România, BVB
Euforie de final de an: indicele BET atinge un nou maxim istoric
Depășirea pragurilor simbolice de către BET, indicele principal al Bursei de Valori București, au stârnit tot timpul emoție. Vinerea trecută, am asistat la un astfel de record, cu un BET peste plafonul de 15.000 de puncte, după cum punctează Financial Intelligence. Totodată, evoluția indicelui de la începutul anului e de aproape 30%. Dacă punem la socoteală și dividendele nete acumulate de cele 20 de acțiuni din componența sa (BET-TRN), randamentul ajungea undeva la aproape 35%, către finalul săptămânii trecute. Absolut remarcabil, indiferent de etalonul la care ne-am raporta. Dincolo de performanțele din statistici, un eveniment bursier definitoriu pentru ultima perioadă a fost finalizarea procesului prin care Fondul Proprietatea (FP) a răscumpărat acțiuni și certificate globale de depozit proprii. Puțin peste 50% din acțiunile pe care investitorii au vrut să le vândă s-au întors în conturi, ceea ce, ulterior, a dus la scăderea prețului acestora – vom descoperi puțin mai jos mai multe detalii pe subiect. Totodată, e de presupus că o parte din banii obținuți din vânzare s-au întors în piață, alimentând tocmai creșterile despre care vorbim.
-
Oferta FP, unul dintre cei mai activi emitenți de la BVB ai acestui an, s-a bucurat de succes, dat fiind prețul superior din ofertă. Indicele de alocare a fost de 0,47 – într-un scenariu ipotetic un investitor care a vrut să vândă 1.000 de acțiuni a primit înapoi 530 de unități. Fondul administrat de Franklin Templeton a precizat, cu repetate ocazii, că intenționează să reducă diferența dintre valoarea unitară a activului net (VUAN) și prețul acțiunii la cel mult 15%. Pe de altă parte, FP anunța, în octombrie, finalizarea tranzacției de vânzare a deținerilor minoritare în grupul Enel, în urma căreia a încasat 650 de milioane de lei, bani care i-au fost utili în procesul de răscumpărare. Pe termen scurt însă, după terminarea ofertei, investitorii au vândut acțiunile reîntoarse în conturi, antrenând o scădere mare a prețului, cel puțin pe moment, după cum observa Ziarul Financiar.
- Nici acțiunile companiilor străine care se tranzacționează pe bursa locală în lei nu se pot plânge de performanțe slabe. Ba, dimpotrivă: evoluează nițel mai bine pe BVB decât pe bursele lor de origine, deși, în teorie, dinamica ar trebui să fie aceeași. Tot Ziarul Financiar arată că diferențele pot fi date de oscilațiile de curs euro/ leu sau de zilele de sărbătoare. Remarcăm randamentul de aproape 55% pe 2023 al titlurilor Adidas. În termeni de lichiditate, primul loc în topul „străinilor” este ocupat detașat de Erste Group. De altfel, toate companiile despre care vorbim provin din Germania și Austria.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
Și altele de citit:
Obligațiuni... Obligațiunile corporative emise de dezvoltatorul imobiliar Qualis Properties s-au depreciat drastic după ce compania a depus la Tribunalul Brașov o cerere de intrare în „concordat preventiv” – o formulă amiabilă de a rezolva problemele dintre creditori și debitori, atunci când o companie se află la ananghie. Asta în condițiile în care un furnizor din Târgoviște a cerut insolvența Qualis, conform Ziarului Financiar. Cert e că obligațiunile se tranzacționau, luni dimineața, la puțin peste 30% din valoarea lor nominală – 100 de euro. Titlurile, emise în 2021 și mature în ianuarie 2024, poartă o dobândă fixă de 9% pe an. Dezvoltatorul imobiliar devine, practic, al treilea emitent de obligațiuni care intră în dificultate. În definitiv, asumarea riscurilor e o chestiune care ține de fiecare în parte.
SUA, macro, piețe
Dobânzile, încotro? Cum va performa S&P 500 în 2024?
