Mai multe acte normative din domeniul combaterii traficului și consumului ilicit de droguri ori alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive au fost modificate recent, după cum apare într-o lege ce se aplică din această săptămână. Printre altele, procesul de evaluare a unui consumator de droguri a suferit mai multe modificări și au apărut mai multe circumstanțe agravante în legătură cu operațiunile ce implică produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Primul dintre actele normative ce a fost modificat prin
Legea 172/2024, aplicabilă din 3 iunie, este
Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.
Modificările aduse acestui act normativ stabilesc că, în cazul cultivării, producerii, fabricării, extragerii, preparării, transformării, cumpărării sau deținerii de droguri de risc pentru consum propriu, procurorul poate dispune, atunci când apreciază necesar pentru soluționarea cauzei, evaluarea consumatorului în scopul includerii acestuia în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri, în raport cu circumstanțele personale ale consumatorului și cu împrejurările concrete în care a fost comisă fapta și dacă acesta nu se află în mod voluntar inclus într-un astfel de circuit integrat de asistență.
În cazul consumatorilor minori, evaluarea amintită se face în mod obligatoriu. Această evaluare a consumatorului trebuie făcută, cu consimțământul acestuia, de către centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog.
În termen de cinci zile de la primirea concluziilor raportului de evaluare, procurorul dispune, cu acordul scris al consumatorului, includerea acestuia în programul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri.
În schimb, în situația în care consumatorul, până la emiterea raportului de evaluare, face dovada înscrierii voluntare într-un circuit de asistență a persoanelor consumatoare de droguri, procurorul dispune trimiterea raportului de evaluare către centrul sau, după caz, unitatea medicală care acordă asistență consumatorului în vederea reevaluării programului individual al acestuia.
Apoi, noua lege vizează modificarea
Legii 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.
Aici se fac mai multe completări, care, de fapt, stabilesc mai multe
circumstanțe agravante în legătură cu operațiunile ce vizează produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Astfel, sunt considerate circumstanțe agravante, de pildă, situațiile în care produsele susceptibile a avea efecte psihoactive sunt trimise/ livrate, distribuite sau oferite unui minor, unui bolnav psihic etc., folosirea minorilor în săvârşirea unor fapte în legătură cu aceste substanțe și amestecarea acestor substanțe cu altele care le măresc pericolul pentru viaţa şi integritatea persoanelor.
În fine, noua lege stabilește și modificarea
Codului penal. Aici, actul normativ prevede că, în cazul conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influența alcoolului ori a altor substanțe, instanța de judecată
nu mai poate stabili amânarea aplicării pedepsei.
Comentarii articol (0)