Câți ani trebuie să muncească un român pentru a-și cumpăra un apartament, comparativ cu alte țări
De 76 de salarii medii brute ar avea nevoie un român să își cumpere un apartament de 70 de metri pătrați, în valoare de jumătate de milion de lei. România are printre cele mai ieftine locuințe din Europa, chiar și așa prețurile au crescut de la un an la altul. Să nu uităm că există și cerere, România fiind una dintre țările cu cei mai mulți proprietari.
6 ani și 3 luni. Atât trebuie să muncească un român cu un salariu brut de peste 7.000 de lei pentru a-și cumpăra un apartament cu o suprafață de 70 de metri patrați. Suma necesară se ridică la aproximativ 100 de mii de euro.
-Cât timp ți-a luat ca să strângi banii?
-10 ani.
-Cum ți se par prețurile?
-Destul de ridicate pentru nivelul de trai pe care îl trăim.
-Copiii mei s-au legat de bănci pentru că nu au avut alternativă.
-Cu salariul minim pe economie nu poți nici să trăiești, dar să îți mai iei și o locuință.
Prin comparație, belgienii își pot cumpăra o casă în 4 ani și 4 luni, iar norvegienii în 5 ani.
În cele mai multe țări prețurile locuințelor au crescut în ultimii ani. În Austria, un metru pătrat de construcție se vinde cu 4.925 de euro, în Germania cu 4.800 de euro, iar în Franța cu aproape 4.700 de euro.
România este a doua țară din Uniunea Europeană cu cele mai mici prețuri pe piața imobiliară. Un metru pătrat de construcție costă acum, în medie, 1.417 euro, cu peste 200 de euro mai mult față de acum doi ani.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) alocă 22 de milioane de euro pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate în extrasezon (toamnă-iarnă 2023-2024), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul MADR, informează Agerpres.
Legumicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum de 1.000 de euro / 1.000 mp per beneficiar pentru cultivarea de tomate, ardei gras sau lung, gogoşari, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, în spaţii protejate.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de proiect sunt în sumă de 109,373 milioane de lei, reprezentând echivalentul a 22,1 milioane de euro, bani asigurați din bugetul aprobat de Ministerului Agriculturii pe anul 2024.
Potrivit proiectului, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv:
- producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, valabil până la 31 decembrie 2024;
- producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale;
- producătorilor agricoli persoane juridice.
CFA România anticipează că euro va depăși pragul de 5 lei în următoarele 12 luni
Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, a crescut cu 1,3 puncte, în luna iulie a acestui an, până la valoarea de 55,5 puncte, iar anticipaţiile pentru cursul de schimb relevă o depreciere a leului faţă de euro, cu o valoare de 5,0798 lei pentru un euro, respectiv o rată a inflaţiei de 7,5%, în următoarele 12 luni.
„Componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică a continuat să scadă. Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă. Consistentă cu această evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România, potrivit Agerpres.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut marginal în luna iulie (cu 1,3 puncte), la valoarea de 55,5 puncte. Această situaţie s-a datorat componentei de condiţii curente, care a înregistrat o creştere de 5 puncte, până la valoarea de 72,1 puncte. Însă componenta de condiţii curente a indicatorului a continuat să scadă, atingând valoarea de 47,1.
Euro va depăși pragul de 5 lei
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, faţă de exerciţiul anterior s-au îmbunătăţit uşor anticipaţiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanţi anticipând o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală, versus un procent de 94% în luna anterioară.
Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori în scădere faţă de cele înregistrate în exerciţiul anterior.
Comentarii articol (0)