comunicatul nostru am precizat acest lucru, poate cu o terminologie uşor prea tehnică. Am văzut că s-a citit total eronat că am avertizat Guvernul sau că am atenţionat Guvernul. Nu e nicio atenţionare a Guvernului şi fac această precizare să nu facem ştiri din ştiri. Şi acolo am vorbit de incertitudini la adresa prognozei. Deci la adresa acestui scenariu de bază. Nu incertitudini că atenţionăm Guvernul că dacă majorează impozitele creşte inflaţia”, a afirmat Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, potrivit Agerpres.
El a precizat că numai unele impozite majorate duc la creşterea inflaţiei, şi anume cele directe pe consum, accizele şi cu TVA. „Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat la creşterea impozitării pe venituri. Ea duce la scăderea cererii agregate”, a explicat guvernatorul BNR.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a declarat, miercuri, că preţul alimentelor de bază a scăzut după implementarea ordonanţei privind plafonarea adaosului comercial la 14 produse agroalimentare.
La 1 august a intrat în vigoare ordonanţa de plafonare a adaosului comercial.
Astfel, s-au ieftinit 14 categorii de alimente de bază, precum pâinea albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități; laptele de vacă proaspăt la 1 litru, cu grăsime 1,5%; brânza telemea din lapte de vacă vrac; iaurtul simplu din lapte de vacă, cu 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame; făina albă de grâu 000 la 1 kg; mălaiul la 1 kg; ouăle de găină calibrul M - 10 bucăți; uleiul de floarea-soarelui la 1 litru; carnea proaspătă de pui; carnea proaspătă de porc; legumele proaspete vrac; fructele proaspete vrac; cartofii proaspeți albi vrac și zahărul alb tos la 1 kg.
Ordonanţa de urgenţă se aplică pentru o perioadă de 90 de zile de la data intrării în vigoare.
Prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, a verificat, miercuri, mai multe locuri de joacă din oraş şi a constatat mai multe nereguli. Pentru a fi luate măsuri încât să nu se mai repete incidente ca cel în care o fetiţă s-a electrocutat, prefectul a convocat, pentru vineri, Şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă.
”În cursul zilei de astăzi, 09.08.2023, prefectul Municipiului Bucureşti, Rareş Hopincă, a efectuat o serie de verificări în mai multe locuri de joacă de pe raza Municipiului Bucureşti. În urma vizitei în teren au fost constatate mai multe nereguli ce pot pune în pericol viaţa şi siguranţa copiilor şi nu numai”, a transmis, miercuri seară, Prefectura Bucureşti.
Sursa citată a precizat că, pentru a fi luate măsuri în scopul prevenirii unor situaţii similare cu cea petrecută în urmă cu două zile într-un parc din Capitală, prefectul Municipiului Bucureşti a convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, vineri – 11.08.2023, la ora 10.00.
”Printre subiectele aflate pe Ordinea de Zi se numără şi adoptarea unor măsuri pentru prevenirea unor accidente în locurile de joacă, unităţile de învăţământ şi spitalele de pe raza Municipiului Bucureşti”, a mai transmis Prefectura, potrivit News.ro.
Comentarii articol (0)