România, piața de capital
Sfârșit de an glorios pentru Bursa de Valori București
BET, indicele celor mai lichide 20 de companii listate la Bursa de Valori București (BVB), încheie anul cum nu se putea mai bine. Vinerea trecută, se înregistrau șapte ședințe consecutive de creștere – cea mai lungă serie de acest fel din 2023, după cum observa Ziarul Financiar. Dacă, în 2022, piața scădea considerabil raportat la anul precedent, capitalizarea bursieră a tuturor societăților de pe bursă era, la sfârșitul săptămânii trecute, cu peste 45% mai mare decât acum 12 luni. Pentru a înțelege amploarea saltului, e bine de precizat că diferența de capitalizare în favoarea lui 2023 se ridică la aproximativ 20 de miliarde de euro. Revenind la performanța BET (are un plus de peste 30% de la începutul anului), nicio bursă mare din Europa nu îl rivalizează. DAX (Germania), CAC 40 (Franța), IBEX 35 (Spania) sau FTSE 100 (Marea Britanie) au înregistrat creșteri mai reduse. În cazul particular al FTSE 100, numit informal și „Footsie”, avansul e aproape inexistent. Să rămânem, însă, cu picioarele pe pământ.
-
La rându-i, BVB publică un bilanț pentru primele 11 luni ale anului, din care rezultă că toate cele 85 de companii listate pe piața principală valorau pe 30 noiembrie aproape 290 de miliarde de lei (aproape 60 de miliarde de euro), de 20 de ori mai mult decât cele 287 de companii de pe AeRO. Totodată, Radu Hanga, președintele bursei, subliniază că valoarea cumulată a companiilor listate a ajuns să reprezinte peste 20% din Produsul Intern Brut (PIB) pe care România l-a realizat anul trecut. Pentru a avea un reper, e bine de știut că piețele americane reprezintă 150% din PIB. Deci putem spune că mai avem ceva pași de făcut. Văzând în continuare partea plină a paharului, capitalul românesc a prosperat și el – valorea companiilor locale a crescut cu aproape 130%, în ultimii șase ani, până la circa 45 de miliarde de euro.
- Pe de altă parte, companiile în jurul cărora se învârt investitorii pot fi numărate pe degetele de la cele două mâini – doar zece emitenți au generat peste 50% din toată lichiditatea de luna trecută, arată tot Ziarul Financiar. Absolut nesurprinzător, cele mai mari volume au fost înregistrate de nume mari, precum Hidroelectrica, Banca Transilvania sau Fondul Proprietatea. Interesant e că în top 10 se regăsesc și companii care nu țin prima pagină a publicațiilor financiare – e vorba despre Șantierul Naval Orșova și Electromagnetica. Emitentul din urmă anunța, la început de decembrie, prin anunțul retragerii din ianuarie 2024 a lui Eugen Scheușan, cel care a condus societatea în ultimele trei decenii.
-
Pe final de an, marea performanță realizată prin IPO-ul Hidroelectrica este evidențiată în rapoartele multor case de consultanță. Acesta e, până la urmă, cel mai eficient PR (gratis, pe deasupra) care i se poate face bursei de la București. De exemplu, Financial Intelligence atrage atenția asupra studiului „EY Global IPO Trends 2023”, în care este amintită și listarea H2O. Un partener EY, citat de publicația precizată, își exprimă, totodată, optimismul și pentru perioada viitoare. Aici ar mai fi însă câteva lucruri de discutat.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
Și altele de citit:
La așa dobândă, așa succes. În general, nu e bine să te pripești. Aceasta pare să fie concluzia care poate fi trasă la finalul celei mai recente emisiuni de titluri de stat Fidelis. Deși a început modest, în urma operațiunii, Ministerul Finanțelor a strâns de la populație o jumătate de miliard de euro, adică mai mult decât o tranșă atrasă în anii ’90 de statul român de la Fondul Monetar Internațional, după cum compară inspirat Profit.ro. Totodată, este a doua cea mai mare subscriere de acest fel de anul acesta, după emisiunea din primăvară. Cele două tranșe denominate în euro, cu scadențe la cinci ani, respectiv un an, s-au bucurat de cel mai mare succes – au cumulat peste 60% din suma totală. Dobânzile de 5,50% și 4,00% pe an sunt cele care și-au spus cuvântul. După succesul limitat al emisiunii Fidelis din toamnă (apropo, a fost cu aproape 70% mai slabă decât ediția încheiată pe 15 decembrie), piața părea să intre într-o oarecare lentoare. Nici pomeneală – e momentul de vârf al investițiilor de toate felurile.
SUA, acțiuni
De ce Jerome Powell, președintele Fed, a fost decretat „salvatorul Crăciunului”?
