În toate marile oraşe din Europa chiriaşii se confruntă cu o diminuarea semnificativă a ofertei, ceea ce duce preţurile la valori record, scrie Bloomberg. Creşterea ratelor la creditele ipotecare i-a făcut pe oameni să renunţe la cumpărarea de proprietăţi, tocmai când inflaţia a crescut costurile cu materialele de construcţii, ceea ce afectat oferta de spaţii de locuit.
Politicile guvernamentale şi tendinţele de pe piaţa muncii post pandemie i-au împins pe muncitorii străini calificaţi, care deseori pot plăti mai mult decât localnicii, spre oraşe precum Paris, Dublin, Berlin şi Lisabona, în timp ce revenirea studenţilor în sălile de curs după pandemie a dus în sus cererea în oraşe precum Londra şi Amsterdam.
Tendinţa de creştere rapidă a chiriilor după pandemie nu este unică Europei, dar a fost exacerbată pe continent de mărimea relativ mică a oraşelor şi concentraţia mare de clădiri istorice cu dimensiuni reduse. Dacă guvernele nu vor lua măsuri, în special pe partea de ofertă, ele riscă să asiste la o creştere dramatică a inegalităţii deoarece persoanele care nu îşi permit să cumpere o locuinţă vor fi obligaţi să aloce o parte mai mare din veniturile lor pentru spaţiile de locuit.
"Chiriile cresc şi asta face viaţa deosebit de grea pentru oamenii care nu au avuţie transmisă de-a lungul generaţiilor. Este o diferenţă foarte mare între un tânăr de 25 de ani care îşi caută o locuinţă, şi ai cărui părinţi sunt proprietari şi cu proprietăţi pe care le pot închiria, şi tinerii care încep viaţa pe cont propriu", spune Christine Whitehead, profesor la London School of Economics.
Germania este din nou „bolnavul Europei”, potrivit lui Hans-Werner Sinn, preşedintele emerit la Institutul Ifo pentru Cercetări Economice de la Munchen, iar provocările care apar, în special în ceea ce priveşte strategia energetică a ţării, ar putea fi în avantajul partidelor de dreapta din ce în ce mai populare, transmite CNBC.
Denumirea „bolnavul Europei” a reapărut în ultimele săptămâni, deoarece producţia manufacturieră continuă să se împiedice în cea mai mare economie a regiunii, iar ţara se confruntă cu preţurile ridicate ale energiei.
Eticheta a fost folosită iniţial pentru a descrie economia germană în 1998, deoarece a abordat provocările costisitoare ale unei economii post-reunificare.
„Nu este un fenomen pe termen scurt. Are legătură cu industria auto, care este inima industriei germane şi multe lucruri depind de asta”, a spus Sinn vineri, la Forumul Ambrosetti din Italia.
Maşinile au fost principalul produs de export al Germaniei anul trecut, reprezentând 15,6% din valoarea mărfurilor vândute în străinătate, arată datele biroului federal de statistică.
Germania a raportat în mai 2022 un deficit de comerţ exterior pentru prima dată în ultimele decenii, în valoare totală de 1 miliard de euro (1,03 miliarde de dolari).
Ţara a trecut atunci, pentru scurt timp, de la un excedent comercial la importuri mai mari decât exporturile.
Meteorologii au transmis, marţi, prognoza pe următoarele patru săptămâni și anunță temperaturi peste cele normale pe tot parcursul lunii septembrie.
Săptămâna 04.09.2023 – 11.09.2023
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, local în regiunile vestice, centrale, sudice şi sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de sud-vest a ţării, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în regiunile intracarpatice.
Săptămâna 11.09.2023 – 18.09.2023
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele nordvestice. - Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 18.09.2023 – 25.09.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sud-estice, anunță meteorologii.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
Săptămâna 25.09.2023 – 02.10.2023
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.
Comentarii articol (0)