România, BVB
Bursa de la București, pe FFW.
După o perioadă de apatie, piața principală a Bursei de Valori București pare să fi intrat într-o zodie bună. Indicelui de referință BET i-a lipsit un pic să egaleze recordul de 14.466,1 puncte din 20 septembrie, după cum calculează Ziarul Financiar. „De vină” poate să fie Federal Reserve (banca centrală din Statele Unite), care a lăsat dobânda de politica monetară nemodificată, pe fondul unor rezultate macroeconomice pe placul președintelui său, Jerome Powell. Dacă ai puțină răbdare, vei putea citi o analiză mai amănunțită a deciziei Fed, către finalul acestui newsletter. De altfel, și marile burse europene au avut cea mai bună săptămână din martie, potrivit Profit.ro – indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a luat multicel în greutate. Mai putem înțelege și că investitorii consideră că implicațiile războiului din Orientul Mijlociu nu vor fi chiar atât de catastrofale pentru economia globală. Da, poate suna ușor cinic.
→ De reținut. Tot BVB dă timpul înapoi și socotește cât ar fi câștigat un investitor care ar fi plasat 100 de lei pe lună în titlurile companiilor care intră în componența indicelui principal BET și ar fi reinvestit și dividendele, în ultimii 25 de ani. Grosso modo, un astfel de investitor cumpătat ar fi acumulat până azi circa 70.000 de euro, infinit mai mult decât dacă și-ar fi ținut banii la saltea sau i-ar fi depus într-un cont de economii. Mai mult decât atât, BET a „bătut” în performanță, de-a lungul ultimului sfert de secol, indici cu ștaif de talia lui Stoxx 600 sau S&P 500. Asta ne spune multe despre evaluările companiilor de pe bursa noastră și despre randamentele dividendelor. Cel puțin, până în acest moment.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
Și altele de citit:
Fondurile de pensii, nevoite să „exporte” capital. Rămânând în aceeași zonă, aflăm dintr-un newsletter al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, preluat, printre alții, de Financial Intelligence, că bursa locală e cam neîncăpătoare pentru fondurile de pensii pilon II. Mai concret, acestea dețin între 40% și 55% din free-float-ul multor companii importante listate pe BVB. Consecința directă e că, pe termen lung, spațiul pe care îl au la dispoziție fondurile devine limitat. Așa că vor fi nevoite să investească mai mult pe bursele din Uniunea Europeană, unde acum au doar 5% din expunere, se mai arată în analiză. Cu alte cuvinte, lipsa unui flux de listări de companii mari la București le va îndrepta către un „export” indirect de economisire internă. Activele nete ale fondurilor de pensii se ridicau la 23 de miliarde de euro, la finalul lui august. E ceva.
Investiții în Reșița. Ieri, 6 noiembrie, Primăria Reșița a demarat plasamentul privat de obligațiuni municipale verzi în valoare de peste 17 milioane de euro, cu maturitate de zece ani. Dobânda oferită de emitent va fi formată din nivelul Euribor (la șase luni) la care se va adăuga o marjă fixă, în funcție de interesul manifestat, arată Ziarul Financiar. Plasamentul se adresează unui număr limitat de investitori de retail (149), durează până pe 17 noiembrie, iar obligațiunile urmează să fie listate peste două luni. La fel ca în cazul titlurilor de stat, câștigurile sunt neimpozabile. Primăria va investi banii obținuți din plasamentul privat în infrastructura orașului – construirea unei linii de tramvai sau achiziția a zece autobuze electrice. Obligațiunile municipale au reprezentat una dintre principalele surse de finanțare și în cazul Primăriei Municipiului București.
SUA, acțiuni
Vrei să înțelegi bursa americană? Hai să citim ultimul raport Berkshire.
La un moment dat, Warren Buffett (93 de ani), probabil cel mai admirat investitor din toate timpurile, spunea că încearcă să investească în companii atât de minunate, încât și un idiot ar fi în stare să le conducă. Și asta pentru că, mai devreme sau mai târziu, un idiot va veni la conducere. Acesta e principalul argument care îl face pe un colaborator al Seeking Alpha să nu citească aproape niciodată cu atenție rezultatele publicate de Berkshire Hathaway, firma de investiții a ilustrului investitor. (E de precizat că domnul în cauză deține acțiuni Berkshire.) Pe de altă parte, o mulțime de investitori individuali și manageri de fond urmăresc fiecare pas al lui Buffett, pentru a înțelege încotro merge piața și de unde vin cele mai bune randamente. Nu ar fi rău să facem și noi același lucru, mai ales că Berkshire a publicat, în weekend, rezultatele pe trimestrul al treilea și pe primele nouă luni ale lui 2023.
-
Să începem cu aspectele pozitive din raport. Firma de investiții are rezerve de cash record în valoare de aproape 160 de miliarde de dolari, potrivit Financial Times. Apropo, aceste miliarde îi sunt suficiente lui Buffett ca să cumpere 58 de țări – o spune tot Seeking Alpha. Muntele de bani este rezultatul unei politici de dezinvestire care a guvernat cel mai recent trimestru. Oracolul din Omaha și-a diminuat poziția din mai multe companii listate – Berkshire a vândut, de exemplu, peste 12 milioane de acțiuni Chevron, înainte ca acesta să preia integral Hess Corp, un producător de petrol din micuțul stat Guyana. În ultimul an, firma de investiții a vândut acțiuni în valoare de 40 de miliarde de dolari. De asemenea, tot la puncte tari, putem menționa și creșterea de peste 40% a profitului operațional.
- Rezultatul net al Berkshire este însă o pierdere de aproape 13 miliarde de dolari, venită dintr-o scădere a valorii portofoliului său de acțiuni listate. De altfel, întreaga piață s-a contractat, în trimestrul al treilea, odată ce investitorii s-au reorientat către titlurile de stat americane ale căror randamente (în jur de 5%) sunt absolut imbatabile. (Între timp, lucrurile s-au mai schimbat.) Doar valoarea pachetului de acțiuni Apple, unul dintre marile pariuri ale lui Buffett, s-a diminuat cu peste 20 de miliarde de dolari, în contextul în care producătorul telefoanelor iPhone s-a devalorizat cu peste 10%, de-a lungul trimestrului care s-a încheiat în septembrie. Pe de altă parte, ritmul răscumpărării de acțiuni proprii a mai scăzut.
SUA, macro
Fed stă cuminte și nu umblă la dobânda de politică monetară.
Așa cum mai toată lumea se aștepta, Federal Reserve (banca centrală a Statelor Unite) a decis, săptămâna trecută, să nu se atingă de dobânda de politică monetară – e la același nivel (5,25% - 5,5%) din iulie 2023. Sau, după exprimarea metaforică a celor de la Barron’s, „Fed a apăsat butonul de pauză din nou”. Asta cu toate că inflația mai are până să atingă țintele băncii, iar economia se încăpățânează să rămână rezilientă, potrivit CNBC. Pe de altă parte, să nu uităm însă că Fed a operat nu mai puțin de 11 creșteri consecutive de dobândă, patru dintre ele petrecându-se chiar anul acesta. Investitorii au reacționat pozitiv: S&P 500 și Nasdaq Composite au avut cea mai bună săptămână din 2023, subliniază tot CNBC. Președintele Jerome Powell a dat însă de înțeles, într-o conferință de presă, că viitoare creșteri nu sunt cu totul excluse – nu avem decât să așteptăm ședința din decembrie a Federal Open Market Committee.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
Comentarii articol (0)