Agenţii economici din România oferă 60.228 de locuri de muncă, în timp ce angajatorii din Spaţiul Economic European (SEE) anunţă disponibilitatea a 139 posturi pentru lucrătorii români, arată datele centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), potrivit Agerpres.
Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: agent de securitate (4.761); agent comercial (4.384); muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor (3.196); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (2.727); curier (2.603); manipulant mărfuri (2.435); ambalator manual (2.321); lucrător comercial (2.089); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.815); agent curăţenie clădiri şi mijloace de transport(1.193); muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.050).
Din cele 60.228 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.679 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (inginer în diferite domenii de activitate; programator; contabil; funcţionar administrativ; referent de specialitate financiar-contabilitate etc.), 13.344 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (agent comercial; vânzător; lucrător comercial; conducător auto transport rutier de mărfuri; tehnician mentenanţă electromecanică etc), 11.239 pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; sudor; fierar betonist; confecţioner asamblor articole din textile; operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice etc.), restul de 32.966 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (agent de securitate; muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; curier; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat în industria confecţiilor etc).
Potrivit sursei citate, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 139 locuri de muncă vacante, cele mai multe în Austria - 77 locuri de muncă pentru şofer de autobuz/autocar, sudor TIG pentru construcţie ţevi, constructor ţevi conform ISO, supraveghetor conducte industriale, sudor TIG/MAG pentru construcţie şi reparaţii rezervoare, maşinist, montator instalaţii, mecanic întreţinere instalaţii, sudor autogen, montator ţevi de termoficare pentru construcţii, constructor panouri de control, tehnician electrician (instalator), supraveghetor construcţii şi reparaţii rezervoare, supraveghetor instalaţii electrice, supraveghetor instalaţii mecanice şi montator hidraulic (Ermeto).
Consiliul Concurenței insistă că prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43%
Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43%, în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenţei. Cel mai mult s-au ieftinit roşiile, strugurii, ardeii, cartofii şi ceapa.
”Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale”, conform datelor analizate de Consiliul Concurenţei.
”Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Preţul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri şi procesatori, în urma căruia s-a redus preţul cu circa 20%, începând din luna mai.
Celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.
În ceea ce priveşte carnea, preţul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% şi al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce priveşte carnea de porc, preţul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar preţul mediu pentru spată de porc a înregistrat o uşoară creştere de 1,4%.
Economia UE a crescut cu 0,5% şi a zonei euro cu 0,6% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar Irlanda şi România au raportat cel mai semnificativ avans, arată datele preliminare publicate miercuri de Eurostat.
De asemenea, economia UE şi a zonei euro au înregistrat o creştere de 1,1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans anual în perioada aprilie-iunie 2023 s-a înregistrat în Irlanda (2,8%), România (2,7%), Cipru şi Portugalia (ambele cu 2,3%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 3%), Suedia (minus 2,4%), Ungaria (minus 2,3%) şi Polonia (minus 1,3%).
PIB-ul SUA a crescut cu 0,6% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 2,6% în ritm anual.
Datele Eurostat arată că economia UE a fost stabilă, iar a zonei euro a crescut cu 0,3%, în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, când economia UE a înregistrat un avans de 0,2%, iar a zonei euro a rămas stabilă.
Comentarii articol (0)