Conferința de presă susținută săptămâna trecută de Jerome Powell, președintele Federal Reserve (banca centrală a Statelor Unite), a avut un efect euforic. Dacă îți vine să crezi, prestigioasa publicație britanică Financial Times a scos la vânzare tricouri inscripționate cu figura bancherului, însoțită de mesajul „Jerome Powell, Christmas Saviour”. Și, bine de știut, cine vrea să dăruiască de Crăciun acest tricou trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 21,73 euro. Poate părea un pic bizară ideea, însă Powell, pentru mulți, chiar e salvatorul Crăciunului, odată ce a schimbat macazul, lăsând de înțeles că reducerea dobânzii de politică monetară e o opțiune. Și nici măcar nu e nevoie ca America să intre în recesiune, ca acest lucru să se petreacă în anii viitori. Dintr-o relatare a CNBC înțelegem că lui Powell îi va fi suficient să vadă doar semne că economia intră pe un făgaș normal, ca să slăbească robinetul cu bani. Aceste semne țin de scăderea inflației și calmarea pieței muncii.
-
După cum mai toată lumea se aștepta, în ședința de săptămâna trecută, Fed nu a umblat la dobânzi, decizii similare fiind luate și de Banca Angliei, și de Banca Centrală Europeană. Deocamdată, din punct de vedere oficial, nu e clar (și nici nu ar putea fi) în ce fel vor fi operate reducerile din perioada următoare, însă investitorii care pariază prin contracte futures pe dobânda de politică monetară sunt extrem de optimiști. E suficient să consultăm proiecțiile de pe CME FedWatch Tool, unul dintre cele mai populare instrumente de anticipare, pentru ședința Fed din decembrie 2024, ultima de anul viitor. Mai mult de o treime dintre investitori cred că dobânda de referință va coborî la 3,75-4,00%, probabilitatea ca nivelul actual (5,25-5,50 %) să fie menținut ieșind cu totul din calcule. Un optimism debordant.
-
După conferința de presă de miercuri, piețele au jubilat. Principalii trei indici ai pieței americane, Dow Jones, S&P 500 și Nasdaq Composite au înregistrat creșteri de 2-3%, săptămâna trecută, iar Dow Jones a atins și el un nou record, conform The Wall Street Journal. În cazul S&P 500, asistăm la a șaptea săptămână consecutivă de creșteri, cel mai lung șir virtuos din ultimii șase ani. Și, totuși, parcă e prea bine ca să fie adevărat. Spunem asta, pentru că, deja, a apărut întrebarea dacă nu cumva tocmai acest raliu declanșat de declarațiile oficialului Fed va îngreuna misiunea băncii centrale, al cărei principiu călăuzitor pare să fie „est modus in rebus” (este o măsură în toate). Investitorii dau ca sigure cinci tăieri de dobândă, în 2024, în timp ce Fed se aștepată la cel mult trei. Mai mult decât atât, aceștia s-au pripit să cumpere inclusiv active mai riscante și sensibile la fluctuațiile de dobândă – tocmai cele de care s-au ferit în ultimii doi ani.
Global, societate
Acțiunile Nvidia au crescut atât de mult, încât angajații nu mai au chef să muncească
Fără îndoială, una dintre marile provocări pe care le va aduce 2024 ține de modul în care se va reașeza piața muncii. Și aici nu este vorba doar despre impactul inteligenței artificiale sau despre frecventele dispute privind locul fizic din care ne facem treaba. O cercetare realizată de ResumeBuilder în rândul a 750 de lideri de business relevă că aproape 45% dintre ei au de gând să concedieze personal, în 2024, pentru a crește eficiența companiei cu instrumente AI. Deja, peste 35% dintre ei au făcut asta, în 2023, arată același studiu. Dar mai mulți specialiști consultați de CNBC spun că aceste cifre nu spun toată povestea și că profeția lui Elon Musk cum că, în timp, niciun job nu va mai fi necesar e lipsită de fundamente. Unul dintre argumentele aduse de „apărătorii” inteligenței artificiale e că, istoric vorbind, nicio nouă tehnologie nu a creat șomaj în masă – forța de muncă dispune o maleabilitate salvatoare. Și, totuși, nimic din trecut nu se compară cu inteligența artificială.
Și altele de citit:
Un experiment ciudat. Dacă, în Statele Unite, întrebarea momentului e cum și când va începe Federal Reserve să reducă dobânda de politică monetară, traseul Băncii Japoniei ar putea fi exact în sens invers de anul viitor. Ce-i drept, în ultima ședință de anul acesta, dobânda la finanțările pe termen scurt a fost menținută la același nivel (- 0,1%), însă tot mai multe voci spun că, din aprilie 2024, dobânzile vor ieși din domeniul negativ, conform Reuters. Tot ce așteaptă bancherii de la Tokyo este să vadă dinamica salariilor și a inflației. De la sfârșitul anilor ’90, Japonia a făcut un ciudat experiment, păstrând dobânzile extrem de jos, pentru a impulsiona economia. Rezultatele se lasă însă așteptate. În mod paradoxal, populația își ține cea mai mare parte a economiilor în depozite bancare, aproape fără niciun câștig, potrivit Financial Times. Piața de capital e ultima opțiune a japonezilor, însă situația s-ar putea schimba de anul viitor – din ianuarie, va intra în vigoare o lege care va stimula investițiile în acțiuni, printr-o scutire de impozit pe viață, în anumite limite. Se pare că prăbușirea bursei japoneze de acum trei decenii și jumătate a lăsat traume serioase investitorilor până azi.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
--
Comentarii articol (0)