România, BVB
And the winners are... Acțiunile companiilor românești continuă să fie remarcate de furnizorul global de indici MSCI (Morgan Stanley Capital International), de la care ne așteptăm să ne „urce”, cât de curând, în categoria piețelor emergente. Bursa de Valori București a anunțat că alte zece companii au fost incluse în categoria MSCI Frontier IMI (Investable Market Indices) și MSCI Romania IMI la categoria Small Cap. Fericitele câștigătoare ale noului statut sunt Aquila, Arobs, Bittnet, Bursa de Valori București, Conpet, Purcari, Safetch, Simtel, Sphera și TTS. Astfel, numărul companiilor locale incluse în acești indici crește la 12. De asemenea, alte șase companii au fost promovate de la Small Cap la Mid Cap/ Large Cap. E vorba despre Electrica, MedLife, One, Teraplast, Transelectrica și Transgaz. În general, indicii sunt busola ETF-urilor din întreaga lume, o industrie de ordinul trilioanelor de dolari.
Cu buzunarele pline. Propunerea Ministerului Finanțelor de a distribui sub forma unui dividend special întreaga sumă obținută de Fondul Proprietatea (FP) din vânzarea acțiunilor Hidroelectrica a fost aprobată. Astfel, raportul emis după ședința AGA de săptămâna trecută arată că acționarii vor primi 1,7225 de lei pe acțiune (valoare brută), pe 29 septembrie, data de referință fiind 6 septembrie. Cuantumul acestui dividend special reprezenta cam 90% din valoarea de tranzacționare a fondului, săptămâna trecută. Practic, asistăm la cea mai mare distribuire de cash de pe bursa locală, mai ales că FP a plătit deja un dividend de 0,05 lei pe acțiune pentru profitul de anul trecut. De asemenea, și investitorii care au cumpărat acțiuni Hidroelectrica în istoricul IPO din iulie au motive să se bucure. Compania a raportat un profit în creștere cu peste 45% în semestrul al doilea, față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Financial Intelligence.
De două ori banii. Poate nu strică să aruncăm un ochi și asupra companiilor de la BVB, care nu se află neapărat sub lumina reflectoarelor. Merită efortul. Anul acesta, producătorul de materiale de construcții Comelf Bistrița aproape a dubat banii investitorilor, scrie Ziarul Financiar. E de notorietate raliul pe care prețul produselor vândute de Comelf l-a înregistrat de la începutul pandemiei. În luna mai, compania a acordat dividende cu un randament de 10% – valabil pentru prețul acțiunii de la momentul respectiv. De asemenea, profitul net raportat pe primul trimestru e de cinci ori mai mare decât cel înregistrat în primele trei luni ale anului trecut. Totuși, de reținut că volumele de tranzacționare au fost reduse – doar 252.000 de lei (50.000 de euro), din ianuarie până la jumătatea lui august.
China, macro
Doar vești proaste au venit dinspre a doua cea mai mare economie a lumii. Și nici perspectivele nu arată prea grozav. Evergrande Group, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, și-a cerut insolvența într-un tribunal din New York. Iar Country Garden, cel mai mare dezvoltator privat din China, nu și-a putut plăti datoriile curente către creditorii internaționali. Producția industrială, vânzările din retail și exporturile sunt sub așteptări, în vreme ce șomajul în rândul tinerilor a atins niveluri record. Banca centrală continuă să relaxeze rata dobânzii de politică monetară, însă creșterea PIB-ului riscă să se înjumătățească pe viitor, față de ritmul înregistrat în ultimele patru decenii. Pe scurt, formula care a transformat China într-un miracol economic în tot acest răstimp pare să nu mai dea roade, observă The Wall Street Journal. Și nu e deloc de mirare că Hang Seng, indicele principal al bursei din Hong Kong, a scăzut cu 20% față de vârfurile din ianuarie.
-
Povestea de succes începea să se scrie în 1978, în timpul mandatului lui Deng Xiaoping, președintele care a deschis China către Occident, prin comerț internațional și atragerea de investiții. Acum, în schimb, tensiunile crescânde cu Statele Unite sunt o frână puternică în calea dezvoltării. Luna aceasta, președintele Joe Biden a transmis un semnal limpede ca lumina zilei în ceea ce privește investițiile americane în China: stop! Concret, a emis un ordin prin care sunt interzise investițiile în tehnologii avansate (semiconductori) și quantum computing. Administrația de la Washington nu mai vrea ca principalul său rival să beneficieze de know-how-ul și accesul la piețe pe care fondurile de investiții americane le-au livrat până acum.
