Acțiuni, BVB
Arobs s-a transferat în liga mare a bursei. Promisiune îndeplinită. Așa cum anunțase de mai mult timp, Arobs Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie de pe piața de capital locală, s-a transferat ieri pe piața principală. După bunul obicei, echipa Arobs a sunat, ieri, clopoțelul Bursei de Valori București (BVB), la începutul ședinței de tranzacționare. Și, dincolo de încărcătura simbolică a momentului, compania, care și-a început activitatea în urmă cu 25 de ani, la Cluj-Napoca, intră într-o nouă etapă. Cel puțin asta lasă de înțeles Voicu Oprean, fondator și CEO, precum și Bogdan Ciungradi, CFO. Compania a venit pe AeRO în 2021 și avea, înainte de transfer, o capitalizare bursieră de aproape 200 de milioane de euro.
Cel mai eficient marketing: rezultatele bune. Bento sau 2B Intelligent Soft, dacă e să luăm denumirea oficială a companiei, dă o lovitură de grație inflației prin aprecierea de circa 90% de la începutul anului, potrivit datelor BVB. Doar în ultima săptămână, acțiunea companiei de soluții și servicii IT a crescut cu aproape 13%, pe fondul anunțării unor rezultate financiare semestriale solide – are un profit cu 130% mai mare decât în prima jumătate a anului trecut. (În timpul ședinței de ieri, avântul s-a mai temperat.) Poate 13 ți se pare o marcă a ghinionului, însă, în acest caz, e cu noroc: managementul nu exclude posibilitatea de a revizui bugetul pe 2023. Motivul? La jumătatea lui septembrie, Bento a semnat un contract de 4,1 milioane de dolari cu o multinațională din petrol și gaze. Suma nu e semnificativ mai mică decât veniturile pe tot semestrul II. Unul dintre factorii de diferențiere ai companiei, listată în 2021 pe piața secundară AeRO, ar veni din aceea că e dintre puținele de pe bursă care dezvoltă soft propriu.
Goana după banii populației. Moda obligațiunilor este îmbrățișată și de municipalități, care, până în primăvara lui 2024, vor face emisiuni în valoare totală de 2,3 miliarde de lei, notează Mediafax. Trei orașe – Reșița, Piatra Neamț și Cluj-Napoca – au aprobat deja un astfel de demers, iar sectoarele 2 și 3 ale Capitalei, precum și Consiliul Județean Prahova analizează mișcări similare. În acest moment, pe bursă sunt listate 35 de obligațiuni municipale care însumează 2,5 miliarde de lei. Deci, în următoarele luni, această valoare aproape se va dubla. În același timp, Ministerul Finanțelor derulează între 18 septembrie și 3 octombrie o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, denominate în lei și euro. Cele mai mari dobânzi sunt de 7,25% pe an (lei) și de 5,30% pe an (euro). Pentru cei interesați, toate detaliile aici.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
Macro & piețe
Dobânzile bat pasul pe loc, la înălțime. În ultimii doi ani, bancherii centrali au urcat o Golgotă metaforică, în lupta acerbă cu inflația, dacă e să parafrazăm o inspirată formulare a CNN. Să fi atins ei oare vârful? Aceasta-i întrebarea. Cert este că, la unison, băncile centrale din Statele Unite, Marea Britanie, Elveția și Japonia au decis, săptămâna trecută, să nu crească dobânzile de politică monetară. E adevărat că, recent, Banca Centrală Europeană a făcut asta, însă a transmis semnalul că nu va mai practica acest sport în perioada următoare. Din acest punct de vedere, este „un moment de cotitură”, după cum arată Financial Times. Se pare că încetinirea ritmului de creștere economică și o oarecare astâmpărare a inflației le-au adus bancherilor centrali gândul cel bun.
De reținut. Vestea cea mai proastă e că s-ar putea ca prețul petrolului să se măsoare din nou cu trei cifre. Scenariul, analizat pe larg de The Wall Street Journal, are ca fundament decizia Arabiei Saudite și a Rusiei, doi dintre principalii furnizori globali, de a reduce voluntar livrările, până la finalul anului. Oricum, cotațiile futures la Brent (circa 93 de dolari/baril pentru noiembrie), un benchmark pentru petrol, reflectă o scumpire cu 30% față de nivelurile din iunie 2023. Evident, asta îngreunează și mai tare lupta cu inflația și va avea impact asupra creșterii economice. Scumpirea petrolului nu face bine nici măcar companiilor din sector, după cum observă publicația americană anterior citată. Acțiunile acestora scad, în condițiile în care investitorii se așteaptă la o reducere a cererii. Încurcate sunt căile Domnului.
Și altele de citit:
Telefoaane, ceaasuri, de vânzare! Recent lansatul iPhone 15 se vinde ca pâinea caldă. Cozile lungi din fața magazinelor Apple, formate înaintea lansării, sunt un indiciu că noul produs ar putea revitaliza vânzările companiei, aflate, potrivit Forbes, în al treilea trimestru consecutiv de declin. Bloomberg ne spune că, în unele țări, telefoanele comandate acum ar putea sosi de-abia în luna noiembrie, iar cele care au fost precomandate pentru ridicarea din magazin s-au epuizat deja. Și în China, care generează o cincime din veniturile Apple, s-au format cozi consistente în fața magazinelor. China reprezintă un caz aparte pentru compania din Cupertino, întrucât guvernul încă interzice folosirea iPhone în anumite agenții și firme de stat. Simultan, a fost lansată și o nouă versiune a Apple Watch. Să fie într-un ceas bun!
Îndrăgostit de Tesla. Legendarul investitor Jeremy Grantham a ieșit din nou la rampă, în podcastul „The Compound and Friends”, de data aceasta. Cofondatorul firmei de administrare a activelor GMO e, ca de obicei, pesimist din cale afară. Din citatele spicuite de Business Insider rezultă că prețul caselor din America se va prăbuși cu 30% și că acțiunile Tesla sunt umflate cu pompa, ca, de altfel, toată piața de capital. Grantham ne recomandă să ne îndrăgostim de automobilele Tesla (el însuși trăiește o astfel de pasiune), nu și de acțiunile emise de compania lui Elon Musk. Nici el nu scapă de tirul celebrului investitor. Cel mai bogat om din lume este catalogat drept „un minunat propagandist” care influențează piața pentru profitul propriu. Și, dacă asta ți-e cumva cunoscut, caută în interviu ce spune despre piața imobiliară din Japonia și investiția în QuantumScape.
Când Steve Jobs te inspiră. Îți mai amintești de isprăvile lui Bryan, multimilionarul care vrea să devină nemuritor, despre care îți vorbeam la începutul acestui newsletter? Pe final, vrem să îți aducem dovada că moartea poate fi totuși învinsă, într-un mod mult mai subtil. Michael Baum, un antreprenor american care tocmai și-a vândut compania de cybersecurity (Splunk) către Cisco cu aproape 30 de miliarde de dolari, nu ar fi făcut mare lucru, dacă Steve Jobs nu ar fi vizitat, în 1983, universitatea la care studia. Pur și simplu, personalitatea cofondatorului Apple l-a întors cu fața către tehnologie, după cum rezultă dintr-un interviu acordat BBC în 2020. Imediat după ce a terminat facultatea, a pornit o firmă de de software. Și, după mai multe încercări, a ajuns aici. De notat că achiziția Splunk pentru 28 de miliarde de dolari este cea mai mare tranzacție din istoria Cisco, potrivit CNBC.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
Comentarii articol (0)