România, acțiuni
Există viață și după vânzarea H2O
Să începem cu o ipoteză: dacă s-ar organiza un concurs de popularitate pentru acțiunile de la Bursa de Valori București (BVB), putem bănui că Fondul Proprietatea (FP) ar urca pe podium. FP a fost în centrul atenției, din nou, și săptămâna trecută. De data asta, fără nici cea mai mică legătură cu Hidroelectrica – îți amintești râurile de cerneală digitală care au însoțit cel mai mare IPO de pe piața de capital locală și una dintre cele mai mari din lume, de anul acesta. Fondul administrat de Franklin Templeton a anunțat finalizarea tranzacției de vânzare a unor participații minoritare la Enel România, precum și aprobarea din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru lansarea unei oferte publice menită să accelereze programul de răscumpărare a acțiunilor proprii. Iar reacția pieței nu s-a lăsat îndelung așteptată.
-
Aflăm dintr-un raport FP și, un pic mai nuanțat, din Ziarul Financiar că fondul a încasat 650 de milioane de lei, adică peste 130 de milioane de euro, din vânzarea unor dețineri la Enel România și mai multe companii de distribuție afiliate. Pentru mai multă exactitate, vorbim despre E-Distribuție Muntenia, Enel Energie Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat. Cumpărătorul este Public Power Corporation, cea mai mare companie de electricitate din Grecia, care decidea în martie achiziția operațiunilor Enel din România. Ce se va întâmpla cu banii? Raportul FP ne informează că aceștia vor fi investiți conform unor așa-numite „discount management techniques”, prezente în Declarația de Politică Investițională. Ei, aici i-aici.
- În documentul de mai sus găsim „obiectivul de discount” al fondului, care se traduce cam așa: prețul de închidere al FP trebuie să fie preponderent cu cel mult 15% față de Valoarea Activului Net (VAN)/ acțiune. Or, titlurile FP închideau, săptămâna trecută, la 0,4900 de lei, în vreme ce VAN/ acțiune este de 0,6447, conform ultimei raportări. E destul de limpede, fără să te mai plictisim cu calcule, că acest discount depășește 15%. Cel mai probabil, o spune și Ziarul Financiar, banii din vânzarea Enel vor merge către răscumpărarea de acțiuni proprii – nu e prima dată când fondul are o astfel de inițiativă.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
→ De reținut. Dacă vrei să aprofundezi povestea cu programele de răscumpărare (buyback), foarte pe scurt, ideea e că, de multe ori, companiile care lansează astfel de oferte vor să reducă „stocul” de acțiuni disponibile, deci să le crească valoarea de piață și, implicit, profitul pe acțiune. De asemenea, răscumpărarea de acțiuni proprii e o dovadă vie a faptului că emitentul are suficiente rezerve pentru a face față unor situații dificile din viitor. Fondul Proprietatea deja avea în conturi, la jumătatea lui octombrie, peste 700 de milioane de lei în numerar și peste un miliard de lei în depozite bancare. Cumva, revenind la ipoteza de început, FP vrea ca popularitatea sa să se transfere mai mult și în prețul acțiunii. Iar popularitatea este sfântă pentru companiile de investiții, ne spune platforma de educație financiară Quoted Data.
Global, cripto
Pe aripi de Bitcoin. Cum se explică saltul celei mai populare criptomonede?
Bitcoin și-a petrecut vara pe la un preț de 26.000 de dolari, a sărit de 30.000 de dolari, cu două weekend-uri în urmă, ca să atingă pentru scurt timp pragul de 35.000 de dolari, săptămâna trecută. În momentul redactării acestui newsletter era pe undeva la 34.000 de dolari, însă e foarte probabil ca prețul să se va fi schimbat semnificativ chiar în momentul în care citești aceste rânduri. Bun venit în lumea volatilă a criptomonedelor! Pe de altă parte, mulți văd în cripto un veritabil rai al activelor de refugiu, așa cum generații la rând s-au raportat la aur. Să fie, atunci, tocmai turbulențele internaționale – două focare de război sunt deschise și există îngrijorări privind apariția celui de-al treilea – cauzele recentului balet al Bitcoin? Din The Wall Street Journal înțelegem că răspunsul e infinit mai complicat.
→ De reținut. Investitorii de retail par să fi alimentat raliul de dată recentă, ceea ce a dus la o îmbunătățire a lichidității, deci a capacității de a cumpăra și a vinde repede acest activ. Dar nici cu profesioniștii nu putem spune că ne e rușine. Contractele futures, tranzacționate la Chicago Mercantile Exchange de investitorii mari, atingeau noi recorduri săptămâna trecută. Iar cu Bitcoin nu e de glumit. Valoarea sa de piață e pe la 660 de miliarde de dolari, peste jumătatea din întreaga capitalizare a criptomonedelor. În ultima lună, prețul Bitcoin are un avans de aproape 30%, iar creșterea de la începutul anului indică, practic, o dublare. Totuși, nu e destul, dacă ne uităm la vârful din noiembrie 2021, de aproape 70.000 de dolari. Nu e nimic mai clar că ai nevoie de un stomac tare doar pentru a urmări, fie și de pe margine, această amețitoare dinamică.
SUA, piața de capital
Wall Street – scurtă cronică a ultimei săptămâni.
Cine se uită la rata profitului combinat al companiilor din S&P 500 care au publicat rezultatele pentru trimestrul încheiat pe 30 septembrie sau au făcut estimări în acest sens – da, ne aflăm în plină perioadă de raportări – nu va fi prea impresionat. Conform datelor FactSet, acesta e de 2,7%. Depinde însă la ce te raportezi. Dacă ne uităm la trimestrul similar de anul trecut, vedem că același indicator era în teritoriu negativ (- 0,3%). Deci, e de bine. Cu toate acestea, piețele nu arată prea bine. Deși rezultatele depășesc așteptările, S&P 500 și Nasdaq Composite, indicele care reflectă activitatea companiilor din tehnologie, au înregistrat scăderi aproape similare, în săptămâna care s-a încheiat vineri (peste 2%) și sunt cu 10% sub nivelul din iulie, aflăm din The Wall Street Journal. De ce sunt atât de insensibili investitorii după aflarea celor mai recente rezultate?
→ De reținut. Apatia și lipsa de interes pentru rezultate se poate explica prin faptul că, de la o vreme, a apărut o alternativă mult mai tentantă decât investiția în acțiuni. Da, titlurile de stat americane oferă randamente atractive, cu riscuri egale cu zero, practic. Yield-urile titlurilor cu maturitate peste zece ani au atins pentru prima dată în 16 ani pragul de 5%, aflăm dintr-un scurt video de pe Yahoo! Finance. Dacă vei avea răbdare preț de patru minute să-l urmărești, vei înțelege că asta nu e deloc bine. Deficitul în creștere al Statelor Unite, reziliența economiei și dobânzile mari (pentru o perioadă lungă) explică acest urcuș. Una peste alta, discipolii lui Warren Buffett n-au decât să se bucure văzând ultimele evoluții ale S&P 500. Corecția indicelui e o veste bună pentru cel mai popular investitor din istorie – ai intuit bine, e momentul să intre la cumpărare.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
--
Comentarii articol (0)