Capacitatea panourilor solare montate de români depășește puterea centralei nucleare de la Cernavodă
România se poate baza și pe energia solară la iarnă. Prosumatorii de la noi din țară pot aduna în sistem 1.500 de megawați, potrivit datelor citate de Economica. Asta înseamnă mai mult decât produce centrala de la Cernavodă. Până la finalul anului se estimează că în România vor fi aproape 100.000 de prosumatori.
România avea la 1 ianuarie 2023, 40.171 de prosumatori racordați la reţeaua de distribuţie.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei estimează însă că până la finalul anului numărul acestora va depăși 100.000. Printre cei care au decis să-și monteze panouri solare se numără și Lucian, unul dintre primii prosumatori din vestul țării.
Lucian Farcaș, prosumator: Avem o putere instalată de 6 kilowați și un invertor de 5, deci o evacuare în rețea de 5 kilovați. Cu ordonanța aceasta nouă am rămas pe compensare cantitativă, lucru care te ajută și mai mult. Adică energia ta pe care o produci se înmagazinează pe o perioadă de doi ani, urmând ca decontul să fie achitat după 24 de luni.
De când a montat panourile solare nu a mai plătit energie electrică. Dar ca instalația să fie rentabilă, trebuie luați în calcul mai mulți factori.
Lucian Farcaș, prosumator: Am schimbat un pic instalațiile, am pus o climă cu invertor, am cumpărat o mașină de spălat programabilă încercând să optimizez, câștigul cel mai mare îl ai din autoconsum. Inslația fiind făcută de profesioniști, cu un proiect bine gândit, rentabilitatea în cazul meu este foarte bună contractul de furnizare fiind unul bun.
Estimările Dispeceratului Energetic Național pentru acest sezon de iarnă sunt optimiste. Acesta se bazează pe 1.500 de megawați de la prosumatorii care au panouri fotovoltaice, cam cât produce centrala nucleară de la Cernavodă. Însă sunt și riscuri, atrag atenția specialiștii.
Prof. Dr. Ing. Flaviu Frigură, Departamentul de electroenergetică: Producția de energie electrică în sezonul de vară, când ziua are mult mai multe ore și soarele stă mult mai mult pe cer și norii sunt mai puțini, evident producția este mai mare urmând ca în decembrie, ianuarie producția să fie foarte mică față de cea din vară.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, au semnat vineri, la Timișoara, un memorandum privind deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei spre Ungaria, în vestul ţării şi realizarea infrastructurii pentru acestea.
Un astfel de punct de trecere a frontierei va fi deschis la Beba Veche, cea mai vestică localitate din România, spre Kubekhaza, în Ungaria. Această conexiune rutieră a fost agreată în cadrul consultărilor bilaterale ale experţilor din cele două ţări.
Derularea acestui proiect, pe partea română, se va realiza prin intermediul CNAIR.
Al doilea punct de trecere a frontierei va fi deschis pe un viitor pod care va fi reconstruit peste râul Mureş, la Cenad, în judeţul Timiş.
”Al doilea demers, şi al doilea memorandum semnat este important, se discută de el, cei care aveţi experienţă ştiţi că discutăm de podul peste Mureş de la Cenad. Memorandumul cred că e un punct important în realizarea acestei investiţîi. Nu are doar o importantă simbolică acest pod, ci reprezintă o nevoie reală pentru a promova mai bine cooperarea dintre cele două ţări”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit News.ro.
Astfel, odată cu deschiderea acestor două noi puncte de trecere frontieră, numărul legăturilor pe graniţa dintre cele două ţări va ajunge la 14.
Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto a subliniat importanţa colaborării dintre Ungaria şi România.
HARTĂ Cod galben de vânt puternic în județe din sud-estul țării. Cum va fi vremea în București
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineață, o avertizare meteo cod galben de vânt puternic pentru județe din sud-estul țării, valabilă până marți, la ora 10:00.
În intervalul menționat, în nord-estul Munteniei, sud-vestul Moldovei, în zona Carpaților de Curbură și pe litoral vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 55...65 km/h.
Intensificări ale vântului vor fi pe parcursul zilei de luni, local și temporar în vestul și sud-estul teritoriului și izolat în rest, cu viteze în general de 40...50 km/h. Marți, vântul va continua să prezinte intensificări în sud-estul țării, precizează meteorologii
Prognoză specială pentru București
Meteorologii anunță temperaturi minime cuprinse între 14-16 grade Celsius, în intervalul 04.09.2023, ora 21:00 - 05.09.2023, ora 10:00.
Potrivit ANM, cerul va deveni variabil, iar vântul va sufla moderat, temporar cu ușoare intensificări, ce vor atinge viteze în general de
40...45 km/h.
Comentarii articol (0)