Totuși, chiar dacă legea se va aplica în curând, Inspectoratul General al Poliției Române are termen pentru operaționalizarea registrului pe infrastructura tehnică a Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar până la data de 1 ianuarie 2025.
În acest registru vor fi notați cei care comit infracțiuni ce apar atât în Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cât și în Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.
Mai exact, printre altele, vorbim despre cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea, introducerea sau scoaterea din țară ori alte operațiuni privind circulația drogurilor sau a substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Astfel, cu ajutorul viitorului registru se va ține evidența:
- persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei și suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri de siguranță în legătură cu infracțiunile amintite mai sus;
- persoanelor de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe cu privire la săvârșirea unei infracțiuni din cele enumerate.
Pe de altă parte, potrivit noii legi, cei înscriși în registru vor fi scoși din evidență în următoarele situații:
- faptele pe care le-au săvârșit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracțiuni;
- au trecut cinci ani de la data când s-a pronunțat o hotărâre definitivă de renunțare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei și nu s-a dispus amânarea sau revocarea acesteia;
- au trecut 10 de ani de la data introducerii în registru, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult cinci ani sau amendă;
- au trecut 20 de ani de la data introducerii în registru, dacă pedeapsa aplicată este mai mult de cinci ani;
- au decedat;
- la împlinirea vârstei de 85 de ani, dacă pedeapsa aplicată este mai mare de cinci ani.
- profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară;
- mijloacele de existență;
- persoanele cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic;
- unitățile de învățământ preuniversitare/ universitare, taberele școlare, cluburi, festivaluri sau orice loc frecventat în mod preponderent de persoana înregistrată în registru;
- adresa unde locuiesc;
- modalitatea de comunicare cu organele de poliție.
Dacă nu respectă regulile privind prezentarea periodică la poliție sau pe cele stabilite în cazul schimbării domiciliului, cei înregistrați vor risca pedepse cu închisoare de la trei luni la doi ani sau amendarea.
În același timp, și polițiștii îi vor verifica periodic, la cel mult trei luni, pe cei înscriși în registrul celor ce au desfășurat operațiuni legate de droguri.
Registrul va fi organizat de Ministerul Afacerilor Interne și ținut la nivelul secțiilor de poliție. Acesta va reprezenta o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar.
Un registru similar celui stabilit acum funcționează de câțiva ani, el conținând persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.
Comentarii articol (1)