-
Dezvoltatorul imobiliar Evergrande Group și-a cerut insolvența într-un tribunal din New York, pentru a-și proteja activele din Statele Unite. Compania nu se simte prea bine încă din 2021, anul în care a intrat în default pentru datoriile către creditorii internaționali. Datoriile sale totale – 340 de miliarde de dolari – sunt ceva mai mari decât tot PIB-ul României. Mai în glumă, mai în serios, marea problemă a Evergrande este că a picat în mania grandorii. Conform BBC, are 1.300 de proiecte imobiliare în 280 orașe din China. Iar, dacă nu mai are acces la bani noi, nu le poate definitiva și vinde – un perfect cerc vicios. De asemenea, mecanismul prin care clienții își plăteau apartamentele înainte ca acestea să fie gata pare să nu mai funcționeze nici el. Evergrande mai are multe alte investiții, două dintre ele fiind un club de fotbal și un producător de mașini electrice.
-
Lărgind perspectiva, infrastructura Chinei, care a fost unul din motoarele creșterii, e acum un teritoriu al absurdului. De exemplu, în Guizhou, una dintre cele mai sărace provincii ale țării, sunt peste 1.700 de poduri și 11 aeroporturi – mai multe decât în primele patru cele mai mari orașe din China, după cum observă The Wall Street Journal. Datoria provinciei se ridica, anul trecut, la aproape 400 de miliarde de dolari – o situație din care doar guvernul central o mai poate salva. Practic, China nu mai poate apăsa pedala infrastructurii, pentru că nu prea mai are ce construi. Totul are o limită.
→ De reținut. Având în minte un vechi proverb chinezesc, care ne spune că până și cel mai lung drum tot cu un pas începe, ne întrebăm ce urmează să se întâmple cu China. Sunt semne că grandiosul plan setat de președintele Xi în 2020 de a dubla economia până în 2035 nu se va materializa. Deci, a doua cea mai mare economie a lumii nu va ajunge, prea curând, cea dintâi. Creșterile cu care China a uimit lumea în ultimele decenii vor rămâne strict de domeniul trecutului. Asta susțin mai multe organizații și think tank-uri, precum Capital Economics. Iar statisticile sunt cel mai mic inconvenient, pentru că slăbirea Chinei poate deveni o problemă globală în multe feluri, după cum avertizează Business Insider.
US, piețe
Pe minus, dar pe plus. Cathie Wood e una dintre vedetele proeminente din lumea investițiilor. ARK Innovation, ETF-ul său cunoscut pentru plasamentele în acțiuni cu grad ridicat de risc (dar și cu potențial pe măsură), înregistra, vinerea trecută, o scădere de 20% pentru luna august, potrivit Reuters. Cauzele le-ai văzut mai sus – deprecierea acțiunilor tehnologice, precum și creșterea randamentelor titlurilor de stat americane. Cu toate acestea, ARK Innovation rămâne unul dintre cele mai performante fonduri, cu o creștere de circa 30% pentru perioada scursă de la începutul anului.
Elon și-a vândut bitcoinii. Atunci când Elon Musk își schimbă starea de spirit, adesea și piețele se mișcă în sus sau în jos. Bitcoin s-a depreciat cu 10%, la scurt timp după ce The Wall Street Journal a dezvăluit că SpaceX, secretoasa companie a miliardarului, și-a vândut toate deținerile în populara criptomonedă. În ultimii ani, SpaceX a „scăpat” de bitcoini în valoare de peste 370 de milioane de dolari – o mișcare justificată, având în vedere nivelul scăzut la care acesta se tranzacționează, în ultimul timp. Și Tesla a făcut la fel, reducându-și masiv deținerile în această criptomonedă, notează Yahoo! Finance. La sfârșitul săptămânii trecute, un bitcoin se putea cumpăra cu puțin peste 26.100 de dolari – un chilipir față de vârful de aproape 70.000 de dolari atins în noiembrie 2021.
Achiziții de vară. La final, îți propunem o lectură ceva mai inspirațională. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, tocmai și-a cumpărat o casă de 68 de milioane de dolari, în zona Miami, pe insula Indian Creek, informează Fortune. Insula găzduiește doar 40 de proprietăți și are propria secție de poliție. Cu o avere de circa 160 de miliarde de dolari, conform estimărilor Bloomberg Billionaires Index, Bezos este cel mai bogat rezident de pe Indian Creek. După ce s-a retras din poziția de CEO și a divorțat de MacKenzie Scott, și-a crescut considerabil bugetul alocat pentru chestii ultra-costisitoare. De exemplu, deține unul dintre cele mai scumpe iahturi din lume, Koru, a cărui valoare este estimată la jumătate de miliard de dolari. Shopping plăcut, Jeff, în continuare!
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
Comentarii articol (0)