ACCES GRATUIT
Aliante complicate pe scena auto
O serie de analisti citati de Reuters sustin ca aliantei Renault-Nissan ii va fi mai bine intr-un parteneriat cu Ford. Numarul doi mondial, Toyota, e gata sa-si sustina rivalul GM, propunind acestuia realizarea unei colaborari.
Articolul continuă mai jos
Kirk Kerkorian, cel mai mare investitor individual de la General Motors, a propus Renault-Nissan crearea unei aliante.
O serie de analisti citati de Reuters sustin ca aliantei Renault-Nissan ii va fi mai bine intr-un parteneriat cu Ford. Numarul doi mondial, Toyota, e gata sa-si sustina rivalul GM, propunind acestuia realizarea unei colaborari. Potrivit “The Economic Times”, desi putin probabila, o unire a fortelor GM si Ford va da cea mai mare bataie de cap japonezilor de la Toyota, oferind in acelasi timp celor doua companii americane realizarea de profituri pe termen lung. Scena auto internationala e pe cale sa se schimbe. Deocamdata, totul e in stadiu de discutii. Oficialii GM si Renault-Nissan si-au acordat, la mijlocul lunii iulie, un ragaz de 90 de zile, pentru a studia eventualele beneficii ale unui parteneriat. In cazul unui raspuns favorabil al celor doua parti, Renault-Nissan ar putea cumpara pina la 20% din gigantul american.
Marile aliante
Startul marilor aliante intre producatorii auto a fost dat in 1998, o data cu preluarea companiei americane Chrysler Corp de catre nemtii de la Daimler-Benz. Valoarea tranzactiei s-a cifrat la 38 de miliarde de dolari. Realizarea acestei aliante a creat un gigant a carui cifra de afaceri anuala se ridica la 130 de miliarde de dolari. Cele doua companii combinate se claseaza pe locul al cincilea mondial in topul celor mai mari producatori auto dupa numarul de unitati si pe locul al treilea dupa cifra de afaceri. Ceea ce reprezenta un scenariu de neconceput, firma japoneza Nissan, ingropata in datorii, a vindut 36,8% dintre actiuni catre grupul francez Renault SA pentru suma de 8,51 miliarde de dolari. Astazi, Renault controleaza 44% din Nissan, iar alianta Renault-Nissan a ajuns pe locul al patrulea in industria auto mondiala. In 2002, General Motors cumpara firma sud-coreeana Daewoo Motor pentru 400 de milioane de dolari.
Decizia a fost una salvatoare pentru gigantul american, pentru ca astazi Daewoo reprezinta una dintre sursele de profit ale General Motors.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)