Dacă te numeri printre aceia care au o listă de lecturi care crește și tot crește, din lipsă de timp, îți sugerăm încă un titlu de adăugat. Recent, a văzut lumina tiparului cartea „Elon Musk”, semnată de Walter Isaacson, autorul fără de care povestea vieții lui Steve Jobs nu ar fi fost la fel de cunoscută.
Isaacson face un fel de psihanaliză a flamboaintului personaj care, întâmplător, este și cel mai bogat om de pe planetă. Autorul a fost, timp de doi ani, umbra lui Elon – a participat la ședințe conduse de acesta, a vizitat împreună cu el fabricile Tesla, l-a intervievat ore la rând și i-a luat la întrebări familia, prietenii și angajații.
Nu vrem să-ți stricăm plăcerea de a descoperi, pe cont propriu, fragmentele palpitante din carte, dar poate un detaliu poate ar merita amintit, după cum citim într-o cronică marca The New York Times. Deși Elon vrea să salveze lumea, singura lui problemă sunt oamenii.
Lectură plăcută! Inclusiv pentru cele de mai jos.
România
De reținut. Dividendele speciale în valoare (brută) totală de 9,3 milioane de lei, de pe urma vânzării Hidro, care urmează să fie plătite pe 29 septembrie, ar putea avea un efect la nivelul întregii piețe de capital locale, nu doar în buzunarul investitorilor. Investitorii de retail – români și străini – care dețin aproape 25% din FP, relatează Profit.ro, ar putea plasa o parte din bani în alte acțiuni. Am văzut că principiul a funcționat, chiar recent, după suprasubscrierea ofertei Hidroelectrica. Cu alte cuvinte, banii vor da un suflu suplimentar pieței de capital. Pe de altă parte, dacă recitim prima pastilă din acest newsletter, ne dăm seama că jocul predicțiilor este riscant.Transferul toamnei. Arobs Transilvania Software, cea mai valoroasă companie de tehnologie de la bursă, va trece de pe AeRO pe piața principală, din 25 septembrie, arată Financial Intelligence. Transferul a fost aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în condițiile în care furnizorul de software și servicii din Cluj-Napoca a anunțat în repetate rânduri că va face acest pas. Voicu Oprean, acționarul majoritar și CEO-ul companiei, anunță investitorii că transferul e doar o etapă intermediară dintr-un plan mai amplu. Acesta implică inclusiv cooptarea investitorilor instituționali printr-o majorare de capital. În principiu, acesta este țelul tuturor companiilor care migrează pe piața principală. O mișcare similară a făcut și Safetech Innovations, în februarie 2023. Arobs duce o campanie susținută de achiziții – a preluat nouă companii de când s-a listat, în 2021. Titlurile companiei sunt incluse, de la sfârșitul lui august, în indicii Morgan Stanley Capital Markets (MSCI), iar capitalizarea bursieră depășește 900 de milioane de lei.
Speranța moare ultima. Nu peste tot curge lapte și miere însă. O analiză realizată de Business Magazin prefigurează o perioadă grea pentru dezvoltatorii imobiliari. Cu toate că locuințele scumpe, paradoxal, se vând, restul pieței trăiește experiența opusă. Prețurile locuințelor ar putea scădea cu cel mult 10-15% până la final de an, spune unul din experții intervievați de revista de business. Un altul, dimpotrivă, crede că prețurile nu o pot lua decât în sus, având în vedere scumpirea materialelor de construcții. Parțial, problemele pieței pot fi puse pe seama scumpirii creditării – într-un declin de 25%. Pe termen lung însă, nu trebuie să ne facem griji prea mari. Piața are suficientă adâncime, iar investitorii străini cred că situația din România e net mai bună decât cea din Occident. Și decât am fi noi înclinați să o percepem, am mai putea adăuga.
Global
Ai făcut plinul? Săptămâna trecută, prețul petrolului (Brent) a depășit 90 de dolari/ baril pentru prima dată din noiembrie 2022 până în prezent, scrie Reuters. Clar, nu e de bine. Creșterea a venit după ce Rusia și Arabia Saudită au anunțat că vor continua să facă reduceri voluntare de producție până la finalul anului. Exporturile de petrol din Venezuela și Iran, în creștere, nu au putut liniști spiritele. Un analist consultat de Reuters e de părere că efectele acestei majorări se vor vedea mai bine la iarnă, când rafinăriile termină lucrările de întreținere și cresc producția. Profit.ro ne spune, indirect, că nu trebuie să așteptăm atât de mult. Carburanții continuă să se scumpească și la pompele din România. Bonus: din articolul citat anterior vei afla și de ce motorina se scumpește mai tare decât benzina.
Unul plătește, altul crește. A înțelege pe deplin complexitatea crizei imobiliare din China e, poate, o provocare mai mică decât învățatul limbilor vorbite în această țară. Partea bună e că acțiunile Evergrande, dezvoltatorul-mamut al Chinei, au sărit cu 82%, în timpul ședinței de tranzacționare de miercurea trecută, potrivit CNBC. La finalul zilei, creșterea a fost de „doar”70%, dar să nu uităm recentul picaj pe care acțiunea l-a avut când a revenit pe bursa din Hong Kong, după o suspendare de aproape un an și jumătate. Incapabilă să-și achite datoriile, Evergrande a intrat în default, prin 2021. Ce s-a întâmplat, de fapt? Country Garden Holdings, un alt dezvoltator aflat în dificultate, și-a putut plăti couponul lunii august aferent unor obligațiuni. Foarte pe scurt, guvernul chinez a luat mai multe măsuri pentru a tempera sectorul imobiliar, de exemplu a tăiat accesul dezvoltatorilor la izvorul de bani ieftini. Prețurile apartamentelor au scăzut – o pacoste și pentru companiile imobiliare și pentru clienți. Imobiliarele generează un sfert din economia Chinei, arată The New York Times.
„Bolnavul Europei”. Producția industrială din Germania a continuat declinul (minus 0,6%) și în luna iulie, peste așteptări, potrivit Reuters. Lentoarea economiei globale și costurile cu energia s-ar numără printre cauze. Germaniei i-a fost lipită din nou eticheta de „bolnavul Europei”, după cum spune, printre alții, CNBC. Se pare că formularea a apărut pentru prima dată la sfârșitul anilor 90, când cea mai mare economiei a Europei trecea prin chinurile procesului de unificare. (De fapt, istoria expresiei e ceva mai lungă. Dacă mai ai răbdare, o poți citi aici.) Scăderea producției industriale e știre pentru că industria auto poate fi considerată inima economiei – mașinile au fost cele mai exportate produse anul trecut, reprezentând peste 15% din produsele vândute peste graniță. Și, tot conform Reuters, nimic bun nu se întrevede la orizont.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
Comentarii articol (0)