Cu scopul de a descuraja traficanții de droguri, s-a stabilit, prin intermediul unei legi publicate joi în Monitorul Oficial, eliminarea posibilității de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere în cazul traficului de droguri de mare risc. În plus, noua lege aduce și majorarea pedepselor pentru efectuarea de operațiuni cu diverse produse ce au efecte psihoactive.
Legea 58/2024, aplicabilă din 24 martie, apare în contextul creșterii traficului și consumului de droguri în țara noastră. Documentul prevede modificarea
Legii 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, în sensul înăspririi sancțiunilor ce se aplică în cazul traficului de droguri.
În primul rând, noua lege stabilește că
nu se va mai putea “dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 2 alin. (2) şi art. 3 alin. (2)”.
La articolele menționate, Legea 143/2000 vorbește despre cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc și introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de mare risc, fără drept, adică traficul internațional de astfel de droguri.
De asemenea, documentul vizează și modificarea
Legii nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.
Mai exact, se stabilește acum
majorarea de la șapte la zece ani a pedepselor maxime pentru efectuarea fără drept de operațiuni cu diverse produse, știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive sau pretinzând ori disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii ori a căror comercializare este permisă de lege.
În fine,
Codul penal este și el modificat, astfel încât să stabilească clar că nu se poate dispune suspendarea executării unei pedepse sub supraveghere nici
"în cazul în care legea specială o prevede în mod expres".
Potrivit inițiatorilor,
“fenomenul consumului de droguri capătă o amploare îngrijorătoare pe zi ce trece. Efectele asociate consumului afectează vieţile a milioane de persoane, în special tineri.Însă efectele consumului nu afectează numai sănătatea consumatorilor, ci indirect și vieţile unor persoane nevinovate. Tragediile care au avut loc în ultima perioadă vorbesc de la sine: tineri care și-au pierdut viața din cauza inconștienţei celor aflaţi sub influenţa drogurilor sau a substanţelor psihoactive.Consumul este alimentat de trafic, fiind evidentă legătura de cauzalitate directă între intensificarea activităților de trafic de droguri și creșterea consumului. Cererea este susținută de ofertă.Gradul de pericol social ridicat pe care îl reprezintă aceste infracțiuni trebuie sancționat în mod adecvat pentru a preveni, a ocroti viaţa și sănătatea destinatarilor finali: consumatorii”.
Tot cu scopul reducerii traficului și consumului de droguri, se propune, prin două proiecte de lege,
organizarea unui registru naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni din sfera traficului de droguri, similar registrului agresorilor sexuali, care funcționează deja de câțiva ani, și
modificarea legislației privind traficul și consumul de droguri, astfel încât procesul de evaluare a unui consumator de droguri să se desfășoare mai rapid și să se introducă noi circumstanțe agravante în legătură cu operațiunile cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Comentarii articol (1)