Evenimentul central al acestei săptămâni este ședința de mâine a Federal Reserve (banca centrală a Statelor Unite) – ultima de anul acesta. Iar principala preocupare a investitorilor și a șefilor de fonduri cu zeci de miliarde de dolari în administrare pare să fie intuirea direcției în care Fed va merge, din perspectiva dobânzii de politică monetară. Cum e și firesc, părerile sunt divizate. Și nu neapărat legat de ce vor decide bancherii centrali mâine, ci încotro vor îndrepta aceștia economia americană de-a lungul lui 2024. Majoritatea investitorilor pariază pe menținerea nivelului actual de dobândă în ședința din 13 decembrie – ne-o indică foarte clar CME FedWatch Tool, unul dintre cele mai populare instrumente de anticipare a mișcărilor viitoare ale Fed. Probabilitatea ca banca centrală a SUA să opereze scăderi e de sub 3%, conform aceleiași surse.
→ De reținut. Lărgind cadrul, prognozele marilor bănci de investiții pentru 2024 sunt ceva mai moderate, atât în pesimism, cât și în optimism. În vreme ce Morgan Stanley se așteaptă la o scădere a S&P 500 de până în 10%, BMO Capital Markets vede un câștig de 10%. Așa că, în toată această febră a pronosticurilor, intențiile lui Jerome Powell joacă un rol fundamental. Mai ales că, aparent, America merge bine, iar cele 200.000 de noi joburi create în noiembrie, deși în creștere, nu indică o supraîncălzire. Conform unei analize Bloomberg, problema nu e dacă economia SUA va scădea, ci cu cât. Mai mulți analiști, citați de agenția americană, fac trimitere la un basm popular în literatura engleză: „Goldilocks and the Three Bears”. Ideea centrală a poveștii e că, dacă intri în casa urșilor și le mănânci păpica, să nu speri că ei nu se vor mai întoarce niciodată! Altfel spus, recesiunea bate, adeseori, la ușă.
India, piața de capital
Bursa de la New Delhi, în lumina reflectoarelor.
Ce am omis să spunem în legătură cu viziunile lui Jeremy Grantham este că alternativele pe care le recomandă el investitorilor sunt piețele emergente. Nimerit sfat. Financial Times anunță că bursa din India e pe punctul să o surclaseze pe cea din Hong Kong, devenind astfel a șaptea din lume, ca mărime. În vreme ce prețurile acțiunilor indiene au explodat, pe fondul profiturilor solide și așteptărilor de creștere pe termen lung, capitalizarea bursei din Hong Kong a avut de suferit, de pe urma problemelor Chinei, în ansamblu. Până acum, cele două burse au evoluat umăr la umăr, însă criza imobiliară și lipsa de încredere a investitorilor și consumatorilor în economie a tras în jos acțiunile listate la Hong Kong. Pentru context, cele mai mari burse ale lumii sunt în Statele Unite, China, Uniunea Europeană și Japonia.
Și altele de citit:
Bitcoin volatil. Raliul din ultima vreme a celei mai populare criptomonede din lume pare să ia o pauză. După ce a urcat până la 44.000 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2022, a scăzut ieri brusc. Randamentul anual rămâne totuși semnificativ – de circa 150%. Marcarea profiturilor către final de an e una dintre explicații. Ascensiunea de până acum a Bitcoin îi făcea pe executivii companiilor din cripto să anticipeze, potrivit CNBC, un nou record absolut pe care Bitcoin ar urma să-l atingă anul viitor: nivelul de 100.000 de dolari, mai precis. Actualul record e de aproape 70.000 de dolari, fiind înregistrat în urmă cu doi ani. De atunci, industria cripto a trecut prin furcile caudine ale autorităților americane. Sam Bankman-Fried, fondatorul platformei de tranzacționare FTX, riscă fie condamnat la peste o sută de ani de închisoare, iar Changpeng Zhao, fostul șef al platformei Binance, a încheiat o înțelegere de peste 4 miliarde de dolari cu Departamentul de Justiție (Ministerul Justiției din SUA). Cumva s-a făcut curățenie. Apetitul recent pentru criptomonede mai poate fi explicat printr-o posibilă aprobare a unui ETF (Exchange-Traded Fund) care va urmări evoluția Bitcoin. Iar apariția noului instrument i-ar putea crește, în sine, și mai mult popularitatea. E un cerc virtuos.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
--
Comentarii articol (0)