România, AeRO
Rezultatele Bento, peste așteptări. Acțiunea doboară record după record.
2B Intelligent Soft (Bento, Intellectually Curious) sau, mai simplu, Bento, o companie din sectorul de tehnologie prezentă pe piața secundară AeRO din martie anul trecut, a avut o săptămână de vis – acțiunile sale s-au apreciat cu 25% între 9 și 13 octombrie, observă Ziarul Financiar. Dacă ne uităm mai adânc în trecut, vedem că Bento este unul dintre performerii întregii piețe. În ultima lună, a crescut cu aproape 50%, iar avansul din ianuarie e de circa 160%. Mutatis mutandis, Arobs, starul necontestat al sectorului IT de pe bursă, care recent s-a transferat pe piața principală, are anul acesta un avans de aproape 22%. Cum se explică această evoluție pentru o companie care nu a mizat niciodată pe cartea marketingului agresiv? (Asta apropo de lecția pe care Dines spune că a învățat-o.) Un răspuns mai elaborat, în rândurile de mai jos. Iată și varianta scurtă: rezultatele bune sunt cea mai eficientă agenție de PR.
-
Ca să avem un punct de plecare, e bine să înțelegem, cât de cât, ce face Bento – compania a început ca un business de familie, cu aproape două decenii în urmă. În linii mari, veniturile sale sunt realizate, în proporții egale, din două activități: dezvoltarea de soluții software și furnizarea de servicii de infrastructură IT și cloud. Clienții vin, preponderent, din energie și utilități. De altfel, producția de software propriu e unul din atuurile pe care compania îl precizează în fiecare comunicat de presă. Și e un lucru important, pentru că acest detaliu ne spune multe despre profitabilitate și sănătatea businessului.
- Saltul de săptămâna trecută poate fi pus pe seama majorării substanțiale a țintelor din Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru 2023. Substanțial înseamnă că managementul se așteaptă ca profitul să fie cu 33% mai mare decât cel estimat inițial. De asemenea, și veniturile din exploatare ar urma să sară cu 20% peste ținta inițială. Dacă punem la socoteală și creșterile asumate inițial pentru 2023, avem un plus de peste 120% la profit și de aproape 60% în cazul veniturilor.
- Performanța se datorează încheierii unui contract semnificativ, în valoare de 4 milioane de dolari, cu o multinațională din industria de petrol și gaze. (Numele companiei nu a fost publicat.) Ca idee generală, valoarea contractului – care se derulează până la începutul anului viitor – depășește 10% din veniturile anilor precedenți. Anunțul contractului, precum și publicarea rezultatelor financiare pentru primele șase luni au antrenat, de asemenea, creșteri substanțiale. Un alt contract mare (de aproape 7 milioane de euro) a fost semnat în primăvară cu Distribuție Energie Electrică România, printr-o achiziție publică, potrivit News.ro.
→ De reținut. Să ne înțelegem, Bento nu este o companie de talie mare – veniturile pe anul acesta ar urma să fie undeva pe la 11 milioane de euro, adică de șase ori mai mici decât cele înregistrate anul trecut de Arobs (ca să continuăm paralela). Size doesn’t matter. Dar atunci ce contează? Compania s-a urcat confortabil pe valul digitalizării – un proces prin care mai toate companiile (în special cele din sectorul de utilități) sunt forțate să treacă. De asemenea, din perspectiva politicii de dividende, anul trecut, Bento a distribuit către acționari cam 25% din profitul înregistrat în 2021 și există indicii că și în perioada următoare ponderea acestora se va menține la niveluri asemănătoare. Dacă ești curios să afli povestea antreprenorială din spatele Bento, poți găsi o variantă în NewMoney, scrisă înaintea listării pe AeRO.
Consideri utile aceste informații? Dacă ți se par utile, te poți abona aici la newsletterul Investimental.ro. Dacă newsletterul săptămânal nu e pe gustul tău, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
Orientul Mijlociu, conflict
Cum au reacționat piețele în prima săptămână de război.
Confruntarea dintre Israel și Hamas, declanșat weekend-ul trecut după un atac violent al mișcării teroriste palestiniene, este principalul centru de atenție, fără îndoială. Efectele economice sunt încă destul de limitate. (Vom încerca, mai jos, și o explicație.) Totuși, după ce peste un milion de civili din nordul Fâșiei Gaza au primit, vineri, un ultimatum – au urmat și altele – prin care erau somați să se mute către sud pentru a evita consecințele unei iminente invazii terestre a armatei israeliene, piețele au reacționat. Prețul petrolului a crescut, dar nu alarmant de mult. De asemenea, costurile de împrumut ale Iordaniei și Egiptului s-au mărit, pe fondul îngrijorării că războiul va afecta și alte state din Orientul Mijlociu. Doi dintre principalii indici americani, S&P 500 și Nasdaq Composite au încheiat, vineri, pe un ușor minus, însă Dow Jones nu a avut o săptămână rea deloc.
SUA, petrol și gaze
Megatranzacția ExxonMobil-Pioneer, în adâncime.
Într-un moment în care cotațiile viitoare ale petrolului ne dau, din nou, emoții, gigantul american Exxon Mobil e pe punctul să preia Pioneer Natural Resources, într-o tranzacție de aproape 60 de miliarde de dolari – una dintre cele mai mari din istoria industriei de petrol și gaze. Reuters observă că Exxon nu a mai făcut o achiziție de o asemenea anvergură din 1998, când a preluat Mobil. Deal-ul anunțat la mijlocul săptămânii trecute, despre care au existat indicii încă din aprilie, va presupune doar schimb de acțiuni. Mai precis, acționarii Pioneer vor primi fix 2,3234 de acțiuni Exxon, subliniază CNBC. Toată povestea ar urma să se finalizeze în prima jumătate a anului viitor. Rămâne să vedem, pe mai departe, cum se justifică colosala sumă.
--
Această sinteză a știrilor bursiere a fost realizată cu ajutorul:
Deschidere de cont ultra-rapidă, funcționalități multiple, care să te ajute în procesul de tranzacționare, cotații real-time, acțiuni fracționare și heatmap pe platforma Investimental Global, comisioane super atractive. Doar câteva motive să-ți deschizi cont Investimental.
Dacă nu ești hotărât și vrei să ne descoperi, te poți abona la newsletterul nostru. Toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor.
Comentarii articol (0)